Oluje i poplave u Italiji teško oštetile voćnjake. U opasnosti 15 milijuna voćaka

Foto: EPA

OLUJE i poplave u najpoznatijoj talijanskoj voćarskoj regiji Emilia-Romagni prouzročile su ogromnu i potencijalno dugoročnu štetu, poručili su poljoprivrednici, upozorivši da bi cijene voća mogle znatnije porasti. Berba voća u regiji uz Jadransko more mogla bi biti ozbiljno ugrožena idućih četiri do pet godina, objavila je u nedjelju poljoprivredna udruga Coldiretti.

Zbog vode koja se zadržava u voćnjacima korijenje trune, objasnili su, procijenivši da je u opasnosti gotovo 15 milijuna voćaka. Na pojedinim plantažama trebalo bi iskrčiti sve voćke i zasaditi nove, što će jako utjecati na cijene voća, poručuju iz Coldirettija.

U poplavama poginulo najmanje 14 ljudi

Emilia-Romagna smatra se glavnom talijanskom voćarskom regijom, gdje se uzgajaju marelice, nektarine, šljive, jabuke, kruške, kivi i jagode, podsjeća Dpa. Ugrožena je i proizvodnja najmanje 400 tisuća tona pšenice, a polja kukuruza, suncokreta i soje u potpunosti su prekrivena debelim slojem mulja, upozoravaju iz udruge.

Golemu štetu pretrpjelo je u Emilia-Romagni i stočarstvo, ističu u Coldirettiju, dodajući da još treba spasiti oko 250.000 goveda, svinja i ovaca. Pored poplava u kojima su stradale tisuće životinja, situaciju otežavaju klizišta jer su mnoge udaljene farme nedostupne. Tamošnjim životinjama potrebne su i hrana i voda, istaknula je udruga.

Šteta se mjeri u milijardama eura, istaknula je regionalna vlada. U poplavama u Italiji život je izgubilo najmanje 14 ljudi, a tisuće su evakuirane, podsjeća agencija Dpa.