Oslobođena četvorka koja je dobila 100 godina zatvora zbog ubojstva srpskog novinara

Foto: EPA

Beogradski Žalbeni sud je preinačio prvostupanjsku presudu kojom su četvorica bivših pripadnika Državne sigurnosti (DB) Srbije početkom prosinca 2021. osuđeni na ukupno sto godina zatvora zbog ubojstva glavnog urednika i vlasnika "Dnevnog telegrafa" i tjednika "Europljanin" Slavka Ćuruvije. Četvorka je sada oslobođena svih optužbi, pišu Novosti.rs.

Postupak se vodio protiv Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka, koji je u bijegu. Marković i Radonjić su prvostupanjskom presudom osuđeni na 30 godina zatvora, dok su Romić i Kurak osuđeni na 20 godina.

Što smatra Apelacijski sud?

Prema Žalbenom sudu, pored svih dokaza, tijekom postupka nije utvrđeno postojanje organizirane kriminalne grupe. Također, sud smatra da nije utvrđeno tko je, kada i gdje, kao što se navodi u optužnici, sudjelovao u tvorbi prethodnog dogovora i plana za ubojstvo Ćuruvije.

"Nije izveden nijedan dokaz u prilog navodima optužbe, da je takav nalog dala nepoznata osoba iz najviših struktura vlasti", smatra Žalbeni sud u Beogradu, pišu Novosti.

Ubojstvo naručeno iz najviših struktura vlasti

Slavko Ćuruvija ubijen je ispred zgrade u kojoj je stanovao 11. travnja 1999. godine, u vrijeme dok su trajali zračni udari NATO-a na tadašnju SR Jugoslaviju, ali je suđenje za ubojstvo počelo tek 17 godina kasnije, u lipnju 2015. godine. S Ćuruvijom je u trenutku atentata bila i njegova partnerica, povjesničarka Branka Prpa, koja je lakše ozlijeđena.

Tužiteljstvo je u optužnici navelo da je ubojstvo počinjeno "iz niskih pobuda" po nalogu nepoznatih osoba iz najviših struktura vlasti, a kao motiv je navedena želja da se ograniči sloboda medija i očuva moć i vlast, koju je Ćuruvija otvoreno i javno kritizirao. Kao nalogodavac ubojstva u javnosti se spominjala supruga nekadašnjeg predsjednika SRJ-a Slobodana Miloševića Mirjana Marković, ali politička pozadina atentata na Ćuruviju službeno nikad nije otkrivena.

Mirjana Marković je desetak dana prije atentata na Ćuruviju na sjednici Direkcije Jugoslavenske ljevice (JUL), optužila Ćuruviju da je izazvao bombardiranje Jugoslavije i rekla da će mu narod suditi. Neposredno uoči ubojstva u listu Politika Ekspres objavljen je tekst autora Miroslava Markovića "Ćuruvija dočekao bombe", a pročitan je istog dana i u udarnim terminima Radiotelevizije Srbije.

Taj tekst ocijenjen je "jednim od najsramnijih u povijesti srpskog novinarstva", a u njemu je autor citirao poruku Mirjane Marković: "Izdaja nije uvijek i neizostavno bila izravna i brutalna…". Dodao je kako joj je "vlasnik jednog beogradskog dnevnog lista rekao da podržava Sjedinjene Američke Države u njihovoj želji da bombardiraju Srbiju i da će bombardiranje Srbe naučiti pameti". U nastavku teksta autor konstatira kako je riječ "dabome, o Slavku Ćuruviji".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.