Osuđeni katalonski dužnosnik može izlaziti iz zatvora i predavati na sveučilištu

Foto: EPA

BIVŠI potpredsjednik katalonske vlade Oriol Junqueras, osuđen na 13 godina zatvora zbog organiziranja zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije, moći će tri radna dana u tjednu izbivati iz zatvora, odlučila je uprava katalonskog zatvora Lledoners.

Kako se doznaje u utorak, uprava zatvora smještenog u okolici Barcelone prihvatila je primjenu odgovarajućeg članka zatvorskog pravilnika prema kojem je Junquerasu odobren izlazak na šest sati, tijekom kojih će raditi. Iz zatvora smije izbivati šest sati, tijekom tri dana, u radnom tjednu.

Predavat će na sveučilištu

Junqueras, s diplomom suvremene povijesti i doktoratom iz povijesti ekonomske misli, predavat će na sveučilištu Universidad Vic (Uvic-UCC), čiji je rektor Josep Eladi Baños prihvatio njegovu molbu.

Junqueras je u utorak izašao iz zatvora te se uputio na sveučilišni kampus u gradu Manresi.

Isti poluotvoreni režim imaju i drugi katalonski dužnosnici, osuđeni u listopadu zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017., koji je bio zabranio španjolski Ustavni sud. Posljedično su proglasili republiku Kataloniju, no ona nije zaživjela u stvarnosti.

I Romeva može raditi

Raul Romeva, koji je u tadašnjoj regionalnoj vladi bio zadužen za vanjske poslove, osuđen je na 12 godina. On također može tri dana u tjednu izaći na šest sati kako bi radio. Sličnu mogućnost dobili su i osuđenici Quim Forn, Dolors Bassa, Jordi Sánchez, Carme Forcadell i Jordi Cuixart. Mjera se zasad ne odnosi na Josepa Rulla i Jordia Turulla.

Državno odvjetništvo najavilo je žalbu na odluku zatvora.

„Na opći način je dat poluotvoreni režim svim političarima koje je Vrhovni sud osudio 14. listopada 2019. No to je mjera koja se odobrava uvijek samo u izvanrednim slučajevima, kada je ona neophodna, kada se tretiranje osuđenih ne može izvršiti na drugačiji način“, priopćilo je državno odvjetništvo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.