Otkriveno kako je Monsanto blatio novinare, aktiviste i Neila Younga

Foto: EPA

MONSANTO je vodio tajni "fuzijski centar" iz kojeg je nadzirao i diskreditirao novinare i aktiviste koji su kritizirali ovu kontroverznu tvrtku, uključujući čuvenog kanadskog pjevača Neila Younga. 

Do ovog skandaloznog otkrića došao je britanski Guardian pregledavajući tajnu arhivu. Ova kontroverzna američka agrokemijska korporacija, koju je u međuvremenu kupio njemački farmaceutski div Bayer, sastavila je i interni memorandum o Youngovoj glazbi i aktivnostima na društvenim mrežama. 

"Monsantov centar za fuziju i korporativni angažman" tako je sastavio detaljne grafove Youngovih aktivnosti na Twitteru. Young je inače 2015. objavio album znakovitog imena "The Monsanto Years" i kratki dokumentarac "Seeding Fear", izrazito kritične prema ovoj korporaciji.

Monsantov centar je, među ostalim, "evaluirao stihove na albumu kako bi sastavio listu 20+ potencijalnih tema kojima bi se on mogao baviti" i kreirao plan "proaktivne produkcije sadržaja i pripreme za odgovor", napisao je Monsantov dužnosnik iste godine kad je ovaj angažirani album izašao. U jednom trenutku, saznaje se u dokumentima, Monsanto je razmatrao i tužbu protiv Younga.

>> Monsantov herbicid je posvuda oko nas. Trebamo li strahovati?

Osim toga, Monsantov centar je razvio čitavu strategiju kako bi se obračunao s bivšom novinarkom Reutersa Carey Gillam, koja je istraživala Monsantov herbicid Roundup na bazi glifosata i njegovu moguću povezanost s rakom. 

Znakovito je, kako piše Guardian, da je "obavještajna fuzija" termin kojim se koriste FBI i druge obavještajne i antiterorističke službe.

Monsanto organizirao hajku na knjigu Reutersove novinarke o glifosatu i raku

Dokumenti, uglavnom izrađeni od 2015. do 2017., pokazuju da je Monsanto planirao niz akcija kojima je napadao knjigu Carey Gillam "Whitewash: The Story of a Weed Killer, Cancer and the Corruption of Science" prije nego što je ona uopće objavljena. To je uključivalo upute industrijskim i farmerskim potrošačima o tome kako pisati negativne recenzije knjige.

A čim je knjiga Whitewash izašla, tvrdi Gillam, na Amazonu je dobila hrpu negativnih recenzija, često s identičnim argumentima. "Govorili su grozne stvari o meni. Bilo je vrlo uznemirujuće znati da je to lažno i da je industrija to proizvela (recenzije). Ali ne znam znaju li to i drugi ljudi", komentirala je ova novinarka. 

Bayerov glasnogovornik na ove je optužbe odgovorio Guardianu da je Monsanto samo htio "osigurati pošten, točan i znanstveno utemeljen dijalog" u reakciji na "objavu knjige koju je napisala osoba koja je česta kritičarka pesticida i GMO-a". 

Nadalje, Monsanto je platio Googleu da promovira rezultate pretraživanja za upis "Monsanto Glyphosate Carey Gillam" koji kritiziraju rad ove novinarke. Surađivao je i s ekspertima za optimizaciju tražilica (SEO) kako bi bolje širio svoje online napade na Gillam. Monsantovo PR osoblje također je interno diskutiralo o tome kako vršiti kontinuirani pritisak na njene urednike u Reutersu, po mogućnosti tako da "ona bude premještena" na druge teme.

"Uvijek sam znala da se Monsantu ne sviđa moj rad i da vrši pritisak na urednike da me ušutka. Ali nikad nisam zamišljala da će milijarderska kompanija zaista potrošiti toliko vremena i novca na mene. To je zapanjujuće", zaključuje Gillam.

"Vidjeli su nas kao prijetnju"

"Vidjeli su nas kao prijetnju. Provodili su nekakav obavještajni nadzor nad nama, a dalje od toga ne znamo", kaže suosnivač neprofitne udruge US Right to Know (USRTK) Gary Ruskin. Gillam je također istraživačka direktorica u ovoj udruzi. 

"Postaje zabrinjavajuće kad vidite da korporacije troše svoj novac na istraživanje ljudi koji prakticiraju svoje pravo iz prvog amandmana (na slobodu govora)", kaže Dave Maas, viši istraživač u Electronic Frontier Foundationu. 

Posebno je znakovito što su Monsantovi dužnosnici u više navrata izražavali zabrinutost da će procuriti dokumenti o njihovoj financijskoj povezanosti s određenim znanstvenicima jer bi to moglo poslužiti kao potvrda da "prikrivaju istraživanja s nepovoljnim rezultatima" - točnije rezultatima prema kojima Monsantovi proizvodi uzrokuju rak ili imaju druge opasne zdravstvene posljedice. 

Sve će ovo zaista poslužiti kao potvrda kritičarima, ali i podnositeljima tužbi poput DeWaynea Johnsona, Amerikanca iz Kalifornije koji je u kolovozu 2018. obolio od neizlječivog oblika raka nakon što je zaliven herbicidom koji je koristio kao školski vrtlar. Johnson je, doduše, svoju tužbu već dobio, uz odštetu od čak 78 milijuna dolara (smanjeno s 289, koliko je prvo dosuđeno), ali on je samo jedan od tisuća drugih koji su oboljeli od raka i tvrde da je to posljedica korištenja Monsantova herbicida.

Odvjetnik oboljelog: Monsanto se borio protiv neovisnih znanstvenih istraživača

"Monsanto je specifično činio sve što može kako bi maltretirao i borio se protiv neovisnih znanstvenih istraživača. Oni su se borili protiv znanosti", rekao je na tom suđenju Johnsonov odvjetnik Brent Wisner. 

>> Monsanto mora bračnom paru isplatiti 2 milijarde dolara

Bračni par Alve i Alberte Pilliod iz Kalifornije također je dobio odštetu od čak 2 milijarde dolara jer im je dijagnosticiran rak - isti kao i Johnsonu, ne-Hodgkinov limfom - nakon što su koristili Roundup više od tri desetljeća. 

"Porota je imala uvid u interne dokumente tvrtke koji pokazuju da Monsanto od prvog dana uopće nije zanimalo je li Roundup siguran", kazao je njihov odvjetnik Brent Wisner. Bayer, vlasnik Monsanta, nazvao je odluku "pretjeranom i neopravdanom" naglašavajući da su istraživanja provedena unatrag više desetljeća pokazala da su glifosat i Roundup sigurni za ljudsku upotrebu. U ovom suđenju su odvjetnici, kako tvrde, predočili poroti "planinu dokaza koja pokazuje da je Monsanto manipulirao znanošću, medijima i regulatornim agencijama u svoju korist".

Wisner čak tvrdi da su među tim dokazima bili i SMS-ovi i e-mailovi koje su razmjenjivali dužnosnici Monsanta i EPA-e. Monsanto, pak, negira da je na bilo koji način podmićivao dužnosnike EPA-e.

U tajnim dokumentima jedan Monsantov dužnosnik, međutim, tvrdi da tvrtka nije htjela plaćati stručnjake, ali "priznaje da eksperte treba kompenzirati za vrijeme koje su uložili u pisanje odgovora za eksterni angažman". 

Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) zaista je u travnju ove godine objavila da glifosat nije kancerogen i da ne predstavlja rizik za javno zdravlje ako se koristi u skladu s uputama. No s druge strane, Međunarodna agencija za istraživanje raka koja je dio Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), svrstala je 2015. glifosat u kategoriju "vjerojatno kancerogeno za ljude". 

U svakom slučaju, Bayer sad čeka još više od 13.400 tužbi u SAD-u zbog navodne kancerogenosti Monsantova herbicida Roundupa, a otkriveni dokumenti ojačat će argumente tužiteljima.

"Ovo pokazuje zlouporabu moći koju su stekli tako velikom prodajom. Imaju toliko novca i toliko toga što žele zaštititi", zaključuje Michael Baum, jedan od odvjetnika žrtvi koje tuže Monsanto, odnosno Bayer. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.