Onaj Filipović: Nema nestašice goriva u Sloveniji. Slovenija: Imamo nestašicu goriva

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

NA današnjoj presici vlade u vezi s fiksiranjem cijena goriva u Hrvatskoj ministar gospodarstva i održivog razvoja Davorko Filipović rekao je da nema govora o nestašicama goriva u Sloveniji. Malo kasnije izašla je vijest da će u Sloveniji biti povremena nestašica goriva.

"Skrenuo bih pozornost na trgovačke marže. Kod nas iznosi 65 lipa, u Sloveniji iznosi 44 lipe i 46 lipa. Ako je tamo ta marža i nema priče o nestašicama, a kod nas je na 65 lipa priča o nestašicama, onda to treba sagledati", rekao je Filipović danas na presici.

 

Podsjetimo, vlada je odlučila da se fiksiraju cijene na svim benzinskim postajama, osim na autocestama - 13.08 kuna za eurodizel i 13.50 kn za benzin. Cijena plavog dizela bit će 9.45 kuna po litri. Na autocestama cijene rastu na 14.57 kuna za eurodizel i 14.06 kn za eurosuper 95.

Nestašica goriva u Sloveniji

Slovenski ministar gospodarstva Matjaž Han u ponedjeljak je kazao da inspektori provjeravaju rad benzinskih postaja iako distributeri naftnih derivata tvrde da povremene nestašice nekih goriva zadnjih dana nisu ozbiljan znak da trgovce čekaju nove, više maloprodajne cijene. 

"U Sloveniji je dovoljno pogonskih goriva, nema straha da će ga nestati i javnost može biti mirna", kazao je Han na konferenciji za novinare. 

Komentirajući veliku potražnju i gužve na pumpama zadnjih nekoliko dana, pred poskupljenje koje stupa na snagu u utorak, Han je rekao da je potražnja za gorivom udvostručena u nekoliko dana. To što na nekim crpkama nije bilo dizela ili benzina, pa se privremeno i zatvaraju, posljedica je logističkih problema i velikog tranzita turista i prijevoznika kroz Sloveniju, rekao je. 

"Robne rezerve nafte su pune, ali trenutno nema potrebe da se puštaju na tržište jer nema ozbiljnih poremećaja tržišta", kazao je Han.

Dovoljne količine goriva trebaju osigurati distributeri koji se trenutno susreću s logističkim problemima u dostavi. Unatoč tome, zbog kritika u javnosti da distributeri stvaraju umjetnu nestašicu u očekivanju osjetnog rasta maloprodajnih cijena koji stupa na snagu u utorak, Han je kazao da inspekcijske službe na terenu provjeravaju je li došlo do nepravilnosti. Ako se pokaže da nije poštovan zakon, inspekcijske službe će djelovati, rekao je Han.

Nestašice goriva na velikom broju postaja, a osobito dizela, zadnjih dana bilo je i zbog navale u očekivanju utorka, kad prestaju regulirane cijene po kojima je maloprodajna cijena za bezolovni benzin fiksirana na 1.56 eura, a za dizel gorivo na 1.668 eura za litru.