Otkriven bunker šefa Cosa Nostre: Mogao bi skrivati najveće tajne sicilijanske mafije

Foto: EPA

TALIJANSKA vojna policija je jučer pronašla tajni bunker za koji se pretpostavlja da ga je koristio Matteo Messina Denaro, najtraženiji talijanski mafijaš, koji je uhićen u ponedjeljak nakon 30 godina bijega. Bunker se nalazi u Campobello di Mazari, gradiću na Siciliji u kojem je 60-godišnji Denaro živio u stanu.  

Istražitelji pretražuju bunker u potrazi za dokumentima koji su bili u posjedu Denara, osobito tajnu arhivu "capo di tutti capija" sicilijanske mafije, Totòa Riine, koji je preminuo 2017. godine. Prema nekim doušnicima iz mafijaških krugova, Denaro je ukrao dokumente koji navodno sadrže tajne o mafijaškim ubojstvima u posljednjih 40 godina, piše Guardian

U odsutnosti je osuđen na doživotni zatvor

Tužitelji vjeruju da Denaro posjeduje informacije o nekim od najgnusnijih zločina koje je počinila sicilijanska mafija, uključujući bombaške napade u kojima su poginuli suci Giovanni Falcone i Paolo Borsellino te ubojstvo Giuseppea Di Mattea, 12-godišnjeg sina mafijaša koji je zadavljen i otopljen u kiselini. 

Denaro je 2002. godine u odsutnosti osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstava, mučenja, otmice, bombaških napada, pranja novca i trgovine drogom. Denaro je poznat pod nadimkom Diabolik ili U Siccu (Mršavi), a rođen je u Castelvetranu na Siciliji 1962. godine. Njegov je otac bio moćni šef Cosa Nostre i Denaro je napredovao u obiteljskom poslu izgradivši nezakonito carstvo vrijedno više milijardi eura. 

Funkcija bunkera je još uvijek nepoznata

Mafijaški bosovi u Italiji poznati su po izgradnji tunela za bijeg ispod svojih kuća, sofisticiranih bunkera u planinama do kojih se može doći samo pješice i skrovišta u šumi kojima se koriste kada su u bijegu.

Funkcija i veličina bunkera u Campobello di Mazari još nije u potpunosti poznata. Podsjetimo, Denaro je uhićen u ponedjeljak u medicinskoj klinici u Palermu, gdje se liječio od tumora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.