Osječki liječnik vraća se iz Dubaija: To nije mjesto na koje odlazite zauvijek

Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell, 123rf

U REDOVE Klinike za neurokirurgiju KBC-a Osijek, nakon gotovo tri godine izbivanja iz Hrvatske, vratio se ugledni neurokirurg prof. prim. dr. sc. Ivan Hećimović, prenosi Glas Slavonije.

Hećimović je bio predstojnik klinike od 2007. do 2013. godine. Za vrijeme njegova mandata odjel je dobio status klinike.

Zbog postupanja tadašnje bolničke uprave, Hećimović je odlučio napustiti Osijek i s cijelom obitelji je preselio u Dubai gdje je predvodio svoj neurokirurški tim u državnoj neurokirurškoj ustanovi.

"Morate znati da sam ja, kada sam se odlučio za odlazak iz bolnice, imao 56 godina i 30 godina radnog staža u KBC-u Osijek. To dovoljno govori o tome da sam uistinu bio prisiljen na odlazak i to iz više razloga", rekao je.

Naime, nakon isteka mandata predstojnika Klinike mu je bilo, tvrdi, onemogućeno da radi u istim okolnostima kao i drugi specijalisti. Tada je raspoređen na radno mjesto odjelnog liječnika gdje je mogao raditi najviše sedam sati dnevno, nije mu bilo dozvoljeno dežurati, biti u pripravnosti ili raditi vikendima i praznicima.

"Iako mi je na taj način bila ograničavana mogućnost bavljenja strukom, uspio sam održati svoju neurokiruršku praksu. Međutim, takav način rada donio mi je profesionalnu i stručnu degradaciju, a imao i nepovoljne egzistencijalne učinke", navodi.

Život u Dubaiju

Iako je u Dubaiju imao izvrsna primanja koja su njemu i njegovoj obitelji pružala visok standard života, ističe kako su opremljenost bolnica i uvjeti rada, te korektni odnosi na radnom mjestu jednako važni razlozi za uživanje u prednostima sustava u kojemu je radio. Kako kaže, Dubai nije mjesto na koje odlazite zauvijek.

Unatoč visokom životnom standardu, nakon tri godine provedene u Dubaiju odlučio se vratiti u Osijek. U kontaktu s ravnateljem osječke bolnice doc. dr. sc. Željkom Zubčićem shvatio je da su se okolnosti u osječkoj bolnici bitno promijenile i da ne postoje zapreke da se vrati u Kliniku za neurokirurgiju KBC-a Osijek. 

"Treba istaknuti kako je doc. Zubčić učinio iznimno velike napore kako bi omogućio, pomogao i ubrzao povratak iskusnih specijalista u KBC Osijek",  tvrdi prof. Hećimović za Glas Slavonije.

Pročitajte više