Osnivači Bellabeata: Moramo saznati što se događa u Danskoj. Snimka nas je zgrozila

Foto: Linkedin, Press, Berlingske

Hrvatska tvrtka Bellabeat izgleda kao pravo zlatno jaje za danskog investitora Petera Warnøea i njegovu tvrtku Nordic Eye. Ali sada je nastao jaz između Warnøea i dva osnivača Bellabeata, koji ga optužuju za kršenje ugovora i zlouporabu povjerenja. Danski list Berlingske piše o sastanku s osnivačima Bellabeata Sandrom Murom i Urškom Sršen nakon što su danski mediji objavili niz istraživačkih članaka u kojima propituju priču o uspjehu firme.

>> Danski novinari istražuju hrvatski Bellabeat. Tvrde da je laž sve o milijunskom poslu

>> Izbrisana snimka otkriva: Bogati Danac nudio dionice Bellabeata za 5 puta nižu cijenu

"Moramo saznati što se događa u Danskoj", kazao je Sandro Mur. "Došlo je do povrede povjerenja i sada moramo istražiti zašto se to dogodilo", dodaje njegova partnerica. Razlog njihovog očaja zove se Peter Warnøe. Danski poduzetnik, koji sjedi u Upravi Bellabeata i svoje investicijske tvrtke Nordic Eye, u hrvatsku je tvrtku uložio gotovo 500 milijuna kruna. No odnos između stranaka je narušen.

Nekoliko je godina 59-godišnji Peter Warnøe marljivo obilazio danske medije s pričom da je tvrtka Sandra Mura i Urške Sršen za njega zlatna investicija. "Bellabeat je potpuno jedinstven. To je primjer ludog rasta", rekao je prošle godine danskom mediju Kapitalwatch.

Warnøeova je investicijska tvrtka Nordic Eye 2018. godine kupila tada malu tvrtku iz Hrvatske. Tada je vrijednost Bellabeata bila 400 milijuna kruna. Ali u poslovnim knjigama Nordic Eyea vrijednost je sada procijenjena na nevjerojatnih 26 milijardi kruna. Dakle, došlo je do povećanja od 65 puta u samo pet godina. "Bellabeat je apsolutno fantastična tvrtka. Za nas je to fantastična priča", rekao je direktor Nordic Eyea Anders Kaasgaard kada je Berlingske nedavno posjetio njegov ured.

Brojni stručnjaci su sumnjičavi oko priče o velikom uspjehu

Ali ne vjeruju svi u tu priču. Berlingske je nedavno objavio priču u kojoj brojni stručnjaci u Danskoj i u inozemstvu izražavaju iznenađenje visokom procjenom Bellabeata od strane Nordic Eyea. Istodobno, istraživanje Berlingske pokazuje da je hrvatska tvrtka u nekoliko slučajeva lagala.

U zagrebačkom uredu Bellabeata osnivači Urška Sršen i Sandro Mur za Berlingske pojašnjavaju da ni na koji način nisu htjeli pozornost. Smeta im što su Peter Warnøe i Nordic Eye javno promovirali njihovo poslovanje. "Ono što je javno rečeno je kršenje povjerljivosti i kršenje ugovora. Mi sada moramo istražiti zašto se to dogodilo", kaže Urška Sršen.

Niste znali da je Peter Warnøe govorio o prometu i vrijednosti Bellabeata u danskim medijima, pitali su ju novinari. "Ne", odgovara ona.

Dvoje osnivača o poslovanju Bellabeata žele govoriti što manje. Iako je sjedište u Hrvatskoj, tvrtka je registrirana u američkoj saveznoj državi Delaware, gdje se bilance ne objavljuju. Stoga je vrlo teško pronaći odgovor koliko je Bellabeat zapravo uspješan.

>> Hrvatski start-up Bellabeat navodno zarađuje milijarde. Nigdje nema dokaza za to

Ali Peter Warnøe i Nordic Eye - koji posjeduju oko 20 posto dionica Bellabeata - na društvenim su mrežama objavili da je hrvatska tvrtka ostvarila promet od 525 milijuna dolara u 2022. godini. No, Urška Sršen i Sandro Mur ne žele reći odgovara li ta brojka stvarnosti. "Ne komentiramo svoj promet. Nikada nismo htjeli da to bude javna informacija", kaže Urška Sršen.

"Ali bude i dalje komentirao te brojke, bit će to još jedno kršenje povjerljivosti"

Nordic Eye iza sebe ima 350 bogatih ulagača, a oni jako žele da Bellabeat bude uspješan. Hrvatska tvrtka s vrijednošću od 26 milijardi kruna daleko je najvrednije ulaganje Nordic Eyea. Pokazuju to interni dokumenti koje Berlingske posjeduje.

No Urška Sršen ne želi potvrditi brojke koje su objavili Peter Warnøe i Nordic Eye: "Dopustite mi da to ovako kažem. Peter je iznio brojku. To je njegova tvrdnja i morate s njim razgovarati o tome. Ali bude i dalje komentirao te brojke, bit će to još jedno kršenje povjerljivosti prema našoj tvrtki."

Dvoje osnivača također ne žele puno pričati o tome da danski investitor vjeruje kako Bellabeat vrijedi 26 milijardi kruna. "Ne možemo komentirati procjenu Nordic Eyea. Možemo samo reći da nikada nismo prikupili novac za takvu procjenu", kaže Urška Sršen.

Ali to je procjena koju Nordic Eye otkriva svojim investitorima. I na temelju toga Bellabeat izgleda kao odlična investicija.

"Da, i ako netko želi ulagati po toj procjeni, onda je u redu. Ali do tada je to nagađanje", kaže Urška Sršen. Izjave Petera Warnøea o Bellabeatu nisu ograničene na suhoparne brojke o prometu i vrijednosti. Rekao je i da tvrtka ima veliki broj zapanjujućih ugovora o suradnji. Dogodilo se to u ožujku 2023. na sastanku s njemačkim investitorom, MK Venture Capitalom, kojem je ponuđeno da kupi Bellabeat.

"Sada razgovaraju s Audijem o suradnji. Rade s Miley Cyrus. Ovaj tjedan su u San Franciscu kako bi završili kampanju u kojoj i ona sudjeluje. Snimaju Netflixov film gdje se Bellabeatov proizvod učestalo koristi", rekao je Peter Warnøe. Snimka je nekoliko mjeseci bila besplatno dostupna na videoservisu Vimeo, ali je izbrisana ubrzo nakon što se Berlingske obratio Bellabeatu.

"Zgrozili smo se kad smo vidjeli snimku"

Urška Sršen i Sandro Mur nikako nisu zadovoljni što je ta informacija procurila u javnost. "Zgrozili smo se kad smo vidjeli snimku", kaže Urška Sršen.

Zašto? "Prvo i najvažnije jer je to kršenje našeg povjerenja. Sada ćemo morati istražiti zašto se to dogodilo i kako možemo spriječiti da se ponovi. Ubuduće će sve informacije dolaziti od nas."

Surađujete li s Miley Cyrus? "Ne možemo to komentirati. Još uvijek istražujemo što je rečeno. Zasad nismo stigli učiniti ništa osim ukloniti video iz javne domene."

Surađujete li s Netflixom? "Ni o tome ne možemo govoriti."

Je li Peter Warnøe iznio dezinformacije o vašoj tvrtki? "Bez komentara. Trenutno možemo samo reći da istražujemo stvari."

Bi li vam bio problem da je Peter Warnøe rekao da Bellabeat ima neke partnere koje zapravo nema? "Da. Ali to ne znači da je on to učinio. Ne možemo komentirati te stvari."

Nordic Eye: Dijelimo frustraciju osnivača Bellabeata

Berlingske je prenio kritiku Urške Sršen i Sandra Mura danskom investitoru Peteru Warnøeu i Nordic Eyeu.

Direktor investicijske tvrtke Anders Kaasgaard kaže da je video sastanka Petera Warnøea s MK Venture Capitalom pogreškom bio javno dostupan: "Podaci izneseni na sastanku bili su povjerljivi i stoga nemamo drugih komentara sadržaja tog videa."

Anders Kaasgaard nadalje navodi da Nordic Eye ima "vrlo blizak i konstruktivan dijalog" s osnivačima Bellabeata: "Naravno da dijelimo frustraciju Bellabeata zbog toga što su povjerljive informacije pogreškom podijeljene s javnosti."

I Peter Warnøe i još jedan danski biznismen, direktor Maj Investa Jeppe Christiansen, članovi su Upravnog odbora Bellabeata. U videokonferenciji s njemačkim investitorom MK Venture Capitalom, Peter Warnøe tvrdi da je Christiansen predsjednik Uprave. No to nije točno, kaže osnivač i direktor Sandro Mur: "Ja sam predsjednik Upravnog odbora."

Dva osnivača Bellabeata jasno daju do znanja da im je Jeppe Christiansen važan. "Jeppe nije investitor. On razumije naše izazove i situaciju. Ne koristi Bellabeat da se promovira. Stoga moramo razgovarati s njim o tome kako možemo riješiti situaciju", kaže Sandro Mur.

Jesu li Jeppe Christiansen i Peter Warnøe na istoj strani u ovom slučaju? "Pogreška je napravljena. Ali sada provodimo istragu i, ako ima stvari koje treba ispraviti, mi ćemo to učiniti. Trenutno smo svi još uvijek na istoj strani. Ne želimo stvoriti još više razdora", kaže Urška Sršen.

Jeppe Christiansen - koji također sjedi u upravi danskih kompanija kao što su Haldor Topsøe, Novo Holdings i Kirkbi A/S - nije želio komentirati slučaj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.