Orban je sam sebe prozvao mirotvorcem. Putuje svijetom bez plana

Foto: X

Mađarski premijer Viktor Orban nema vlastiti mirovni plan, ali proveo je posljednja dva tjedna na turneji po Kijevu, Moskvi, Azerbajdžanu, Pekingu, Washingtonu, pa čak i Mar-a-Lagu, u misiji koja razbjesnila čelnike u EU i SAD-u.

“Mir u rusko-ukrajinskom ratu neće doći sam od sebe, netko ga mora dogovoriti”, stoji u videima koje svakodnevno objavljuje na svojoj Facebook stranici. Ogorčeno su ga napali i Bruxelles i Washington zbog razbijanja jedinstva EU-a i NATO-a i ugađanja Vladimiru Putinu i kineskom lideru Xi Jinpingu, piše BBC.

"Ne pregovaram ni u čije ime"

Malo tko se suprotstavlja njegovoj središnjoj premisi da ne može biti mira bez mirotvoraca. Ali njegov blizak ekonomski odnos s ruskim predsjednikom ostavlja ga otvorenim za optužbe da djeluje kao Putinova marioneta. Desničarski mađarski premijer kaže da bi prekid vatre vezan uz određeni rok bio početak.

“Ne pregovaram ni u čije ime”, rekao je mađarskom radiju tijekom kratkog zaustavljanja u Budimpešti između posjeta Volodimiru Zelenskom u Kijevu i Putinu u Moskvi.Sljedećih šest mjeseci Mađarska će predsjedati Europskom unijom.

Orban je nakon svog prvog posjeta Kijevu od početka rata postao prvi čelnik EU-a koji je od travnja 2022. stigao u Rusiju. Taj posjet Kremlju očito je razljutio njegove europske partnere. Charles Michel, čelnik Europskog vijeća, rekao je da rotirajuće predsjedništvo ne daje mandat za suradnju s Rusijom u ime EU-a.

Nahvalio Xija i Erdogana

Orban priznaje da je to zaista tako, ali inzistira: “Razjašnjavam činjenice, postavljam pitanja”. U Kijevu je predsjedniku Zelenskom postavio nekoliko pitanja “kako bi se razumjele njegove namjere i gdje je crvena linija, granica do koje može ići u interesu mira”.

Također je velikodušno pohvalio druga dva saveznika, Xi Jinpinga i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Susrevši se s Erdoganom po dolasku na NATO summit u Washingtonu, govorio je o njemu kao o “jedinom čovjeku koji je do sada posredovao u sporazumu između Rusije i Ukrajine”, misleći na sada nepostojeći crnomorski sporazum o žitu.

“Kina ne samo da voli mir, već je također iznijela niz konstruktivnih i važnih inicijativa za rješavanje rata”, rekao je Orban o predsjedniku Xi Jinpingu, prema kineskim državnim medijima.

Posljednji posjet na njegovoj turneji bio je američkom predsjedničkom kandidatu Donaldu Trumpu, još jednom bliskom savezniku čiju pobjedu na izborima u studenom snažno priželjkuje i kojeg naziva čovjekom mira.

Orbana zapravo ne zanima mir, nego domaća javnost

U jednom je intervjuu izjavio da Trump tijekom četverogodišnjeg predsjedničkog mandata “nije pokrenuo niti jedan rat”. Ovo je bilo izvanredno putovanje u svjetlu međunarodne pozornosti za čelnika male istočnoeuropske zemlje s 9,7 milijuna stanovnika. Ali koga je osmišljen da impresionira i može li imati ikakav učinak?

Ključna meta njegove poruke je domaća javnost.

Viktor Orban dosad je imao relativno lošu godinu, izgubivši dvije najistaknutije političarke u svojoj stranci zbog skandala u veljači, a svjedočio je i pojavi prvog ozbiljnog protukandidata nakon više od desetljeća - Petera Magyara.

U lipnju je Orbanova stranka Fidesz osvojila impresivnih 45% na europskim izborima, ali Magyarova samo tri mjeseca stara stranka Tisza osvojila je 30%. Orban je ktome izgubio više od 700.000 glasova u usporedbi s posljednjim parlamentarnim izborima 2022.

Paradiranje svijetom

Po prvi put Orban ne izgleda nepobjedivo. Ima li boljeg načina da se Mađarima pokaže kako je njihov vođa još uvijek jak od paradiranja svjetskom pozornicom u globalnoj turneji “za postizanje mira”? Njegova misija također je bila usmjerena na međunarodnu javnost, u tjednu kada je njegova nova grupacija Domoljubi za Europu ili Patriots for Europe (PfE) u Europskom parlamentu privukla 84 zastupnika iz uglavnom krajnje desnih stranaka iz 11 zemalja.

 

Domoljubi za Europu postali su treća najveća frakcija u parlamentu, gurajući na stranu suparničku skupinu konzervativaca i reformista Talijanke Giorgie Meloni. Posjet Moskvi donio je Orbanu burne pohvale Rusa. “Mi to doživljavamo vrlo pozitivno. Vjerujemo da može biti vrlo korisno”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Amerika nije impresionirana

SAD je bio manje impresioniran. “Pozdravili bismo, naravno, stvarnu diplomaciju kako bi se Rusiji jasno stavilo do znanja da mora poštivati suverenitet Ukrajine, da mora poštivati teritorijalni integritet Ukrajine”, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller: “Ali ovaj posjet uopće nije ono što se čini”.

SAD je istodobno pozdravio prvi posjet Orbana susjednoj Ukrajini od početka sveobuhvatne ruske invazije. Mađarski čelnik otkrio je vrlo malo stvarnog sadržaja svojih razgovora u Kijevu, Moskvi ili Pekingu. Njegovo pismo Charlesu Michelu, poslano iz Azerbajdžana, nudi neke tragove.

Putin je bio otvoren za prekid vatre, rekao je Orban predsjedniku Europskog vijeća, pod uvjetom da to Ukrajini ne omogući reorganiziranje vojske na prvim crtama bojišnice.

"Iznenađen" stavovima Zelenskog

Tri dana ranije u Kijevu, 2. srpnja, ukrajinski čelnik upotrijebio je sličan argument, rekavši Orbanu da će Rusi zloupotrijebiti svaki prekid vatre kako bi pregrupirali svoje invazijske snage.

Orban je očito bio “iznenađen” što predsjednik Zelenski još uvijek vjeruje da Ukrajina može vratiti svoje izgubljene teritorije. A Vladimir Putin rekao je Orbanu da “vrijeme ide na ruku ruskim snagama”, prema pismu koje je procurilo.

Stigavši u Washington nekoliko dana kasnije, Orban je objavio još jedan video na Facebooku, rekavši da će se zalagati da se NATO “treba vratiti svom izvornom duhu; NATO bi trebao širiti mir, a ne ratove”.

Za razliku od svojih saveznika u NATO-u, Viktor Orban gleda na ruski dvoipolgodišnji rat u Ukrajini kao na građanski rat između dva slavenska naroda, produljen američkom podrškom jednom od njih. Jedna stvar s kojom se vjerojatno slaže jest da će se ove jeseni sukob samo pogoršati. Trumpova predsjednička pobjeda u studenom, vjeruje, prisilila bi Ukrajince i Ruse za pregovarački stol.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.