Otočna državica promijenila stranu: Povlačimo priznanje Tajvana. To je dio Kine

Foto: EPA

Nauru će prekinuti diplomatske odnose s Tajvanom i priznati Kinu, priopćila je danas vlada te male pacifičke otočne države. Nauru je tako postao prvi tajvanski diplomatski saveznik koji je prešao na stranu Pekinga nakon predsjedničkih izbora održanih ovog vikenda.

Vlada Naurua rekla je da "u najboljem interesu" zemlje i njezinog naroda traži potpuni nastavak diplomatskih odnosa s Kinom, piše Guardian.

"To znači da Republika Nauru više neće priznavati Tajvan kao zasebnu državu, već kao neotuđivi dio kineskog teritorija te će prekinuti 'diplomatske odnose' s Tajvanom od ovog dana i više neće razvijati bilo kakve službene odnose ili službenu razmjenu s Tajvanom", stoji u priopćenju.

Kina izbornog pobjednika naziva opasnim separatistom

Potez Naurua ostavlja Tajvan na samo 12 formalnih diplomatskih saveznika, uključujući Gvatemalu, Paragvaj, Eswatini, Palau i Maršalove Otoke. Kina tvrdi da je Tajvan njezin teritorij bez prava na međudržavne veze, što je pozicija koju Tajvan oštro osporava.

Tajvanski sigurnosni dužnosnici poručili su novinskoj agenciji Reuters prije subotnjih izbora da će Kina vjerojatno nastaviti omalovažavati šačicu zemalja koje imaju formalne diplomatske veze s Tajvanom.

Lai Ching-te iz tajvanske vladajuće Demokratske progresivne stranke pobijedio je na predsjedničkim izborima u subotu te će preuzeti dužnost 20. svibnja. Prije izbora Kina je Laija nazivala opasnim separatistom.