LOKALNI IZBORI

Ovo je Ankica, veliki fan HDZ-a i Mihanovića. Postoji problem - Ankica ne postoji

Screenshot: Facebook

NA fotografiji vidimo gospođu kratke smeđe kose, srednjih godina, nasmijanu, fotografiranu kako farba okvir prozora, s prelijepim krajobrazom u pozadini.

To je Ankica Horvat, koja kao cover sliku na svojem profilu na Facebooku ima sliku impresionističkog pejzaža. No Ankica nema nijednu drugu fotografiju osim profilne, a nema ni jednog prijatelja na Facebooku. Nikad nije objavila neki post na svom zidu.

Što radi Ankica? Hvali Vicu Mihanovića po Facebooku

Ali zato gospođa Ankica obožava Vicu Mihanovića, HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Splita, koji je ušao u drugi krug s Ivicom Puljkom. Index je otkrio da je Mihanović plagirao svoj doktorski rad, a gluposti koje je unutra pisao postale su u međuvremenu i memovi.

> Ekskluzivno: HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita je plagirao doktorat

Također, Mihanović je jedva sposoban sastaviti suvislu rečenicu. Evo najpoznatijeg dokaza iz doktorata: "Teorijska paradigma rasta trajnog propusnosti izazvala je operativna, društvena i ekološka zabrinutost, s obzirom na rizik od prekomjernog kapaciteta i disekonomija razmjera."

> Ovo su najveće gluposti iz doktorata Vice Mihanovića

Ništa to ne smeta Ankici Horvat, koja na Facebook stranicama portala poput Slobodne Dalmacije, Dalmacija Newsa i Dalmacije Danas neumorno objavljuje komentare u kojima na sav glas hvali Mihanovića.

"Vice je dobar operativac sto je dokazao kao predsjednik kotara Mejaši koji je za vrijeme njegova 2 mandata znatno uznapredovao po pitanju komunalne i prometne infrastrukture, zato ima moj glas", piše gospođa Ankica u jednom postu.

U drugom ide donekle nadopunjena verzija: "Vice Mihanović zato što se dokazao kao sposoban operativac što je vidljivo na primjeru najvećeg gradskog kotara Mejaši koji je za vrijeme Vicinih dvaju mandata znatno uznapredovao po pitanju komunalne opremljenosti i infrastrukture."

Čim se pojavi vijest o Mihanoviću na Fejsu, Ankica je odmah u komentarima

Čim se na Facebooku nekih od navedenih news portala pojavi vijest koja se tiče Mihanovića, velika je šansa da ćete ispod naletjeti na komentar Ankice Horvat. No javlja se ona i da pruži podršku Stipi Božiću, Mihanovićevom kandidatu za zamjenika gradonačelnika, da komentira novi Mihanovićev spot ili da se zgraža nad činjenicom da je Jakov Prkić podržao Puljaka u drugom krugu iako su se prethodno politički razišli.

Kao što ste već vjerojatno shvatili, Ankica Horvat ne postoji. Ona je lažni profil na Facebooku. Takvi lažni profili koji imaju zadatak hvaliti nekog političara ili napadati njegove kritičare te predstavljaju veliki problem u online komunikaciji. Oni lakovjerniji mogu pomisliti kako čitaju autentične stavove sugrađana, dok oni upućeniji u tematiku često odustaju od konstruktivne rasprave online jer znaju da je posao lažnih profila manipulirati i zagušiti komunikaciju. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je poznat po korištenju takvih kampanja.

Lažni profil Ankice Horvat naravno nije jedini, proteklih dana se može vidjeti i dosta novih profila sa starim splitskim prezimenima poput Roje, Krstulović i Jović, koji slave Vicu Mihanovića. "Bravo Vice!" otkuca netko svako malo na Facebooku news portala koji kreiraju javno mnijenje u Splitu.

I u prvom krugu lažni profili navijali za Mihanovića

To da lažni profili drukaju za HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Splita Index je primijetio i u prvom krugu lokalnih izbora.

>> Lažni profili hvale HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Splita: "Bravo, Vice!"

Tada je stanoviti Ante Jozić, koji inače na Fejsu ima točno 0 prijatelja i očito je lažni profil, ispod skoro svake vijesti o tome kako je Mihanović obišao lučice na Poljudu ili Stobreč pisao: "Vice samo naprid! Jedini kandidat s pravim programom", "Bravo Vice! Konkretna riješenja za Split kao uvik!" ili "Samo prava riješenja! Samo naprid Vice" itd.

Može se čak i reći da na ovim lokalnim izborima imamo nikad više prljavih online kampanja, angažiranja lažnih profila i ciljanog širenja fake newsa.

Svrha lažnih profila koji pišu postove u korist Mihanoviću je stvoriti iluziju kod običnih građana da Mihanović ima veliku podršku, što ih može motivirati da mu se i oni priklone ili pak da odustanu od izlaska ako im Mihanović nije po volji, ali ni njegov protukandidat, ujedno pobjednik prvog kruga izbora Ivica Puljak.

U svakom slučaju, ako Ankica Horvat smatra da joj je ovim člankom nanesena nepravda, da ona nije lažni profil koji postoji samo da bi hvalio Mihanovića, neka se javi redakciji Indexa pa ćemo objaviti njenu stranu priče. Index ju je naravno kontaktirao preko Facebooka i zatražio izjavu, ali odgovora nije bilo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.