Optužena HAC-ova piromanka, podmetnula je najveći požar ove godine

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

PODIGNUTA je optužnica protiv 53-godišnje žene koja je krajem srpnja u Dubravi kod Šibenika podmetnula najveći ovogodišnji požar u Hrvatskoj. Šteta je procijenjena na gotovo 15 milijuna kuna. Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku predložilo je da joj se produlji trajanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, priopćili su danas.

Ženu terete da je 27. srpnja ove godine oko 13.30 u Dubravi kod Šibenika otvorenim plamenom zapalila dva pakiranja kocki za potpalu, da bi se od jednog pakiranja vatra razbuktala i proširila na okolno raslinje. Zbog jakog vjetra požar se nastavio brzo širiti na područje zaseoka Južni Škugori, sjeverno preko Rupića, brda Krtolin, na područje zaseoka Lugovići, Mihaljevići, Podlukovnik, Dulibići i Slavice, zaprijetivši obiteljskim kućama, poljoprivrednim površinama i maslinicima te šumi.

Šteta je 15 milijuna kuna

U požaru su izgorjele poljoprivredne površine, maslinici i šumsko zemljište, a obiteljske kuće su spašene zahvaljujući iznimnim naporima mještana, Hrvatske vojske, javnih vatrogasnih postrojbi, dobrovoljnih vatrogasnih društava i zračnih snaga. Izazivanjem požara napravila je štetu od 14.790.000 kuna.

Optužnica je pred šibenskim Općinskim sudom podignuta zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, a u optužnici je Općinsko državno odvjetništvo predložilo da se okrivljenici produlji trajanje istražnog zatvora koji joj je krajem kolovoza produljen na daljnja dva mjeseca zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Već je palila i zbog toga bila na liječenju

Inače, osumnjičena 53-godišnjakinja prije dvije je godine uhićena zbog izazivanja čak sedam požara na području Dubrave, kada je, nakon psihijatrijskog vještačenja, u listopadu 2018. godine otpuštena s liječenja jer joj se 'stanje značajno poboljšalo'. Nakon liječenja utvrđeno je da je radno sposobna te je nastavila raditi na naplatnim kućicama u Hrvatskim autocestama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.