Otmičari oteli 19 putnika iz autobusa blizu meksičke granice. Ne zna se razlog

Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

MASKIRANI napadači presreli su 7. ožujka autobus u sjevernom Meksiku noseći sa sobom popis imena. Odveli su najmanje 19 putnika i nestali bez traga, piše CNN.

Meksičke vlasti još ne znaju gdje su završili putnici i koji je točno uzrok masovne otmice. Istražitelji su ponudili nekoliko rješenja, a svi se temelje na detalju koji bi mogao biti glavni dio slagalice – svi oteti putnici bili su migranti, odnosno građani Meksika koji su se uputili prema SAD-u.

Prva mogućnost

Naoružani napadači presreli su autobus koji putuje autocestom koja povezuje San Fernando s gradom Reynosom, koji je na granici sa SAD-om.

San Fernando bio je sjedište zloglasnog masakra migranata koji se dogodio prije manje od jednog desetljeća. Istražitelji su 2010. u jednoj kući pronašli beživotna tijela 72 migranta, a sljedeće su godine, dok su istraživali slučajeve otmica putnika iz autobusa, u masovnim grobnicama na tom području pronašli posmrtne ostatke gotovo 200 ljudi.

Također, ovoga su tjedna meksičke vlasti priopćile kako su spasile oteta 34 migranta koji su držani zatočeni u državi Tamaulipas.

"Migranti su ranjiva skupina'', rekla je Maureen Meyer, voditeljica Ureda za Meksiko i prava migranata u Washingtonu. "Takva vrsta otmice može biti unosna jer otmičari zarade tisuće dolara po migrantu dok ih drže zatočene zbog otkupnine.''

Već godinama zagovornici ljudskih prava upozoravaju na otmice migranta u Srednjoj Americi. 2011. godine meksička Komisija za ljudska prava procijenila je da je u razdoblju od šest mjeseci na tom području oteto više od 11.000 migranata.

Druga mogućnost

Moguće je da je masovna otmica koja se dogodila 7. ožujka kompletno drugačije naravi, odnosno da su je sami migranti dogovorili s otmičarima kako bi lakše ušli u Sjedinjene Američke Države. 

"Postoji hipoteza da je to način da se dođe na teritorij SAD-a. Znači, ne radi se o nestanku i otmici, već o načinu prelaska granice'', rekao je novinarima meksički predsjednik Lopez Obrador.

Naime, meksički dužnosnici tvrde kako su išli provjeriti s vlastima u Srednjoj Americi je li netko prijavio nestanak voljenih osoba, ali da do sada nisu zaprimili potvrdu o takvim prijavama.  

Alfonso Durazo, meksički ministar za sigurnost, izjavio je novinarima da je indikativno što prilikom otmice nije bilo pucnjave i da su naoružani napadači oteli samo muškarce. 

Ne drži vodu

Za Stephanie Leutert, direktoricu Inicijative za sigurnost Meksika na Sveučilištu Texas, takva teorija baš i ne drži vodu, odnosno ona smatra kako je malo vjerojatno da će naoružani muškarci zaskočiti autobus kako bi prokrijumčarili ljude preko granice.

"Ne uklapa se u tipičan način krijumčarenja migranata", rekla je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.