Otac i sin osuđeni za brutalan napad na ZET-ovca. Sve je snimljeno

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Na Županijskom sudu u Zagrebu donesena je nepravomoćna presuda protiv oca i sina (23) koji su prije 13 mjeseci napali vozača ZET-a (64) u zagrebačkom naselju Prečko. 23-godišnji mladić je pokrao žrtvu, ali mu je i palicom demolirao automobil. 

Tročlano sudsko vijeće osudilo je zbog razbojničke krađe i oštećenja tuđe stvari mladića na dvije godine i 11 mjeseci zatvora, no 16 mjeseci je bezuvjetnih koje mora odslužiti, dok je 18 mjeseci uvjet s trogodišnjim rokom kušnje, javlja Jutarnji. Istodobno uz uvjetovani dio, izrečene su mu i mjere obvezatnog psihijatrijskog liječenja te liječenja od ovisnosti od alkohola i droge.

Sud mu je također odredio i trogodišnji zaštitni nadzor te mjeru obvezatnog javljanja svakog prvog i trećeg ponedjeljka u mjesecu u policijsku postaju te dvaput mjesečno javljanje u Dom zdravlja obiteljskom liječniku. Mora se javljati redovito i probacijskom službeniku, a u slučaju da želi otići u inozemstvo, dozvolu mora tražiti od suda.

Na slobodi će čekati pravomoćnu presudu

Otac je dobio godinu i četiri mjeseca zatvora, osam mjeseci je bezuvjetni dio, dok je ostatak uvjet na tri godine. Za razliku od sina kojeg je sud oslobodio plaćanja sudskih troškova, otac mora podmiriti 1234 eura sudskih troškova te dodatne troškove branitelja po službenoj dužnosti i dopunskog vještačenja.

S obzirom na to da su dobili manje od pet godina zatvora, sud ga je po sili zakona morao pustiti na slobodu gdje će čekati pravomoćnost presude. Obojici će se uračunati dosadašnje vrijeme koje su proveli u istražnom zatvoru - sinu 13 mjeseci, a ocu šest mjeseci. 

Upozoreni su kako će u slučaju kršenja uvjeta biti vraćeni u zatvor. Odlučujući o visini kazne, sudsko vijeće na čelu s Mirjanom Horvat olakotno je cijenilo mladićevu životnu dob, priznanje djela, iskreno kajanje, ispriku koju je oštećeni prihvatio, smanjenu ubrojivost, narušeno zdravstveno stanje i činjenicu da je pristao na liječenje i tako pokazao samokritičnost prema vlastitim postupcima.

Sin priznao krivnju 

Kao otegotne okolnosti prepoznate su upornost i bešćutnost jer je kao 22-godišnjak napao stariju osobu, pobude da se domogne novca, ali i ozljede koje je nanio oštećenom, a uteg mu je i ranija prekršajna i kaznena osuđivanost.

Njegovu ocu sud je olakotno uzeo to što je otac malodobnog djeteta i što je zaposlen, dok je otegotna za sud njegova prekršajna osuđivanost, bešćutnost pri činjenju kaznenog djela i pobude iz kojih je djelo počinjeno. 

Morat će se svakog prvog ponedjeljka u mjesecu javljati u nadležnu policijsku postaju. Bejzbol palica kojom je demoliran auto ZET-ovca po nalogu suda bit će uništena. Inače, sin je priznao krivnju, kazavši da je bio pijan i pod utjecajem droge te da se radi svega treba liječiti. 

Ujedno je dodao i da je spreman oštećenom namiriti štetu tako što će se zaposliti i obeštetiti ga. Ovu obranu je iznio nakon što su se u sudnici gledale snimke njihova divljaštva ispred stambene zgrade u Prečkom koje su snimili stanari zgrade i koje su zaprepastile javnost. Otac je odbacio krivnju tvrdeći da "on i sin, kako tvrdi državno odvjetništvo, nisu imali nikakve dogovore tu noć".