Otkriveno da u Hyundaijevim tvornicama u SAD-u rade djeca. Najmlađe imalo 12 godina

Foto: EPA

OTKRIVENO je da najmanje četiri glavna dobavljača tvrtke Hyundai Motor i sestrinske tvrtke Kia Corp zapošljavaju dječju radnu snagu u tvornicama u Alabami. Novinari Reutersa uz pomoć državnih i saveznih agencija sada istražuju koristi li se dječja radna snaga i u drugim tvornicama ovih kompanija diljem svijeta.

U tvornici u vlasništvu tvrtke Hwashin America Corp, dobavljača dviju spomenutih marki automobila u gradu Greenvilleu u južnoj Alabami, ovog je svibnja radila 14-godišnja djevojčica iz Gvatemale koja je bila zaposlena na sklapanju komponenti karoserije automobila.

Tvrde da ne zapošljavaju djecu

U tvornicama u vlasništvu korejskog proizvođača autodijelova Ajin Industrial Co, u gradu Cusseta u istočnoj Alabami, bivši inženjer proizvodnje rekao je za Reuters da je radio s najmanje 10 maloljetnika. Još šest bivših zaposlenika Ajina potvrdilo je da su i oni radili s više maloljetnih radnika.

I Hwashin i Ajin izdali su izjave u kojima tvrde da njihova politika zabranjuje zapošljavanje bilo kojeg radnika koji nije zakonski sposoban za zapošljavanje, u što spadaju i maloljetnici. Identičnim korporativnim rječnikom Reutersu su rekli da "prema njihovim saznanjima", tvrtke nisu zapošljavale maloljetne radnike.

Uglavnom migranti

Reuters je u srpnju otkrio da je dvoje djece radilo u SMART Alabama LLC-u, podružnici Hyundaija u južnoj Alabami, od kojih je jedno imalo samo 12 godina. U kolovozu je američko ministarstvo rada izvijestilo da je SL Alabama LLC, još jedan Hyundaijev dobavljač, zapošljavao maloljetne radnike, uključujući 13-godišnjaka. Sva su djeca uglavnom bila iz migrantskih obitelji, a Reuters je razgovarao s obitelji 14-godišnje radnice iz Gvatemale.

Od tada su razne državne agencije istraživale čak 10 tvornica u Alabami koje isporučuju dijelove za Hyundai ili Kiju zbog dječjeg rada. Istrage se provode u malim gradovima i ruralnim mjestima gdje se nalaze mnogi dobavljači i agencije za zapošljavanje. Još nije jasno hoće li istrage dovesti do kaznenih prijava te hoće li itko biti kažnjen, reklo je dvoje ljudi povezanih s istragom.

Radnici pobjegli iz prostorije

Kada je u kolovozu ekipa ministarstva rada i državnih inspektora Alabame nenajavljeno stigla u jednu od Ajinovih tvornica, radnici su izjurili sa stražnje strane prije nego što su ih ispitali, rekao je jedan od inspektora na sastanku radne skupine Alabame za borbu protiv trgovine ljudima.

Zakon Alabame i SAD-a zabranjuje rad u tvornici osobama mlađim od 16 godina, a svim radnicima mlađim od 18 zabranjeno je obavljanje opasnih poslova u automobilskim tvornicama, gdje preše za metal, strojevi za rezanje i brzi viličari mogu ugroziti živote i udove.

Nakon prvog izvješća Reutersa Hyundaijev glavni operativni direktor, José Muñoz, rekao je da će firma prekinuti poslovanje s proizvođačima koji su zapošljavali djecu. No Hyundai sada odustaje od toga i nastavlja poslovati s tim dobavljačima. Tvrtka je samo poslala priopćenje u kojem navodi da se od sada u kompanijama s kojima je povezana vrše stroži nadzori.