Ovo je američki arsenal koji je pao talibanima u ruke: helikopteri, avioni, Humveeji

Foto: Twitter/Talibani

TALIBANI su jednom možda bili banda odrpanih fanatika u sandalama, naoružani kalašnjikovima, starim kamionetima sa strojnicama, pokojim ručnim bacačem granata, minobacačem i haubicom. Činjenica da su potpuno porazili afganistansku vojsku, koju su dvadeset godina naoružavali i pomagali Amerika i druge zapadne sile, zbunjivala je mnoge.

No ako ta predodžba o talibanima i nije bila potpuno točna u posljednjoj fazi dvadesetogodišnjeg rata u Afganistanu, definitivno više nije točna sad, kad su se domogli milijardi dolara vrijednog američkog naoružanja koje je afganistanska vojska u rasulu ostavila iza sebe. 

Tako je nedavno na društvene mreže procurio video u kojem talibani navodno pokazuju prestižni američki helikopter Black Hawk, koji im je, očito, pao u ruke. Sreća u nesreći je što, prema onome što vidimo na snimci, talibani ipak nemaju profesionalne pilote koji znaju upravljati tim helikopterom, pa, umjesto da uzleti, Black Hawk se kreće samo po pisti kod Kandahara. 

Talibani na snimkama paradiraju s američkih helikopterima, vozilima i puškama

 

>> Talibanima ostala milijarde eura vrijedna vojna oprema. Stručnjak: To je katastrofa

Ta nevjerojatna snimka samo je jedna u nizu onih koje kruže društvenim mrežama, a na kojma se talibani razmeću ratnim plijenom, koji donedavno vjerojatno nisu mogli ni zamisliti. 

Posebno je nadrealna bila fotografija koju je  objavio bataljun Badri 313, odred takozvanih talibanskih specijalaca, u kojem oni postavljaju talibansku zastavu u pozi koja neodoljivo podsjeća na povijesnu fotografiju američkih marinaca koji zabijaju američku zastavu na japanskom otoku Iwo Jima u posljednjim mjesecima Drugog svjetskog rata.

Talibanski specijalci na fotografiji odjeveni su u američke kamuflažne vojne odore i borbene čizme, s njihovim kacigama i naočalama za noćno gledanje - i, naravno, američkim vojnim puškama.

"Upoznajte nove timove talibana, s američkim autom, američkim oružjem i američkim odorama", napisao je sirijski novinar i aktivist Asaad Hanna na Twitteru uz još jednu fotografiju talibanskih boraca s američkim odorama, jurišnim puškama i vojnim kamionetom marke Ford. 

SAD je, prema američkim dužnosnicima, samo od 2012. do 2017. predao afganistanskoj vojsci naoružanje u vrijednosti od okvirno 28 milijardi dolara.

Amerikanci potrošili 83 milijarde dolara na naoružavanje i obuku afganistanskih snaga 

Ukupno je u dva desetljeća rata u Afganistanu SAD, prema procjenama, potrošio 83 milijarde dolara na obuku i opremanje afganistanskih sigurnosnih snaga.

Između 2003. i 2016. godine SAD je afganistanskim snagama predao 75.898 vozila, 599.690 komada oružja, 162.643 komada komunikacijske opreme, 208 zrakoplova i 16.191 komad obavještajne, nadzorne i izviđačke opreme, prema izvješću Vladinog ureda za odgovornost za 2017. godinu.

Od 2017. do 2019. predali su im i 7035 strojnica, 4702 Humveeja (oklopljenih vojnih vozila za transport), 20.040 ručnih bombi, 2520 bombi i 1394 bacača granata, među ostalom opremom, prema prošlogodišnjem izvješću Specijalnog glavnog inspektora za obnovu Afganistana (SIGAR ).

Od 30. lipnja afganistanske snage imale su u inventaru 211 letjelica koje je isporučio SAD, navodi se u posebnom izvješću SIGAR-a.

>> Zašto Afganistanci na kraju nisu pružili nikakav otpor talibanima?

Ipak, nije poznato koliko je točno ovih helikoptera i aviona palo u ruke talibanima. Najmanje 46 od tih aviona sada se nalazi u Uzbekistanu, nakon što ih je više od 500 afganistanskih vojnika upotrijebilo za bijeg iz zemlje nakon pada Kabula. 

Iz zračne baze u Kandaharu već nestao dio aviona i helikoptera

Na satelitskoj snimci zračne baze u Kandaharu, napravljenoj 21. kolovoza, šest dana nakon njegova pada, vidi se niz afganistanskih vojnih aviona i helikoptera, piše BBC, koji je dobio sliku od Planet Labsa. Na njoj se vide dva helikoptera MI-17 i dva UH-60 Black Hawka, uz još jedan koji bi isto mogao biti Black Hawk.

Posebno je alarmantno to što se na ranijoj snimci, napravljenoj 16. kolovoza, na istom mjestu vidi čak 15 helikoptera i aviona, uključujući devet Black Hawkova i pet aviona. To znači da su avioni i dio helikoptera odletjeli - nakon što su talibani zauzeli zračnu bazu - izvan zemlje ili su prebačeni na nepoznatu lokaciju, ako nisu uništeni.

Ipak, Elias Yousif, zamjenik ravnatelja Monitoringa sigurnosne pomoći Centra za međunarodnu politiku, ocijenio je za portal The Hill da su talibani preuzimanjem naprednog američkog naoružanja, posebno letjelica, ostvarili više propagandnu nego realnu vojnu prevagu. 

"Kad se naoružana grupa domogne naoružanja američke proizvodnje, to je svojevrsni statusni simbol. To je psihološka pobjeda", smatra Yousif: "Jasno je da je ovo porazno i za američki projekt sigurnosne suradnje općenito. To bi zaista trebalo izazvati veliku zabrinutost oko tog šireg projekta koji se odvija svaki dan, bilo da se radi o Bliskom istoku, podsaharskoj Africi ili istočnoj Aziji."

"Njihova moć iz toga jača, iako je diskutabilno imaju li sposobnosti za korištenje svih tih sofisticiranih oružja. To će biti velik izazov. Najveća opasnost je terorizam, samoubilački terorizam, za koji nisu potrebna sofisticirana oružja. Ova dodatna vojna moć sada je dodatan izazov za međunarodnu sigurnost", naveo je i naš stručnjak za sigurnost prof. dr. sc. Mirko Bilandžić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu za HRT.

Helikopteri Black Hawk, avioni Cessna i Embraer, Humveeji, oklopni transporteri M113...

No ako talibani i ne znaju upravljati američkim avionima i helikopterima, neće im biti problem koristiti stotine odnosno tisuće zaplijenjenih oklopnih transportera, terenaca, komada artiljerije, jurišnih pušaka, pištolja, radiouređaja i uređaja za noćno gledanje, kao i sofisticirane uređaje za biometrijsko identificiranje ljudi koje su američke snage također koristile u Afganistanu.

Dok su Amerikanci pomoću njih identificirali talibane, čije su biometrijske podatke imali u svojoj bazi, talibani bi ih sad mogli koristiti za identifikaciju afganistanskih vojnika te američkih odnosno zapadnih suradnika među civilima. 

Britanski The Times objavio je pozamašan popis opreme i naoružanja koje je afganistanska vojska dobila od Pentagona, a koje su se najvećim dijelom, po svemu sudeći, sad domogli talibani.

Tu su, među ostalim, 33 američka borbena helikoptera UH-60 Black Hawk, 33 ruska borbena helikoptera Mi-17, 10 lakih jurišnih aviona Cessna AC-208, 23 laka jurišna i školska aviona Embraer EMB 314 Super Tucano, 4 transportna aviona C-130; zatim 634 oklopna sigurnosna vozila M117, 169 oklopnih transportera osoblja (APC) M113, 155 vozila otpornih na mine MxxPro, 22.174 oklopljena terenska vozila Humvee, čak 42 tisuće kamioneta i SUV-ova, 8 tisuća kamiona, 358.530 tisuća jurišnih pušaka i 176 komada artiljerije, među ostalim. 

Domogli se i dronova

Istraživači Stijn Mitzer i Joost Oliemans zaključili su, na temelju analiza videozapisa i fotografija koje su talibani objavili, da njihove snage sad imaju i svojevrsnu avijaciju, s više od 30 letjelica, uključujući sedam bespilotnih letjelica Insitu ScanEagle - bespilotnih letjelica - koje proizvodi Boeing.

Joseph Dempsey, istraživački analitičar s Međunarodnog instituta za strateške studije u Londonu, također je za Washington Post konstatirao da će se talibani vjerojatno namučiti kako bi održavali ili čak upravljali većinom američkih zaplijenjenih letjelica, i to zbog njihove tehnološke složenosti.

"Unatoč tome, nemojte se iznenaditi ako i dalje vidimo neke tipove oružja koje je isporučio SAD, s novim zastavama", dodao je Dempsey.

Natjerat će afganistanske pilote da lete za njih?

Međutim, Jason Campbell, istraživač u korporaciji Rand i bivši direktor za Afganistan u Uredu američkog ministra obrane za politiku, za BBC upozorava da će talibani pokušati natjerati bivše afganistanske pilote da upravljaju ovim avionima za njih.

"Prijetit će njima i njihovim obiteljima. Dakle, možda bi mogli podići neke od ovih aviona u zrak, ali njihovi dugoročni izgledi ne izgledaju dobro", dodao je Campbell.

Ipak, talibani će vjerojatno moći upravljati avionima MI-17 ruske proizvodnje, kakvi su u zemlji desetljećima. Valja podsjetiti da su talibani i za vrijeme svoje originalne vladavine zemljom devedesetih imali pod kontrolom rudimentarnu avijaciju s dvadesetak ruskih MiG-21 lovaca. 

>> Biden je odlučio završiti "vječni rat". Rezultat: Jedan od najtežih napada ISIS-a

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće priznao da ne znaju što je sve u rukama talibana

Odgovor savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jakea Sullivana pretprošlog tjedna na pitanje o američkom naoružanju koje je palo u ruke talibana prilično je znakovit: "Očigledno nemamo potpunu sliku o tome gdje je nestao svaki artikl obrambenog materijala, ali svakako je priličan dio toga pao u rukama talibana. I očito, nemamo nadu da će nam oni to spremno predati natrag na aerodromu."

Jedan neimenovani američki dužnosnik bio je još izravniji u razgovoru za Reuters: "Sve što nije uništeno sad je u rukama talibana."

Ipak, Sullivan je pokušao opravdati fijasko s američkim helikopterima, avionima, oklopnjacima i ostalim naoružanjem u rukama talibana željom da se pomogne afganistanskoj vojsci dok se još borila protiv talibana.

"Ti helikopteri Black Hawk nisu predani talibanima. Predani su afganistanskim nacionalnim sigurnosnim snagama kako bi se one mogle obraniti, na poseban zahtjev predsjednika (Afganistana) Ghanija, koji je došao u Ovalni ured i zatražio, između ostalog, dodatne zračne sposobnosti", rekao je Sullivan na press-konferenciji nekoliko dana nakon pada Kabula. 

"Dakle, predsjednik je imao izbor. On im je to mogao ne dati zbog rizika da će na (oružje) kraju pasti u ruke talibana, ili im ga je mogao dati s nadom da ga mogu upotrijebiti u službi obrane svoje zemlje. Obje su opcije nosile rizik. Morao je birati. I napravio je izbor", zaključio je Sullivan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.