KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Ovo je CroResp zaštitna maska, evo što je potrebno da dođe do medicinskog osoblja

Foto: Croresp

*Naslov i tekst članka su promijenjeni budući da je prvotni naslov sugerirao da je Croresp respirator, a radi se o respiratornoj (zaštitnoj) maski. Naime, termin respirator ili mehanička ventilacija u Hrvatskoj se koristi za vrstu umjetne ventilacije u kojem mehanički uređaj pomaže ili zamjenjuje spontano disanje. Respiratorna (zaštitna) maska, kao što je ovdje slučaj, štiti onoga tko je nosi od udisanja opasnih čestica, uključujući isparavanja, plinove i čestice.

IAKO je u Hrvatskoj počelo popuštanje zaštitnih epidemioloških mjera, medicinski djelatnici smatraju da su pred njima neizvjesni mjeseci. Zato i dalje šalju predbilježbe za respirator CroResp koji ih dugoročno može štititi od koronavirusa.

Prošloga tjedna uspješno je završen prvi krug donacijske kampanje kojim je prikupljen novac za opskrbu tisuću medicinara respiratornim maskama, no potražnja za njima iz dana u dan raste. Tijekom vikenda stiglo je još nekoliko stotina predbilježbi. Zbog toga je ekipa entuzijasta koja stoji iza CroRespa odmah krenula u novi krug kampanje kako bi se proizvele maske za još tisuću medicinskih djelatnika.

"Virus je nepredvidiv i nemoguće je znati kako će se ponašati idućih mjeseci, nastavljamo pomagati zdravstvenim djelatnicima koji traže naš respirator"

"Kad smo napravili portal Pandemija.info na kojem smo objavljivali sve relevantne informacije o novom koronavirusu te započeli proizvodnju respiratora CroResp, željeli smo pomoći da se izbjegne talijanski scenarij. Bojali smo se da ne počnu obolijevati zdravstveni djelatnici na prvoj crti obrane od koronavirusa. Na sreću, taj scenarij nismo doživjeli. Međutim, sada se u hrvatske javnozdravstvene ustanove uvukla neizvjesnost. Virus je nepredvidiv i nemoguće je znati kako će se ponašati idućih mjeseci. S druge strane u javnosti se osvijestila činjenica da kirurška maska i vizir nisu dovoljno dobra zaštita od koronavirusa za medicinsko osoblje, a medicinari međusobno dijele pozitivna iskustva s korištenjem CroRespa. Pohvale nam šalju vozači hitnih medicinske službe, medicinske sestre u službama za covid, anesteziolozi… Lijepo je to čuti, ali upravo nas to obvezuje da nastavimo pomagati zdravstvenim djelatnicima koji traže naš respirator. Pritom si ne smijemo dopustiti da zanemarimo neki dio zemlje – jednako moramo pomoći medicinaru iz Virovitice i Dubrovnika kao i onom iz Zagreba", kazao je Ivor Ković, specijalist hitne medicine koji je pokrenuo izradu respiratora CroResp.

CroResp se sastoji od ronilačke maske, adaptera i medicinskog filtra za viruse. Jednostavan je za sklapanje, no izrada adaptera na 3D pisačima uzima vremena. Kako bi se isporučile tražene količine, stvorena je impresivna mreža dobrovoljaca diljem zemlje koji izrađuju adaptere postupkom 3D ispisa. Neki od njih, uz svoj rad, doniraju i materijal. Svi koji sudjeluju u projektu rade volonterski.

"Čak ni naš najuži tim od nas desetak nikada nije zajedno popio piće! Možda će za to doći vrijeme kad nastupi neka nova normalnost i kad budemo sigurni da su svi zdravstveni djelatnici zaštićeni od virusa", rekao je Ković. Dodao je da smatra kako je zaštita medicinara obveza države, ali da on i njegovi suradnici od cijele situacije nisu mogli i neće okrenuti glavu.

Građane i tvrtke pozvao je da se priključe donacijskoj kampanji koju su pokrenuli udruga Pomaganje je uvijek in i crowdfunding platforma Croinvest. Dijelovi i materijal koji se trebaju kupiti kako bi se izradio CroResp, respiratorna maska koja se može opetovano koristiti danima, stoje 150 kuna po komadu.

Pomoći možete na ovom linku

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.