Ova ploča stoji na ulazu u Općinu Podstrana. Načelnik: Ja tu ne vidim dva U

Foto: Čitatelj Indexa

NA SLUŽBENOM ulazu u HDZ-ovu Općinu Podstrana, a ako netko ne zna, to je zapravo dugi niz kuća maštovito razbacanih s obje strane Jadranske magistrale između Splita i omiškog kraja, postavljena je ploča Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata s dva tanka, ali upadljiva uhata U. U onom lijevom je i hrvatski grb s prvim bijelim poljem u kojem je malo, crno srce, dok je u desnom nekakav grb s mačem. Ispod su službene table općinskog načelnika i Općinskog vijeća.

U rujnu prošle godine Telegram je objavio fotografiju i tekst o ovome i reakcija nije izostala: ploča s dva U, koja je dotad stajala uz dvije službene, općinske, postavljena je iznad njih.

U svim hrvatskim raspravama o starim pozdravima i starim grbovima nismo zapazili doslovno ni jednu u kojoj uhato U simbolizira bilo što osim privrženosti ustaškom režimu, pa smo objašnjenje potražili od Mladena Bartulovića, općinskog načelnika.

I doznali kako je, zapravo, nije vidio iako svakodnevno prolazi pored nje.

„Ne znam vam sad, evo ovako ja moram pogledat, ja znam da su oni micali sve ploče, jer morali smo uskladit sa zakonom sve te ploče, ta ploča je samo moguće pomaknuta, ali ne znam sad, ne znam na šta aludirate.“

Ima ona dva U i bijelo polje na početku grba.

Ne znam šta vam znači dva U?

Pogledajte gore na ploči, vidjet ćete. Pisao vam je i Telegram o tome lani u rujnu.

Dobro je, nisam čita. Ja znam da ima... Mislite na logotip Udruge dragovoljaca domovinskog rata?

Da.

E pa u čemu je problem?

Vama to izgleda sasvim ok?

Koliko, koliko ja znam... Neću ovaj, moram sad... Stvarno, evo ovako: nisam iša za tim, malo ste me zatekli, javio sam vam se, ja ću bacit oko, jer znam da je ta ploča bila i prije i ne vidim sad problem u toj ploči. To je Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Podstrane i znam da su registrirani kao udruga. Znači, to je ovaj, to nije službeno od Općine Podstrane, nego od udruge, sad ne znam šta bi ja tu treba.

Na ulazu je u Općinu.

Je, jer se tu nalaze prostorije Udruge dragovoljaca doli u prizemlju. Znači njihove prostorije se nalaze, njihova jedna prostorija, di imaju radne sastanke 10-15-20 godina. Al ajde da ja to lipo provjerim. Šta vas konkretno interesira pa ću ja to provjerit?

Je li vam taj logo s dva U na bilo koji način problematičan?

Ja ne vidim tu dva U. Ja stvarno sad ne znam, ja znam da je udruga kao udruga, ali sad ne vidim di vi vidite dva U. Aj, aj idem baš pogledat. Iću pogledat kad dođem, ovaj, nisam sad, sad sam ovaj doša ovde uzest neke papire, nisam u uredu, ali evo, ujutro ćemo se čut, lipo ću ujutro baš provjerit pa di vi vidite dva U. Ja znam da ima U kao udruga, ali sad ne znam ta dva U di vi to vidite. Evo.

Imate gore, na vrhu.

Ajmo ovako, ja ću pogledat, ajte, bog vam da...

Pisano vam je o tome.

Ma dobro, ok, znate šta, kad bi ja, je li vi sve stignete čitat? Možda stignete jer ste u medijima.

Ne stignem, ali to je bio tekst o vašoj Općini.

Ne vidim sad još problem, aj pustite me ujutro da to točno vidim, pa ću vam onda komentirat. Eto ga, ajde, hvala vam lijepa, bog, bog.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.