Orban nosio šal s kartom velike Mađarske. Plenković: Ne stignem se baviti šalovima

Screenshot: Viktor Orban/Instagram

PREMIJER Andrej Plenković rekao je danas da nije vidio snimku na kojoj mađarski premijer Viktor Orban nosi šal "Velike Mađarske".

"Što se tiče šala, nisam to vidio, ne stignem se baviti tuđim šalovima... Što se tiče teritorijalnih pretenzija na Hrvatsku od bilo koga, uključujući Mađarsku, apsolutno su neprihvatljive, za nas to nije opcija", rekao je Plenković.

Podsjetimo, mađarski premijer Viktor Orban je na Instagramu objavio kako za mađarsku nogometnu reprezentaciju na prijateljskoj utakmici s Grčkom navija noseći zastavu "Velike Mađarske".

Milanović: Hrvatska ne treba reagirati na to

Predsjednik Zoran Milanović danas je rekao da službeni Zagreb ne bi trebao reagirati na taj potez.

"Ja ću se na to nasmijati. Njegove aspiracije prema Hrvatskoj se svode na to da mjesec dana krstari Jadranom u 8. mj i nađemo se na večeri", rekao je Milanović. "Ne bih tome pridavao ozbiljniju pozornost. Kakve susjede imamo, to (Mađarska) je još najbolji." 

Orban godinama svojata dijelove Hrvatske

Orban je i ranije objavljivao kartu Mađarske u granicama širim nego što su današnje te koje obuhvaćaju i značajne teritorije susjednih država.

2019. je tako Ured za međunarodnu komunikaciju mađarske vlade na svom Twitteru objavio povijesni zemljovid Mađarske koji uključuje velik dio Slovenije, ali i dijelove Hrvatske, poput Međimurja, dijela Baranje i Kvarnera. Zemljovid je na Twitteru objavio ured koji je u sastavu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, sugerirajući da bi značajni dijelovi Hrvatske trebali pripasti Mađarskoj. 

Iste godine je održao sastanak predsjedništva svoje desne populističke stranke Fidesz pod golemom uokvirenom kartom "povijesne Mađarske", koja obuhvaća i velik dio Hrvatske, sve do Rijeke i Dalmacije. 

Sljedeće godine Orban je na svojem Facebooku objavio čestitku maturantima koji su taj dan na maturi izlazili na ispit iz povijesti. Uz čestitku je išla fotografija globusa na kojoj se vidjela velika Mađarska, koja obuhvaća dio Hrvatske.

"Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku"

Na granici Mađarske i Slovačke Orban je 2020. otvorio spomenik povodom stogodišnjice potpisivanja Trianonskog sporazuma. Među spomen-pločama, uz već standardnu kartu velike Mađarske, nalazi se i ploča na kojoj piše "Fiume - tengerre magyar". U prijevodu bi to značilo "Rijeka - na more, Mađar(i)".

Orban je ove godine dao novu skandaloznu izjavu o hrvatskom teritoriju. U intervjuu o zajedničkom embargu Europske unije, kojem se Mađarska protivi, govorio je o tome da zemlje koje imaju more i luke mogu donijeti naftu na tankerima. Potom je izrekao rečenicu kojom je implicirao da je hrvatsko more oduzeto Mađarskoj. 

"Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku", rekao je Orban.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.