Ostavila ga cura pa podmetnuo požar koji je ugrozio imovinu vrijednu više od dva milijuna kuna

Ilustracija: Arhiva

21-GODIŠNJAK iz Duća osuđen je u Splitu na deset mjeseci zatvora zbog izazivanja požara u Dućama te na pet mjeseci zbog obaranja pješaka. Izrečena mu je jedinstvena kazna od godine zatvora, no u zatvor neće ići, već će raditi za opće dobro.

Požar gasila 124 vatrogasca i dva kanadera

Okrivljeni je kao 18-godišnjak u rano jutro 31. srpnja 2013. godine upaljačem na dva mjesta u razmaku od 20 metara zapalio travu i makiju, svjestan da se zbog istočnog vjetra vatra može brzo proširiti i dovesti u opasnost imovinu vrijednu preko dva milijuna kuna. Vatra je došla do kuća u Dugom Ratu i pogona za plinove Messer Croatia plin, zahvativši površinu od 60 tisuća kvadrata. Izgorjelo je nekoliko stabala maslina i čokota vinove loze, dva električna stupa, a požar su gasila 124 vatrogasca, 35 vatrogasnih vozila i dva kanadera.

21-godišnjak je kažnjen i što je 7. srpnja 2014. godine oko 23.15 sati u Omišu Yamahom T-MAX oborio pješaka koji je zadobio prijelome dva slabinska kralješka i još nekoliko lomova. Izrečena mu je i zabrana upravljanja vozilima kategorije A2 na rok od jedne godine.

"Ne znam što me uhvatilo"

Djela je priznao. Smatra da ga je pješak mogao primijetiti. Mislio je da će se stati. Odmah je otišao u bolnicu ispričati se. Ponudio je pomoć. U trenutku nesreće još nije imao dozvolu za vožnju tako snažnog motocikla. Osiguranje je isplatilo 60 tisuća kuna unesrećenom pješaku pa sada taj novac traže od njega. To mu je veliki izdatak pa razmišlja o odlasku na rad u Njemačku.

Priznao je i podmetanje požara. Ne zna što ga je uhvatilo. O tome je razgovarao i sa psihijatrom, a neko vrijeme je išao i na psihoterapiju. Otkrio je kako ga je djevojka ostavila, da je nešto malo popio tu večer i da nije bio baš sav svoj. Nije mu više palo na pamet takvo što.

Sud se odlučio na rad za opće dobro imajući u vidu pozitivne promjene u ponašanju okrivljenog. Psihijatar nije ustanovio piromanske sklonosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.