Opoziv je pokazao razmjere užasa koji je Trump izazvao. Svejedno je oslobođen

Screenshot: YouTube/CBS

DRUGO suđenje o opozivu bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa počelo je u utorak, 9. veljače, a završilo je u subotu, samo četiri dana kasnije, oslobađajućom presudom. Uz 50 demokratskih senatora samo 7 republikanskih senatora pridružilo im se u glasanju za osudu. Budući da je za osudu, odnosno smjenu, potrebna dvotrećinska većina, to je značilo da je za nju trebalo glasati 17 republikanaca.

>>Senat oslobodio Trumpa optužbi, može se opet kandidirati za predsjednika

Podsjetimo, iako je Trump sišao s vlasti 20. siječnja kad je inauguriran Joe Biden, njegov opoziv izglasan je u Zastupničkom domu, odnosno donjem domu Kongresa tjedan dana ranije, 13. siječnja, s jednom točkom optužnice: poticanje na pobunu, odnosno na smrtonosni napad na zgradu američkog Kongresa koji su njegovi pristaše izvršili 6. siječnja. 

Međutim, ishod tog suđenja u Senatu, gornjem domu američkog Kongresa, na neki je način bio zapečaćen odmah na njegovom početku. Trumpovi republikanci zatražili su, naime, glasanje o ustavnosti samog suđenja o opozivu, odnosno smjeni, budući da Trump više nije predsjednik. 44 republikanska senatora glasala su za prigovor senatora Randa Paula kojim se postupak u Senatu pokušao odbaciti kao neustavan. Samo šest republikanskih senatora pridružilo se demokratskim kolegama i glasalo protiv tog prigovora.

Šanse za osudu od početka bile slabe

Obična većina bila je dovoljna za odbacivanje prigovora  o neustavnosti, no ne i za osudu. Trumpov pravni tim odmah je na početku suđenje odbacio kao "apsurdno i protuustavno" zbog toga što je već napustio dužnost. 

Pa ipak, demokratski senatori koji zastupaju optužbu u ovom postupku odlučili su dati sve od sebe kako bi pokušali uvjeriti svoje republikanske kolege u osudu kontroverznog bivšeg predsjednika i zabranu njegovog ponovnog kandidiranja 2024., što je očito bio glavni cilj ovog suđenja bez presedana.

No očito je da je cilj bio i suočiti republikance, Trumpove pristaše, ali i cijelu američku javnost s punim razmjerima kaosa i opasnosti tog kobnog dana kako za same senatore i kongresnike tako i za američku demokraciju u cjelini.

Podsjetimo, Trumpovi fanatični obožavatelji okupili su se tog dana na prosvjedu za "spas Amerike" na koji ih je pozvao i na kojem je govorio sam Trump, koji ih je potom pozvao da marširaju na Kapitol i "pokažu snagu". Rulja je provalila u Kapitol nakon što je nadvladala malobrojnu policiju koja ga je štitila kako bi zaustavila službeno brojanje elektorskih glasova i potvrdu Bidenovog izbora za predsjednika - proceduru u sklopu mirnog prijenosa demokratske vlasti kojom je predsjedao Trumpov potpredsjednik Mike Pence.

A upravo su Pencea Trumpovi pristaše mahnito tražili po zgradi Kapitola, bijesni na njega što je odbio Trumpov zahtjev da jednostrano blokira potvrdu Bidenove pobjede, što bi bilo izravno kršenje Ustava. Zbog toga su prijetili da će oteti ili čak linčovati Pencea kao veleizdajnika zajedno s predsjednicom Zastupničkog doma Nancy Pelosi i drugim vodećim kongresnicima i senatorima iz obiju stranaka. Štoviše, kako se uskoro saznalo, nedaleko od Kapitola podigli su i improvizirana vješala, dok su barem dvojica militanata koji su provalili u Kongres imali sa sobom plastične vezice ("zip ties") kakve policija koristi umjesto lisica na prosvjedima. U blizini Kapitola postavljene su i dvije improvizirane bombe, ispred sjedišta obaju stranaka.

>>Napad na Kongres bio je mnogo gori nego se čini: Vješala, plastične lisice i bombe

Na suđenju prikazane šokantne snimke, veće krvoproliće izbjegnuto za dlaku

Na suđenju su prikazane dosad neviđene snimke uz detaljni pregled prostornih i vremenskih koordinata u kojima se sam napad odvijao. Tako su senatori-porotnici, među ostalim, mogli vidjeti snimku s nadzorne kamere na kojoj rulja Trumpovih obožavatelja provaljuje kroz vrata i prozore Kapitola dok ih usamljeni policajac u predvorju uzalud pokušava zaustaviti suzavcem prije nego što se povlači. 

Mogli su vidjeti i snimku evakuacije Pencea i njegove obitelji koje je osiguranje iz Tajne službe hitno evakuiralo iz dvorane Senata na sigurnu podzemnu lokaciju, dok su otprilike u to vrijeme neki od pobunjenika već tumarali zgradom u neposrednoj blizini dvorane Senata skandirajući: "Objesimo Mikea Pencea." Da su se u tom trenutku rulja i Pence s osiguranjem susreli, gotovo je sigurno da bi agenti koji su čuvali Pencea otvorili vatru i da bi došlo do još većeg krvoprolića. 

>>Nove snimke napada na Kapitol. Pencea izveli iz zgrade, rulja vikala da ga se objesi

A posebno je potresna bila snimka policajca Eugenea Goodmana koji je praktički spasio republikanskog senatora Mitta Romneyja, posebno omraženog među Trumpovim sljedbenicima jer je glasao za prvi opoziv Trumpa i podržao novi opoziv, oštro kritizirajući bivšeg predsjednika za poticanje na pobunu. 

Na toj snimci nadzorne kamere vidi se kako Romney ide hodnikom u jednom smjeru, nesvjestan da zapravo ide prema rulji. Policajac Goodman trčeći dolazi prema njemu i upućuje ga da se okrene i krene natrag. Goodman se nakon toga spustio kat niže gdje se suočio s ruljom i sam ih, samo s palicom u rukama, namamio dalje od ulaza u dvoranu Senata - dok je hodnik prema ulazu u Senat bio s njegove lijeve strane, on se povlačio uz stepenice s njegove desne strane, prema gornjem katu. Na kraju ih je odvukao do ostalih policajaca koji su ih zaustavili.

>>VIDEO Amerikanci slave crnog policajca koji je junački odvratio rulju od Senata

Pencea evakuirali, njegova pratnja nosila nuklearni kovčeg

Pet minuta nakon Pencea evakuirani su i senatori iz dvorane Senata dok su se u isto vrijeme nedaleko od njih policajci branili od rulje, prenosi BBC. Štoviše, kako je jučer objavio MSNBC, Penceov vojni pomoćnik koji je bio u njegovoj pratnji nosio je u tom trenutku tzv. nuklearni kovčeg, isti onakav kakav i predsjednik ima u svojoj pratnji. Teoretski, i on je mogao dospjeti u ruke rulje. 

Pence je evakuiran u 14:23 po lokalnom vremenu. Trump je 9 minuta kasnije objavio tvit u kojem se obrušio na vlastitog potpredsjednika dok je ovome život bio u očitoj opasnosti.

"Mike Pence nije imao hrabrosti napraviti ono što je trebalo napraviti da bi se zaštitili naša zemlja i naš Ustav, dati državama priliku da potvrde ispravljeni set činjenica, ne ovaj lažni ili netočni koji se od njih tražilo da potvrde. SAD zahtijeva istinu!" glasi Trumpov tvit koji je Twitter ubrzo uklonio. Naknadno je tvitao svojim sljedbenicima da "ostanu mirni" - dok su oni divljali po Kapitolu. Trebalo mu je nekoliko sati da konačno u videoporuci izričito zatraži od njih da "odu kući u miru", poručujući im u isto vrijeme da ih "voli" i da su "posebni". 

Na jednoj od prikazanih snimki nadzornih kamera vidi se i vođa senatske većine, demokrat Chuck Schumer, kojeg su evakuirali agenti Tajne službe. Skupinu predvodi jedan od agenata držeći pušku u ruci. Samo nekoliko trenutaka kasnije skupina se okreće i trčeći se vraća istim hodnikom kojim su prošli, kada su uočili skupinu pobunjenika ispred sebe. 

Na još jednoj snimci vidi se osoblje predsjednice Zastupničkog doma, demokratkinje Nancy Pelosi, koje se sakrilo i zabarikadiralo u konferencijsku sobu. Samo 10 minuta kasnije rulja je provalila kroz obližnja vrata i upala u isti taj hodnik, a potom pokušala provaliti upravo u konferencijsku sobu u kojoj se osoblje zabarikadiralo. 

Rulja bila tridesetak metara od mjesta gdje se skrivao Pence

Ukratko, demokratski zastupnici u ulozi tužitelja u postupku protiv Trumpa zorno su demonstrirali kako su u više navrata samo minute i metri dijelili američke političare i njihovo osoblje od pobješnjele rulje koja ih je mogla oteti ili linčovati da je za to dobila priliku. Jedna od tužitelja, odnosno voditelja opoziva, Stacie Plaskett, u svom je izlaganju uz videoprezentaciju drugog dana suđenja istaknula upravo to.

"Jeste li čuli druge povike (pobunjenika)? 'Ovdje smo zbog vas. On je jedna osoba, mi smo tisuće. Gdje broje glasove?' Oni su došli na zahtjev Donalda Trumpa da spriječe Kongres, zasebnu granu vlasti, u potvrdi rezultata predsjedničkih izbora. Kad su se pobunjenici popeli na vrh stubišta, bili su unutar tridesetak metara od mjesta gdje se potpredsjednik skrivao sa svojom obitelji, a bili su samo na metar od jednih vrata ove dvorane gdje su mnogi od vas bili u to vrijeme", naglasila je Plaskett.

Isječci Trumpovog zapaljivog govora s prosvjeda bili su, u snimci koju su tužitelji pustili u Senatu, montirani uz isječke nasilne rulje koja je probila policijske kordone i na kraju provalila i u samu dvoranu Senata. 

"Ako se ne budete vraški borili, nećete više imati zemlju", ovim je riječima, podsjetimo, Trump huškao svoje pristaše u govoru na prosvjednom skupu u blizini Kapitola 6. siječnja, organiziranim pod nazivom "Spasimo Ameriku", u kojem je i naložio da "hodaju dolje prema Kapitolu" i "podrže naše hrabre senatore i kongresnike" - ali ne sve jer "nikad nećete vratiti svoju zemlju slabošću, morate pokazati snagu i morate biti snažni". Čak im je poručio i da će ići s njima, što ipak nije napravio. Tužitelji su u Senatu pokušali dokazati izravnu vezu između njegovog poziva pristašama da marširaju na Kapitol i potaknu senatore i kongresnike da blokiraju potvrdu Bidenovog izbora te njihove nasilne provale u Kapitol. 

Voditelju opoziva sin se ubio dan ranije, kći mu je bila u Kapitolu taj dan

Optužnica protiv Donalda Trumpa temelji se na "konkretnim i čvrstim dokazima", ustvrdio je pak glavni tužitelj u procesu, demokratski kongresnik Jamie Raskin, u uvodnoj riječi na suđenju. Raskin, bivši profesor ustavnog prava, osim pravih argumenata iznio je u svom izlaganju prvog dana i vrlo osobno svjedočanstvo. Njegova kći Tabitha i zet su, naime, bili s njim u Kapitolu tog dana jer su mu htjeli praviti društvo na dan potvrde smjene vlasti. Samo dan ranije pokopao je svog sina Tommyja koji si je oduzeo život. Raskin je usred kaosa ostao razdvojen od svoje kćeri i zeta koji su se zabarikadirali u uredu njegovog kolege, lidera demokratske većine u Zastupničkom domu Stenyja Hoyera. 

"Rekla mi je, 'tata, ne želim se vratiti u Kapitol'. Od svih užasnih, brutalnih stvari koje sam vidio i čuo taj dan i nakon toga, ta me najteže pogodila", prepričao je Raskin brišući suze što mu je kći rekla kad su se konačno ponovo susreli.

Voditelji opoziva zaključili su da je Trump "napunio bure baruta, upalio šibicu i pokušao se osobno okoristiti nastalim kaosom". Njegovi odvjetnici u postupku fokusirali su se pak na dvije točke: da je suđenje "sporno" jer Trump ne može biti uklonjen iz ureda u kojemu se više ne nalazi i da se njegova retorika može pripisati ustavnoj zaštiti slobode govora. Međutim, Raskin i drugi tužitelji argumentirali su, pozivajući se upravo na osnivače SAD-a na koje se republikanci vole pozivati, da je opoziv itekako zamišljen i kao sankcija za bivše savezne dužnosnike, a ne samo kao smjena aktualnih. Štoviše, kako je Raskin obrazložio, odustajanje od postupka opoziva za predsjednika koji je u međuvremenu sišao s vlasti predstavljalo bi opasnu "siječanjsku iznimku" koja bi zajamčila da može zloupotrijebiti svoju vlast po želji u posljednjim tjednima mandata.

Trećeg dana suđenja demokrati su predstavili najočitiju vezu između Trumpovih poruka i postupaka nasilne rulje koja je provalila u Kapitol: izjave samih prosvjednika. Mnogi od prosvjednika sa snimki napada izražavali su svoje uvjerenje da djeluju prema željama (i naredbama) predsjednika. Na jednoj snimci se vidi kako je prosvjednik ispred Kapitola uporno vikao na megafon: "Pozvao nas je predsjednik Sjedinjenih Država."

"Došli su ovamo jer im je tako rekao predsjednik", zaključila je demokratska zastupnica Diana DeGette. No republikanski senatori očito nisu bili zainteresirani za argumente demokratskih kolega. Neki nisu ni bili u dvorani za vrijeme njihovih izlaganja. Neki su čitali dokumente, a senator Rand Paul je prvog dana suđenja, kako su izvijestili Washington Post i drugi mediji, crtao po papiru. 

No najdramatičnija nova informacija otkrivena u ovom suđenju isplivala je pri samom kraju. Jučer su, naime, otkriveni skandalozni detalji vrlo napetog razgovora između lidera republikanske manjine u Zastupničkom domu Kevina McCarthyja i Trumpa dok su Trumpovi sljedbenici divljali po Kapitolu i tražili kongresnike i senatore. McCarthy ga je molio da zatraži od njih da se povuku.

>>Obećao je učiniti Ameriku ponovo velikom. Doveo ju je na rub propasti

Trump kongresniku: Pa, Kevine, izgleda da te ljude više brinu izbori nego vas

Trump ga je, otkrila je za CNN republikanska zastupnica Jaime Herrera Beutler kojoj je McCarthy prepričao razgovor, uvjeravao da u Kapitol nisu provalili njegovi sljedbenici, već infiltrirani pripadnici Antife, što je teorija zavjere koju su bez ikakvih dokaza i kasnije ponavljali njegovi saveznici. McCarthy mu je odgovorio da to nisu pripadnici Antife, već MAGA-tabora (skraćenica za Trumpov slogan Make America Great Again). 

"Pa, Kevine, izgleda da te ljude više brinu izbori nego vas", glasio je, prema svjedočanstvu Herrere Beutler, koja je glasala za opoziv, Trumpov zaista nevjerojatni odgovor kojim se jasno svrstao na stranu rulje. McCarthy je navodno u tom trenutku pobjesnio i odgovorio Trumpu: "S kim vi jebeno mislite da razgovarate?"

"On nije bio nedužni promatrač. On je navijao za njih. Kevin McCarthy je rekao u Zastupničkom domu 13. siječnja da predsjednik snosi odgovornost i to je istina", rekao je neimenovani republikanski kongresnik za CNN.

"Njemu nije bilo žao vidjeti svog bezuvjetno odanog potpredsjednika ili Kongres pod napadom rulje koju je on inspirirao. U biti, čini se da je bio sretan zbog toga ili da je bar uživao u prizorima koji su užasavali većinu Amerikanaca diljem zemlje", dodao je republikanski kongresnik Anthony Gonzalez, koji je također glasao za Trumpov opoziv. 

Pa ipak, 43 od 50 republikanskih senatora na kraju je glasalo protiv osude Trumpa, što je bio nužan preduvjet da bi mu se zabranilo ponovno kandidiranje za predsjednika. Protiv osude glasao je i donedavni lider senatske većine Mitch McConnell iako je 12. siječnja, prema pisanju New York Timesa, rekao svojim suradnicima kako vjeruje da je Trump zaista počinio prijestupe vrijedne opoziva i izrazio zadovoljstvo što su demokrati pokrenuli novi opoziv jer vjeruje da će tako biti lakše protjerati Trumpa iz Republikanske stranke.

Petero ljudi poginulo je tog kobnog dana - policajac Brian Sicknick kojeg je rulja zatukla dok je branio ulaz u Kapitol, prosvjednica Ashli Babbitt koju je policajac ustrijelio dok je provaljivala u dvoranu Zastupničkog doma i još troje prosvjednika koji su poginuli u naguravanju i stampedu. Još dvoje policajaca oduzelo si je život nekoliko dana kasnije. No broj mrtvih mogao je biti daleko veći. Trumpa, očito, nije bilo briga za to. A njegovi republikanci sad su potvrdili da nije ni njih iako su sami mogli biti žrtve kaosa koji je njihov lider izazvao u beskrupuloznoj borbi da zadrži vlast pod svaku cijenu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.