Oprez na Wall Streetu. Još uvijek nema dogovora Bidena i republikanaca

Ilustracija: EPA

NA WALL Streetu je u četvrtak S&P 500 porastao, kao i Nasdaq indeks, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica tehnoloških kompanija koje predvode u razvoju umjetne inteligencije. Dow Jones oslabio je 0.11 posto, na 32.764 boda, dok je S&P 500 porastao 0.88 posto, na 4151 bod, a Nasdaq indeks 1.71 posto, na 12.698 bodova.

Najveća dobitnica bila je jučer dionica Nvidie, sa skokom cijene za 24 posto, na rekordne razine, nakon što je taj proizvođač čipova objavio da će mu prihodi u tromjesečju biti 50 posto viši nego što se procjenjivalo zahvaljujući snažnoj potražnji za čipovima za umjetnu inteligenciju (AI).

Nema napretka u pregovorima između Bidena i republikanaca

Zahvaljujući tome znatno su porasle i cijene dionica drugih tehnoloških divova, koji predvode u razvoju AI-ja, kao što su Microsoft, Alphabet. Snažno su porasle i cijene dionica drugih proizvođača čipova, kao što su Micro Devices i Micron Technology, pa je SE indeks tog sektora skočio gotovo 7 posto.

To je najvažniji razlog jučerašnjeg rasta S&P 500 i Nasdaq indeksa. Ostali sektori nisu zabilježili veće promjene jer su ulagači oprezni, s obzirom na to da i dalje nema napretka u pregovorima između predstavnika predsjednika SAD-a Joea Bidena i republikanaca o povećanju gornje granice državnog zaduživanja od 31.400 milijardi dolara.

Ako se do 1. lipnja ne postigne dogovor koji bi dobio zeleno svjetlo u Kongresu, doći će do poremećaja u financiranju saveznih obveza. A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.74 posto, na 7570 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.31 posto, na 15.793 boda, a pariški CAC 0.33 posto, na 7229 bodova.