Snimke otkrile kako je počeo ruski napad. "Dolaze u grupama. Ovo je tek prvi val"

Foto: Profimedia

Ukrajinski vojnici podijelili su sa Sky Newsom snimke ruskog napada na grad Vovčansk. Na snimkama se vide grupe od po tri vojnika koje trče gradom. "Dolaze u ovakvim grupama od tri do pet vojnika", rekao je Denis, zapovjednik izviđačke jedinice.

"Napreduju u rezidencijalnom području Vovčanska i useljavaju se u tuđe kuće. Ovo je tek prvi val... Testiraju našu obranu, pripremaju topništvo. Kad potpuno uđu u grad, dovest će rezerve", objašnjava Denis.

"Borit ćemo se u ovim teškim uvjetima svim sredstvima", rekao je vojnik Andrij. "Jednostavno nemamo drugog izbora jer iza nas ostaju naši domovi, naše obitelji, naša djeca", kaže.

"Grad nije bio spreman"

Druga snimka koju je Sky Newsu pokazao Denis prikazuje apokaliptične prizore dima koji se spiralno diže u zrak s više mjesta širom Vovčanska. "Grad nije bio spreman za ovo bombardiranje", rekao je. "Ako nas pogode navođenom bombom... to će biti masovna grobnica", rekao je.

Denis je bio viši policijski časnik, a zatim odvjetnik prije nego što je Rusija pokrenula rat. Zatim se, kao i mnogi drugi civili, dobrovoljno prijavio za obranu svoje zemlje i od tada se bori.

Denis je javno izrazio frustraciju zbog, kako vjeruje, neuspjeha Ukrajine da osigura bolju obranu sjeveroistočne granice s Rusijom minama i utvrdama.

"U petak smo vidjeli prve proboje crte državne granice od neprijateljskih oklopnih vozila - to je bio početni nalet", rekao je. "Mi se borimo za slobodu i istinu. Mi dobrovoljno branimo svoje interese, interese naše države. I vjerujemo da tu istinu treba govoriti."

Denis je poslao poruku ukrajinskim vrhovnim zapovjednicima. "Vjerujte svojim vojnicima, svojim časnicima. Vjerujte onima na terenu. Dajte im priliku, dajte im pomoć, dajte im priliku da brane ovu zemlju", rekao je. "Ovdje ima puno ljudi koji su dobrovoljno došli dati život za ovu zemlju. Zapovjedništvo ih treba poštovati, vjerovati im i omogućiti im da rade svoj posao", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.