Otkrivamo zbog čega su Todorić i Tedeschi u Srbiji kažnjeni sa 6,8 milijuna eura



TVRTKE Idea Ivice Todorića i Grandprom, koja je dio Droge Kolinske Emila Tedeschija, prošlog su tjedna u Srbiji kažnjene ukupnom globom od 6,8 milijuna eura. Kaznu od 4,2 milijuna eura platit će Todorićeva firma, dok će Tedeschi morati "iskrcati" 2,4 milijuna eura.

U srpskim medijima kazna je objašnjena tek informacijom da su Idea i Grandprom sklopile "tajni rabat", ali bez dodatnih detalja oko malverzacija dvojice najpoznatijih hrvatskih poduzetnika. Iz srpske Komisije za zaštitu konkurencije, koja je "odsjekla" kaznu Idei i Grandpromu, kažu nam da će detaljno obrazloženje odluke objaviti na svojim internetskim stranicama čim dobiju službenu potvrdu da su obje firme primile odluku.

Kažnjeni zbog sklapanja restriktivnog sporazuma

Kako doznaje Index, Todorić i Tedeschi kažnjeni su zbog kršenja Članka 10. srpskog Zakona o zaštiti konkurencije. Spomenuti članak odnosi se na zabranu restriktivnih sporazuma, koji se definiraju kao "sporazumi između sudionika na tržištu koji imaju cilj ili posljedicu značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije na teritoriji Republike Srbije". Restriktivni sporazumi mogu biti ugovori, pojedine odredbe ugovora, izričiti ili prešutni dogovori, usuglašene prakse, kao i oblici udruživanja sudionika na tržištu.


Ovim je zakonom zabranjeno neposredno ili posredno utvrđivanje kupovne ili prodajne cijene, kao i primjenjivanje nejednakih uvjeta poslovanja na iste poslove u odnosu na različite sudionike na tržištu, čime se sudionici na tržištu dovode u nepovoljniji položaj u odnosu na konkurente. Upravo su to učinili Todorić i Tedeschi: 2008. godine dogovoren je "tajni rabat" od dva posto koji je podrazumijevao obveznu prodaju robe po utvrđenim cijenama, što je suprotno tržišnom načinu poslovanja.

Kazna je bila blaga jer su se sami prijavili!

Takvi uvjeti nisu bili dostupni ostalim firmama koje svoju robu prodaju u Idei, a Todorićev je trgovački lanac bio u boljoj poziciji s obzirom na konkurente kada se radi o distribuciji Grandpromovih proizvoda. Todorić i Tedeschi u narednih mjesec dana na odluku se mogu žaliti Upravnom sudu Srbije, ali nije za očekivati da će u tome biti uspješni. Iako detalji istrage Komisije za zaštitu tržišnog natjecanja nisu poznati, po vrlo blagoj kazni može se zaključiti da su Idea i Grandprom nakon što su "ulovljeni s prstima u pekmezu" priznali svoje grijehe.

Iako se kazne možda čine visokima, Idea je zapravo kažnjena s 1,5 posto godišnjeg prihoda, dok će Grandprom zbog sklapanja restriktivnog sporazuma platiti dva posto svog godišnjeg prihoda. A mogli su biti kažnjeni i globom u visini 10 posto njihovih godišnjih prihoda. "Stvar je savjeta komisije koji procjenjuje koliko je teško djelo, odnosno koliko su u procesu istraživanja sudjelovale firme koje su pod istragom", kaže za Index izvor iz Komisije za zaštitu konkurencije.

Dijana Marković Bajlović, bivša predsjednica srpske Komisije za zaštitu konkurencije, otkrila nam je da su firme Tedeschija i Todorića zapravo same prijavile svoje malverzacije! Naime, na prijelazu između starog i novog Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja 2009. godine, Srbija je uvela takozvani program ublažavanja odnosno oslobađanja od kazne za sudionike kartelskih sporazuma. "Upravo tada smo mi imali mnogo takvih prijava iz čega je očito da su takvi sporazumi u vrijeme starog zakona dobro funkcionirali", kaže Marković Bajlović.

Kartel je vjerojatno inicirao Todorić

Ovo je tek treća kazna tog tipa koja je izrečena u Srbiji, izjavila je za Index Bajlović, uz objašnjenje da su se slične istrage krenule tek prema novom zakonu koji je donesen 2009. godine. Istraga protiv Todorića i Tedeschija pokrenuta je još 2009. godine, dok je Marković Bajlović bila predsjednica Komisije, a okončana je 2010. godine. Odluka o kazni donesena je tek prošli tjedan.

"Radi se o sporazumu između proizvođača i trgovca, gdje proizvođač ograničava pravo trgovca da slobodno formira cijene, odobravajući rabat za cijenu koju mu je propisao. Ako trgovac održava cijenu na nivou koji mu diktira proizvođač, onda dobiva povlašteni rabat", kaže Marković Bajlović, ali naglašava da su obje strane time na dobitku. Štoviše, kaže bivša predsjednica Komisije za zaštitu konkurencije, najčešće su upravo trgovci (u ovom slučaju Todorić) ti koji predlažu sklapanje takvih monopolističkih sporazuma kako bi bili u boljoj poziciji s obzirom na konkurenciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.