Osumnjičena referentica riješila uknjižbu tužiteljici Uskoka za jedan dan, a ona je sada goni?!

ODVJETNIK Željko Lubina uspio je iz pritvora izvući Dražanu Jelavić Šako, zemljišno knjižnu referenticu Općinskog suda u Splitu, koju Uskok sumnjiči za zloporabu položaja i prebrzo rješavanje uknjižbi, za što je tu i tamo dobivala nagradu u vidu parfema od 400 kuna i ogrlice Swarovski od 1,000 kuna.

Lozina za pritvor, Grbavac za slobodu

Referenticu je prije tjedan dana pustio na slobodu šef splitske istrage Stanko Grbavac, a odluku je ovih dana potvrdilo izvanraspravno vijeće splitskog Županijskog suda. Prihvatili su tezu branitelja Lubine kako nije za očekivati da bi mogla utjecati na svoju šeficu, sutkinju Sonju Meštrović, koja bi trebala biti ispitana kao svjedok.

Sudac Slavko Lozina prethodno je odbio pustiti osumnjičenu iz pritvora pozivajući se na razloge koje je navela tužiteljica Uskoka Natalija Petković. Navela je nekoliko osoba koje treba ispitati kao svjedoke, no Lubina je upozorio da ih kao takve nije navela u prijedlogu za određivanje istrage. Osim toga, upozorio je i da članak 11. Zakona o kaznenom postupku određuje da trajanje istražnog zatvora mora biti ograničeno na najkraće nužno vrijeme te da se postupak mora provesti bez odugovlačenja, pri čemu je sud dužan onemogućiti svaku zloporabu prava.

Strpali je u pritvor pa napravili pauzu od mjesec dana?!

Kako je Uskok sutkinju Meštrović pozvao da svjedoči 23. kolovoza, a druge svjedoke za 25. i 26. kolovoza, odvjetnik Lubina nije mogao ne primijetiti da Uskok ne postupa nimalo žurno te da su referenticu strpali u pritvor i onda napravili pauzu od 31 dan! To svakako ne ide u prilog brzom postupanju pa je odluka suda o puštanju na slobodu razumljiva. 

Uzbuna u Uskoku!

Inače, Lubina je svojim zahtjevom da se kao građanka ispita osobno tužiteljica Natalija Petković, izazvao veliku uzbunu u Uskoku. Lubina je u skladu sa odredbama Zakona o kaznenom postupku tražio da Petković kao građanka kaže svoja saznanja o brzom radu referentice Jelavić Šako, jer je i njoj sredila uknjižbu za jedan dan, što je vidljivo iz priloga koje objavljujemo i koji se mogu slobodno pronaći i utvrditi u e-zemljišniku.

Dakle, vidljivo je da je prošle godine osumnjičena referentica riješila uknjižbu stana tužiteljice Petković u jedan dan, a slično je bilo i sa uknjižbom prava zaloga. Upravo na način na koji sada Petković inkriminira profesionalno postupanje referentice Šago. A i njoj je isto napravila?!

Nejasno je ostalo zašto je Petković Indexu ustvrdila kako je uknjižbu čekala 11 godina. Na internetu se sve lijepo vidi...

Diskreditiranje branitelja, zastrašivanje sudionika kaznenog postupka...

Petković se nije pojavila kod Lubine da iznese svoja saznanja. Umjesto toga, Lubina je dobio pisamce koje je potpisao Dinko Cvitan. Samo pitanje je, je li ga i napisao, jer u zaglavlju dokumenta stoje inicijali NP, dakle, Natalija Petković, a ne DC, tj. Dinko Cvitan.

U pisamcu potpisani Cvitan, a po svemu sudeći Petković, "riba" Lubinu zbog poziva, kojeg smatra usmjerenim ka diskreditiranju rada Petković. Razloga da se pozivu odazove ne vidi, jer tijekom provedbe posebnih dokaznih radnji nije ostvarila nikakav telefonski i neposredni kontakt. Pisamce iz Uskoka odaslano je i Hrvatskoj odvjetničkoj komori, što je Lubinu neugodno iznenadilo jer mu se čini da se time ometa obrana, diskreditira branitelj te zastrašuju sudionici kaznenog postupka mimo suda.

Cvitan prijavio Lubinu Odvjetničkoj komori, zna li Zakon?

Preporučio je Cvitanu da se ne obraća Komori jer time pokazuje da ne poštuje njezine odluke i članak 67. Zakona o kaznenom postupku koji formalizira poziv građaninu. Ako već ima kakve zamjerke na rad branitelja, Lubina preporuča Cvitanu da se sukladno Zakonu o kaznenom postupku obrati sudu, a ne da ga tužika Komori.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.