Ovako se Bulj opravdava za jučerašnji incident kad je urlao na kupača i mahao čekićem

Foto: Facebook

GRADONAČELNIK Sinja i Mostov saborski zastupnik na Facebooku se oglasio o jučerašnjem incidentu na izvoru Cetine koji je uživo prenosio na Facebooku.

Bulj je, podsjetimo, jučer popodne došao na izvor rijeke Cetine koji se nalazi nedaleko Vrlike s čekićem i tablom s natpisom "Zabranjeno kupanje". Još dok je s tablom hodao prema izvoru, Bulju je zasmetalo to što su se neki posjetitelji izvora Cetine nasmijali kada su ga vidjeli.

No Bulj je u relativnom mirnom ozračju čekićem zabio tablu uz izvor, održao lekciju kupačima i nabrajao iz kojih su zemalja stranci. 

No, nakon što se već udaljio od izvora, Bulj se vratio i verbalno napao jednog od kupača. Bulj je počeo urlati na njega i mahati čekićem u ruci, na što ga je mlađi čovjek zamolio da makne čekić, no Bulj to nije htio učiniti nego je nastavio vikati.

"Nije ti ćaćin izvor. Nije ti ćaćin", govori Bulj, na što mu čovjek odgovara da izvor nije ni njegov i kaže mu: "Nemojte snimati ovo za političke svrhe".

Bulj je na to još više poludio.

"Ti ćeš uništavati izvor, ti ćeš ga uništavat?! Vi ćete ga uništavat?! Vi ćete pišat i srat ovde! Jel vas stid?! Još se buniš. Pogledaj odozgor kako je mutan izvor. Ovo je pitka voda koja napaja cili narod Dalmacije. Nije plaža, nije ti ovo plaža, nećete radit šta hoćete. Pozivam sve ljude ovde, suprotstavite se ovakvim izgredima. Ovo je sramota!"

 

Video: Miro Bulj/Facebook

Bulj se umjesto na nadležne u prijenosu uživo na Facebooku okomio na ljude koje je zatekao na izvoru Cetine

Bulj je danas medijima predbacio da su njegov nastup na izvoru Cetine prikazali kao incident te da se zapravo radilo o njegovom "apelu da nadležna tijela zaštite neprocjenjivo prirodno bogatstvo izvora rijeke Cetine". Urlanje na čovjeka koji mu nije uputio nijednu ružnu riječ i mahanje čekićem Bulj nije ni spomenuo. Nije objasnio ni to zašto se, ako je njegova kritika upućena nadležnim tijelima za koja tvrdi da ne štite izvor Cetine, nije obratio tim tijelima i tamo urlao i mahao čekićem nego se, u prijenosu uživo u Facebooku, okomio na ljude koji su se zatekli na izvoru Cetine. 

Stranci, na čiji je račun Bulj izgovorio niz primjedbi, moglo se to vidjeti u videu, nemaju previše pojma zašto Bulj bjesni i maše čekićem pored njih. Postavlja se i pitanje može li bilo tko se deklarira kao zaštitnik prirodnih bogatstava doći na bilo koje mjesto i urlanjem i čekićem rastjerivati ljude. 

Tek je na komentar jednog korisnika Facebooka koji je napisao: "Zašto ih onda zakonski ne zaštitiš, djelotvorno?! Ovako se samo naslikavaš i simbolično kao nešto činiš. Baš si Bandić za siromašne", Bulj odgovorio: "Zato što ja nemam ovlast da to učinim".

Nije, međutim, objasnio zašto se umjesto pritiska na nadležne da zaštite prirodna bogatstva odlučio za maltretiranje nasumičnih posjetitelja izvora Cetine u izravnom prijenosu na Facebooku te postavljanje slične ploče onoj koju je ranije tog dana postavio zastupnik s liste Marka Jelića, šibensko-kninskog župana. 

U nastavku članka pročitajte cijelu današnju Buljevu objavu nakon jučerašnjeg incidenta na izvoru Cetine. 

Buljeva objava

"NAŠA JE DUŽNOST I OBVEZA ŠTITITI PRIRODNA I KULTURNA BOGATSTVA TE JAVNO I OPĆE DOBRO!

Moj jučerašnji apel da nadležna tijela zaštite neprocjenjivo prirodno bogatstvo izvora rijeke Cetine, mediji su prikazali kao nesvakidašnji incident.

Premda je vijest prenesena uz senzacionalističke naslove te je prikazana kao incident, ljudi su jasno uvidjeli moju namjeru da se stane na kraj neredu koji cijelo ovo ljeto vlada na izvoru Cetine na kojemu posjetitelji, bez ikakve kontrole, svojim neodgovornim ponašanjem uništavaju jedinstveni prirodni fenomen radi pokoje atraktivne fotografije ili videa za društvene mreže.

Činjenica da nadležna tijela za zaštitu prirode mjesecima ne reagiraju pokazuje potpunu nebrigu države za naša prvorazredna prirodna dobra i bogatstva. Meni je takva nebriga neprihvatljiva!

Narodi i države koji ne vode računa o svojim prirodnim i kulturnim bogatstvima, o simbolima svog nacionalnog ili lokalnog identiteta, o svojoj tradiciji i vrijednostima ne mogu očekivati da ih njihovi gosti poštuju.

Brendiranje Hrvatske kao turističke destinacije u kojoj je sve dozvoljeno, u kojoj nema reda ili u kojoj se zakoni i regule ne poštuju nije vizija turizma koju trebamo slijediti.

U svakoj se uređenoj državi njezini zakoni moraju poštovati i svima biti poznati, pa i gostima, posjetiteljima ili prolaznicima.

No, da se razumijemo, moj apel zapravo se uopće ne odnosi na strane turiste koji naš jezik ne razumiju, nego na nas domaćine koji svojim primjerom moramo našim gostima pokazati kako se odnosimo prema svojoj zemlji, prirodi ili gradovima i naseljima.

Onako kako se mi budemo ponašali prema našim ljepotama i bogatstvima, tako će se prema njima odnositi i turisti.

Onako kako mi budemo održavali red i čistoću u našim gradovima i naseljima, tako će je održavati i naši gosti.

Dok te jednostavne činjenice ne shvatimo, ne možemo se nadati održivom razvoju i turizmu, nego ćemo se svakog ljeta iznova tobože skandalizirati vijestima o svakojakom neredu", napisao je Bulj. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.