Ova djevojka nekad je navijala za vojni udar. Danas se bori za drugačiji Tajland

Foto: Facebook

U SKUČENOM lokalu u jednom od neuglednih vanjskih predgrađa Bangkoka, mala grupa volontera grozničavo pakira letke pripremajući se za dnevni ritual prikupljanja glasova. Ovo je izborni stožer Move Forward, najradikalnije stranke koja se natječe na skorašnjim općim izborima u Tajlandu.

Tko je mlada Ice?

Među njima korača kandidatkinja za parlament Rukchanok "Ice" Srinork, 28-godišnjakinja puna energije, koja neprestano pregledava svoje profile na društvenim mrežama. Njezini suradnici kupili su jeftine bicikle i već tjednima ih po brutalno vrućem vremenu koriste kako bi došli do stanovnika u najmanjim uličicama Bang Bona, piše BBC.

Ice je jedna iz liste mladih i idealističkih kandidata Move Forwarda koji su se pridružili mainstream politici u nadi da će ovi izbori omogućiti Tajlandu da prekine spiralu vojnih udara, uličnih prosvjeda i neispunjenih demokratskih obećanja u kojoj je zemlja zarobljena dva puta desetljeća.

Move Forward je stranka nasljednica Future Forwarda, koja je eksplodirala na političkoj pozornici Tajlanda prije pet godina. Sudjelovala je na prvim izborima otkako je pučem 2014. svrgnuta tadašnja nacionalna vlada. Future Forward je bio nešto novo, obećavajući sveobuhvatne promjene političkih struktura Tajlanda, uključujući ograničavanje moći oružanih snaga i potiho predlaganje promjena monarhije, što je tada bila tabu tema.

"Njihov plan je u osnovi bio oduzimanje budućnosti Tajlanda iz ruku moćnika. U ovom stoljeću mladi su morali živjeti u zemlji koja je izgubljena u beskrajnom ciklusu - imali smo dva državna udara, dva nova ustava, niz sudskih raspuštanja stranaka. Mislim da se mlađa demografija umorila od toga. I Future Forward je iskoristio taj osjećaj", kaže Thitinan Pongsudhirak, s Instituta za sigurnosne i međunarodne studije na Sveučilištu Chulalongkorn.

Moćnici su ih htjeli uništiti

Stranka je zaprepastila konzervativce osvojivši treći najveći broj zastupničkih mjesta na izborima 2019. godine. Tajlandski rojalistički establišment, mreža vojnih časnika, visokih birokrata i sudaca, odgovorio je kao i na slične prijetnje u prošlosti - raspustio je Future Forward preko Ustavnog suda i zabranio njegovim vođama bavljenje politikom. Stranka je izgubila otprilike jednu trećinu svojih zastupnika, a njezina zamjena, Move Forward, postala je usamljeni oporbeni glas u parlamentu.

Ipak, posljednjih tjedana popularnost stranke u anketama ponovno je porasla, uznemirujući suparnike. Mnoge ankete stavljaju njenog vođu, telegeničnog i artikuliranog Pita Limjaroenrata, kao vodećeg kandidata za premijera.

Ta popularnost mijenja odaziv koji Ice i njezini biciklistički volonteri dobivaju u Bang Bonu, tradicionalno feudu moćne obitelji iz suparničke stranke. Ljude istinski zanima što ovi mladi imaju za ponuditi. Čak i stariji stanovnici govore o potrebi velikih promjena u Tajlandu.

Nekad se divila premijeru

Sama Ice utjelovljuje ovaj promjenjivi politički krajolik. Priznaje da je nekoć bila tvrdokorna rojalistica, koja je navijala za vojni udar i divila se čovjeku koji ga je vodio, generalu Prayuthu Chan-ochi, koji je i danas premijer.

"Mislim da ovo radim djelomično iz osjećaja krivnje što sam bila dio pokreta koji je poticao državni udar, zločin protiv 70 milijuna ljudi. U to vrijeme sam se složila s tim i mislila da je to pravi odgovor za zemlju. Ali kasnije sam se zapitala, kako se to moglo dogoditi? Kako je ova nacija mogla podržati jebeni državni udar? I tada sam postala taa sawang", rekla je Ice za BBC.

"Taa Sawang" - doslovno, "blistave oči" - fraza je koju su usvojili mlađi Tajlanđani kako bi opisali svoju osviještenost o dosadašnjim tabu temama, posebice o monarhiji. Bila je to krilatica masovnog prosvjednog pokreta koji je izbio nakon što je Future Forward zabranjen 2020. godine, čime su u jednom trenutku lišeni prava glasa milijuni mlađih glasača koji su bili gladni promjena.

I taj je pokret, iako je na kraju bio slomljen širokom primjenom drakonskog zakona o uvredi veličanstva, razbio tabu, pozivajući prvi put otvoreno na odgovornost ovlasti i financiranje monarhije. Tri godine kasnije, potpora Move Forwarda kraljevskoj reformi više se ne čini tako šokantnom. Čini se da je sve više Tajlanđana spremno podržati širi plan stranke za promjenama.

Kate ima 28 kaznenih prijava

Chonticha "Kate" Jangrew je putovala iz suprotnog smjera. Njezin "taa sawang" trenutak dogodio se mnogo ranije, dok je još bila studentica.

Bila je među vrlo malom skupinom disidenata spremnih riskirati uhićenje prosvjedujući protiv državnog udara 2014. za koji je Ice još uvijek navijala. Također se pridružila mnogo većim prosvjedima usmjerenim na monarhiju 2020. No, sada je odlučila odustati od svog aktivističkog života i kandidirati se za parlament, također na listi Move Forwarda. "Vjerujem da za postizanje promjena koje želimo moramo raditi u parlamentu kao i na ulicama", kaže Kate.

Njezino obraćanje biračima u Pathum Thaniju, još jednom okrugu izvan Bangkoka, nije uobičajeno. "Imam 28 kaznenih prijava protiv sebe", rekla je Kate okupljenima - dvije su prema zakonu o uvredi veličanstva, za svaku je predviđena kazna od 15 godina zatvora: "Ali to vam pokazuje da sam dovoljno hrabra da progovorim kada vidim da se nešto mora dogoditi u našoj zemlji".

Čini se da su čak i stariji glasači očarani njezinom mladenačkom iskrenošću. Gotovo svi na tržnici na kojoj se pojavila rekli su da im se sviđa Move Forward jer predstavlja promjenu i držat će se svojih obećanja.

Unatoč promjenama koje zagovara Move Forward, malo tko vjeruje da može osvojiti dovoljno mjesta za formiranje vlade. Revidirani izborni sustav manje im je naklonjen nego prošli put. A Tajland je društvo koje stari, pa birači mlađi od 26 godina - prirodni pristaše Move Forwarda - čine manje od 15% biračkog tijela.

Hoće li ih moćnici opet pokušati onesposobiti?

Ali ako se trenutni porast potpore stranke održi do dana izbora, mogli bi proći dovoljno dobro da budu dio koalicijske vlade ili snažan oporbeni glas. Potom se nameće neizbježno pitanje - hoće li establišment posegnuti za svojim arsenalom izvanparlamentarnih shema da ponovno onesposobi reformiste?

"Agenda stranke Move Forward egzistencijalni je izazov centrima moći - vojsci, monarhiji, pravosuđu, institucijama i faktorima koji su desetljećima upravljali Tajlandom", kaže Thitinan Pongsudhirak i dodaje:

"Trenutno će vjerojatno čekati rezultate anketa. Ali nakon toga će se konzervativni establišment morati zapitati što još mogu učiniti? Raspuštaju stranke, ali one se vraćaju još jače. Provode vojne udare, ali na kraju se moraju vratiti ustavu. I iako prepravljaju izborna pravila u svoju korist, njihove stranke i dalje gube izbore".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.