Osječki političar prozvan zbog pedofilije: To je maslo moje bivše supruge i bolesnog čovjeka!

"NISAM sudjelovao u navodnom organiziranom lancu prostitucije s maloljetnicama, nisam nikada ni čuo za takvo što! Sve je to montaža moje bivše supruge i jednog psihički bolesnog čovjeka", kazao je Večernjem listu osječki političar, "političar iz nacionalno jake stranke", kojega u svom pismu jedna maloljetna štićenica osječkog Doma za odgoj djece i mladeži navodi kao “korisnika” seksualnih usluga njezinih vršnjakinja iz te ustanove.

List iz neslužbenih policijskih izvora doznaje da policija vjeruje u ovo objašnjenje ispovijesti štićenica Domu za odgoj djece i mladeži u Vinkovačkoj ulici 61 u Osijeku.

"Taj je čovjek pred mojim znancima izvlačio pištolj i govorio da će me njime ubiti, DORH je zbog toga nedavno podigao optužni prijedlog. Najžalosnije je to što toga čovjeka uopće ne poznajem", kazao je, prema izjavama štićenica, jedan od pedofila iz političkih krugovima. Imena navodnih klijenata i svodnika iz pisama, dodaje u izjavi listu, mogu se podijeliti u dvije grupe: u jednoj su osobe bliske njemu, a u drugoj su prijatelji bivše supruge spomenutog muškarca.

Motiv - ljubomora

Drugi ugledni političar koji je spomenut u pismu, bivši visoki dužnosnik jednog ministarstva, u sve je upleten, kaže prozvani političar, samo zato što je blizak s njim. Novom listu objašnjava da se radi o Osječaninu D.P. koji je uvjeren da ga je žena varala s njim.

Njegove navode neizravno potvrđuje činjenica kako se taj političar i njegovi prijatelji ili stranački kolege spominju kao mušterije ili organizatori, dok se bivša supruga D. P.  na čije su ime adresirana pisma, a s kojom je u svađi, spominje kao jedna od svodnica. Političar tvrdi kako je i ostala galerija likova spomenuta samo u funkciji da se ocrni njega ili bivšu suprugu D. P.-a, piše Novi list.

Navodi kako je moguće da je riječ i o unutarstranačkim obračunima, zaključuje list.

"Ne postoji policajac koji bi bio povučen s bilo kojeg slučaja"

A navodno je i dosadašnja istraga pokazala da je u pozadini priča štićenica otac jednog djeteta koje je smješteno u Domu i njegova namjera da se lansiranjem afere osveti majci djeteta. Ispada da je taj čovjek i prije dolazio u policiju sa sličnim prijavama, ali se one nisu pokazale točnima, navodi list.

Podsjetimo, policijski inspektor koji je radio na slučaju Jutarnjem listu je rekao kako je pod snažnim pritiskom kojeg je vršio jedan političar, "mušterija" maloljetnih štićenica doma i visokopozicionirana osoba u moćnoj državnoj tvrtki, morao prepustiti taj slučaj drugim kolegama. Ravnatelj policije Vladimir Faber je danas to demantirao.

"Ne postoji policajac koji bi bio povučen s bilo kojeg slučaja, pa tako ni sa slučaja u vezi s prijavom o maloljetničkoj prostituciji. Ti su izvidi pri samome kraju, a kompletan završetak očekujem za 24 sata", kazao je Faber.

"Rukopis na omotnici i u pismu nije isti"

"U suradnji s DORH-om provodimo istragu. Razgovarali smo sa štićenicama koje su objavile da su žrtve navodno organizirane maloljetničke prostitucije, i imamo nekih novih saznanja, ali za sada ih ne mogu objaviti u interesu istrage", kazao je riječkom listu zamjenik načelnika PU osječko-baranjske Stipo Rimac.

"Treba svakako istražiti pod kojim okolnostima su nastala pisma, jer rukopis na omotnici i u pismu nije isti",  kazala je listu ravnateljica Doma Jasminka Dević, koja je prije nekoliko dana potvrdila autentičnost rukopisa jedne od štićenica.

Njih tri pak u svojim pismima redom prozivaju odgajatelje da ih nisu dovoljno čuvali, te apeliraju da netko nešto učini, "a one će svjedočiti policiji, samo bez imena".

"Javna je tajna da djevojke odlaze noću i vraćaju se u sitne sate"

Istraga osječke policije u slučaju maloljetničke prostitucije u Doma i podvođenja maloljetnica osječkim političarima, odvjetnicima i poduzetnicima se nastavlja, a navodno bi već sutra policija trebala otkriti što su doznali.

Policija je ispitala štićenike i odgovorne osobe doma, a otkriveni su i brojni sigurnosni propusti - nema zaštitara, nema videonadzora na ulazu u Dom, a oko 80 štićenika noću nadgleda svega troje od 30 odgajatelja. Od toga se jedan nalazi na odjelu resocijalizacije, a ostalo svoje na odjelima intenzivnog tretmana i opservacije.

> "Osječki političari, odvjetnici i poduzetnici plaćaju seks maloljetnim štićenicama Doma"

Jedan od odgajatelja je Jutarnjem listu ispričao kako djevojke, koje su smještene na prvom katu dvokatnica, često bježe kroz prozor te se obično spuštaju niz vod gromobrana i tako napuštaju sobe, potom preskaču ogradu doma ili se kroz nju provlače, a sve kako bi se našle sa svodnicima ili s "mušterijama" i kako je "javna tajna da djevojke odlaze noću i vraćaju se u sitne sate, a kad ih se uhvati izgovaraju se time da su bile na nekom partyju i obično sve završi bez kazni ili tek nekom zabranom izlaska".

Naveo je i kako je testiranjem, koje je obavljeno u nekoliko slučajeva, njih nekoliko bilo pozitivno na droge te kako prijedlog da se problematične djevojke prebaci u dio zgrade s rešetkama na prozoru Ravnateljstvo doma nije prihvatilo.

Ni trudnoće i pobačaji nisu alarmirali odgovorne, policijski inspektor zbog pritiska napustio slučaj

Dom se nalazi na vrlo prometnoj lokaciji - u blizini benzinske postaje, stajališta autobusa i tramvaja te nekoliko kafića i trgovačkog centra Mercator pa je vrlo teško kontrolirati u koje automobile ulaze djevojke.

Odgajatelj je ispričao i kako su proteklih godina neke od štićenica Doma izvršile pobačaj, ali ta pojava nije zabrinula Ravnateljstvo. I same štićenice su u svojim iskazima potvrdile kako je bilo trudnoći, a one izložene prostituciju su rekle da njihove "mušterije" rijetko koriste kondome.

Politika sad traži drakonske kazne

Prema hrvatskim zakonima, korisnici seksualnih usluga ne mogu biti kažnjeni, niti u slučaju da su spavali s 14-godišnjim djevojčicama, jer su propisane jedino kazne za prostitutke.  Ministar pravosuđa Ivan Šimonović najavio je danas izmjene Kaznenog zakona koji ne bi opraštao seks sa štićenicima Doma.

"Sigurno ću se zauzimati za to da se Kaznenim zakonom propišu drakonske kazne i za one koji imaju spolni odnos s maloljetnicima do 18 godina uz plaćanje", najavio je danas za Jutarnji list ministar pravosuđa.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor kazala je kako je "sigurna da postoje elementi kaznene odgovornosti jer su mušterije sigurno prisiljavale, ucjenjivale i zlostavljale te curice. One sigurno nisu pristale dragovoljno se prostituirati. To ne može proći bez kazne".

"Želim znati tko su oni, bez obzira na to iz koje su stranke. A ako bi se pokazalo da je netko iz HDZ-a, taj treba naglavce letjeti iz stranke", kaže Kosor. 

I.M./A.B.
Foto: Vlado Kos, Ranko Šuvar, Goran Mehkek, Marko Kovač (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.