Osramotio španjolsku kraljevsku obitelj: Bivši rukometaš Urdangarin u korupcijskom skandalu

INAKI URDANGARIN, bivši kapetan španjolske rukometne reprezentacije i zet kralja Juana Carlosa, odstupio je sa svojih službenih dužnosti nakn što se našao usred afere o financijskim malverzacijama.

Novinari već nekoliko mjeseci "proganjaju" Urdangarina, a tereti ga se za utaju poreza i nezakonito bogaćenje, odnosno pronevjeru javnih sredstava. Urdanagarin je navodno preko svoje neprofitne organizacije Noos Institut u periodu između 2004. i 2006. godine izvukao novac namijenjen promociji turizma. Sumnja se da je na njegovim računima u Belizeu i Velikoj Britaniji završilo oko osam milijuna eura.

Koristio svoj povlašteni položaj kako bi došao do novca

Dio novca dobivao je zloupotrebljavajući ime svoje supruge, te na račun svog položaja unutar kraljevske obitelji, zbog čega je kralj Juan Carlos doslovno poludio. Kraljevska obitelj inače uživa veliki ugled u španjolskoj javnosti upravo zbog svoje umjerenosti, a "nesretni zet, koji je inače dobio i titulu vojvode od Palma de Mallorce, sad im je navukao veliku sramotu na vrat.

Iako Urdangarin tvrdi da nije učinio ništa pogrešno i da nije kriv, izrazi je žaljenje zbog nastale štete zbog čega se povukao sa svih službenih dužnosti. Međutim, izvjesno je kako se neće izvući samo s tim. Zasad još nije podignuta službena optužnica protiv njega, ali realno ju je očekivati u dogledno vrijeme.

Čistka u kraljevskoj obitelji


Osim toga, pobješnjeli kralj Juan Carlos čak razmišlja i o razvlaštenju svoje kćerke Cristine, Urdangarinove supruge. Zasad o tome samo razmišlja, ali je sklon ideji da potjera neke članove obitelji koji žive od novca poreznih obveznika, a koji se ne ponašaju primjereno. Nekima, poput Urdangarina, bi se lako mogla ostvariti ona najgora kletva: "Dao Bog da imali, pa nemali".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.