Ovaj potencijalno naseljivi egzoplanet sve više intrigira znanstvenike

Ilustracija: NASA

ŠTO više znanstvenici znaju o egzoplanetu K2-18b, to ih on više iznenađuje. Nova otkrića o njemu mogla bi povećati broj tipova izvansolarnih planeta koje astronomi proučavaju u potrazi za životom izvan Zemlje. Prošle godine ustanovljeno je da na ovom planetu postoji vodena para, kao i da bi temperatura na njemu mogla biti pogodna za opstanak života, piše CNN.

Sada su istraživači upotrijebili druge podatke koje imaju o ovom planetu, uključujući njegovu masu i polumjer, uzimajući u obzir i ono što su zaključili o njegovim atmosferskim prilikama i došli su do otkrića koja mijenjaju ustanovljene principe o planetima koji se nalaze izvan Sunčevog sustava.

K2-18b, planet koji se nalazi u sazviježđu Lava, osam puta je veći od Zemlje i orbitira oko Crvenog patuljka udaljenog 124 svjetlosne godine od Zemlje. Planet je 2015. godine otkrio NASA-in svemirski teleskop Kepler.

Orbita mu traje samo 33 dana

Njegova orbita traje 33 dana i on je na manjoj udaljenosti od svoje zvijezde nego Zemlja od Sunca. Crveni patuljak je mnogo hladniji od Sunca, ali je zato K2-18b vjerojatno izložen većoj radijaciji nego Zemlja.

"Vodena para je uočena u atmosferi brojnih egzoplaneta, čak i onih koji se nalaze u okviru naseljive zone, ali ne znači nužno da na površini postoje uvjeti za život. Kako bi se utvrdilo kolike su šanse da na njemu postoji život, važno je prodrijeti u to kakvi su njegovi reljef i atmosfera, to jest, postoji li na njemu tekuća voda", kaže u priopćenju Nikku Madhusudhan s Instituta za astronomiju pri Sveučilištu u Cambridgeu i vodeći autor studije.

Ovaj planet je dvostruko veći od Zemlje i nalazi se na dobroj udaljenosti od svoje zvijezde pa se pretpostavlja da na njegovoj površini ima i tekuće vode. Osim vodene pare, u njegovoj atmosferi ima i vodika, a ako je njegov sloj previše gust, povećavaju se temperatura i tlak planeta, zbog čega na njemu ne bi mogao opstati život.

K2-18b bi mogao biti sličan Zemlji

Istraživanjima je utvrđeno da se na njemu nalazi značajna količina vodene pare, dok su druge kemikalije, kao što su metan i amonijak, prisutne u nižim koncentracijama nego što se očekivalo. Ovo je pomoglo u određivanju odlika i izgleda planeta.

Postoji nekoliko mogućnosti. Ovaj planet bi mogao biti kameniti svijet veći od Zemlje, plinovita mini-verzija Neptuna ili oceanski planet. U slučaju da na njemu dominira voda, tlak i temperatura mogli bi biti slični onima koje imamo na Zemlji.

Osim toga, bilo je važno ustanoviti i gustoću vodika. Otkriveno je da on pokriva najviše šest posto mase ovog planeta, a najmanje njen milijunti dio. Ako je ovo drugo točno, onda je K2-18b po tome sličan Zemlji.

Ipak, potrebno je još istraživanja, a detaljnije informacije o ovom planetu očekuju se od svemirskog teleskopa James Webb, koji će biti lansiran sljedeće godine i koji će moći zaviriti u njegovu atmosferu i saznati više o njegovom sastavu.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.