Opet afera: Jandroković bi odmah kaznio Mesićeve veleposlanike, a "svoje" godinama štiti

HRVATSKO ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija koje je pokazalo zavidnu brzinu kada su nakon brze istrage zahtijevali od predsjednika Stjepana Mesića da razriješi veleposlanika u Libiji Jovana Vejnovića, ne pokazuje želju da isti "aršin" primjeni i kod drugih veleposlanika koji su skloniji Ivi Sanaderu.

Suprug hrvatske veleposlanice u Kanadi Vesele Mrđen Korać, iako nije zaposlenik veleposlanstva, a ni Ministarstva vanjskih poslova, kao vozač je slupao službeni automobil. Riječ je o Mariju Koraću koji je u prometnoj nesreći sa službenim džipom marke Ford Expedition napravio štetu u visini od oko 55 tisuća kuna. Štoviše, čini se da je suprug Korać, osim što nije imao pravo voziti službeni automobil kojeg je koristio za privatne svrhe, protupropisno posjedovao i putni nalog. Prometna nesreća dogodila se 12. siječnja 2007, a prema važećim propisima članovi uže obitelji ne smiju koristiti vozila veleposlanstva.

Djelatnik se našao u nemilosti zbog prijave

Štoviše, djelatniku veleposlanstva u Kanadi Damiru Šanteku koji je prijavio cijeli slučaj počeli su prijetiti djelatnici Jandrokovićeva ministarstva, a veleposlanica Korać nije htjela za njega, iz nepoznatih razloga, izdati obveznu notifikaciju, odnosno ocjenu godišnjeg rada. Šantek, koji se odjednom našao u nemilosti, angažirao je i poznatog odvjetnika Zvonimira Hodaka.

"Da, istina je da sam bio angažiran te da se radilo o tome da veleposlanica Korać nije htjela, iz meni nepoznatih razloga, izdati obveznu notifikaciju. Sjećam se da sam slao službene dopise na Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija vezano za taj slučaj, ali s obzirom da se moj klijent nalazio u Kanadi, a ja u Hrvatskoj dok je sva naša komunikacija išla putem elektroničke pošte raskinuo sam suradnju", kaže Hodak za Index pokušavajući se prisjetiti svih detalja ovog neobičnog slučaja.

USKOK obrađuje bivše djelatnike MVPEI-a

No, priči ni tu nije kraj. Prema podacima kojima raspolaže Index, USKOK obrađuje rad veleposlanstva u Kanadi, a postoje i kaznena prijava protiv bivše ministrice Kolinde Grabar Kitarović, bivšeg državnog tajnika Željka Kuprešaka, bivšeg ravnatelja Petra Barišića, te veleposlanice Vesele Mrđen Korać. Prijava je, prema našim informacijama, zaprimljena na Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu u travnju prošle godine, a kaznena prijava nakon toga je proslijeđena USKOK-u. Predmet se vodi pod oznakom UK-143/08.

Osim šikaniranja djelatnika veleposlanstva u Kanadi, koje je uslijedilo nakon prijave prometne nesreće koju je skrivio suprug veleposlanice, ispituju se i brojni drugi "hrvatski poslovi" u Kanadi. Tako je prema podacima kojima raspolaže Index, veleposlanica Korać dopustila svojevremeno Silvestru Kunstiću, inače suprugu svoje tajnice Ivanke Kunstić, da u Veleposlanstvu radi bez potpisanog ugovora i isplaćivala mu plaću u visini od 3000 kanadskih dolara. Kunstić, koji se povezuje sa Sanaderovom miljenicom Biancom Matković jer su navodno kućni prijatelji, primao je tako plaću u razdoblju od rujna 2005. do travnja 2007, a prema prijavi razvidno je kako u travnju 2007. nije imao ugovor.

Dvije godine ispituju slučaj

Hrvatskoj veleposlanici u Kanadi svakako ne ide u prilog ni činjenica kako je uz već postojećeg službenog vozača angažirala i drugog kao djelatnika u veleposlanstvu, a riječ je o bosanskom Hrvatu kojeg plaća oko 4000 kanadskih dolara mjesečno.

Iako je kanadski slučaj star gotovo dvije godine, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija ne pokazuje pretjeranu volju da se ovaj slučaj riješi kao što je bio libijski slučaj "švercanja" alkohola, te kaznene prijava protiv Goroslava Kellera bivšeg hrvatskog konzula u Sydneyju, jer je prilikom odstupanja s dužnosti otpremio sa sobom u Hrvatsku inventar vrijedan 10.000 kuna i službenu dokumentaciju iako je kasnije otkriveno kako je još 19. prosinca pismeno obavijestio resorno ministarstvo o namjeri da otkupi dio namještaja.

Dva aršina za lijeve i desne

"Slobodni smo Vas izvijestiti kako MVPEI, kao i u svim dosadašnjim slučajevima u kojima su iznesene optužbe na računa naših djelatnika, preko Samostalnog odjela za unutarnji nadzor, financijsko upravljanje i kontrolu, provodi internu istragu i provjeru dosad utvrđenih navoda", glasio je odgovor koji smo dobili od glasnogovornika MVPEI-a Marija Draguna koji nam unatoč jasno postavljenim pitanjima o detaljima cijelog slučaja nije htio pretjerano govoriti osim da se slučaj ispituje.

Ne treba, u ovom slučaju, ni zanemariti kako je predsjednik Mesić svojedobno izjavio kako je u Ministarstvu vanjskih poslova organizirana svojevrsna hajka na njegove veleposlanike, no bila to istina ili ne, u slučaju kanadske veleposlanice pod zaštitom "svemoguće" Biance Matković očigledno za "lijeve" i "desne" veleposlanike postoje dva "aršina".

Ilko Ćimić
Foto: Vjekoslav Skledar (Cropix)/Index (Arhiva)/mvpei.hr

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.