Ovo je HDZ-ov mogući kandidat za Split, liječnik i neuroznanstvenik školovan u SAD-u

Foto: Ivo Čagalj

ZORAN ĐOGAŠ ime je najizglednijeg HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Splita. Iako je bio iznenađen kad su ga novinari kontaktirali i upitali je li istina da ulazi u izbornu utrku, iz tabora stranke priča se da je bijeli dim već pušten. 

"Odličan doktor koji ide u crkvu"

Neuroznanstvenik i donedavni dekan Medicinskog fakulteta u Splitu trebao bi, po svemu sudeći, uskoro i formalno biti predstavljen široj javnosti. 

>> HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita bit će liječnik koji nije u stranci?

Nakon Vice Mihanovića, HDZ želi ponovo za splitskog gradonačelnika kandidirati doktora znanosti. 

Od stranke koja je nekoć imala kandidata na bacanje, došli su do toga da su prisiljeni ugledne kandidate tražiti među nestranačkim ljudima. Đogaš je netko tko bi mogao, barem prema stavkama u životopisu, parirati fizičaru elementarnih čestica Ivici Puljku. 

Zoran Đogaš službeno nije u HDZ-u. O njemu se, barem za sad, ne zna previše, osim da je, kako su nam otkrili njegovi poznanici, "odličan doktor koji ide u crkvu". 

Kolege kažu da je predan poslu

Kolege kažu da je predan poslu i da je vrstan u struci.

"Jedan od boljih neuroznanstvenika u državi, pokreće projekte, snalažljiv je. Odmjeren, pazi što će i kako reći, civiliziran je, ušminkan, nije seljober, splitski dio stranke bi se Đogašem konačno mogao barem malo umiti. Nije netko tko će ih sramotiti", čuli smo od doktora koji se slažu da je dosta predan poslu. 

Osim funkcije dekana, Đogaš je obnašao titule predstojnika Zavoda za neuroznanost i voditelja Centra za medicinu spavanja u Splitu. Njemu se i pripisuje osnivanje tog Centra. Rođen je u ožujku 1966. godine. Kažu nam da je obiteljski čovjek. Od nekretnina je poznato da posjeduje peterosobni stan od stotinjak kvadrata u središtu grada.

Doktorska disertacija mu zvuči puno ozbiljnije od Vicine

Obrazovanje je stjecao i izvan države. Na medicinskom koledžu u Wisconsinu devedesetih je usavršavao neuralnu kontrolu disanja. Đogaš je i dobitnik državne nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti.

Na stranicama KBC-a Split navodi se podatak da je predsjednik Edukacijskog odbora društva za istraživanje spavanja (ESRS) i Hrvatskog somnološkog društva - Društva za medicinu spavanja Hrvatskoga liječničkog zbora, te jedan od urednika europskog udžbenika za medicinu spavanja Sleep Medicine Textbook.

Đogaševa doktorska disertacija obranjena na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1997. godine nosi naslov "Uloga NMDA i GABAa receptora u regulaciji respiracijskih bulbospinalnih neurona". Svakako je to značajan odmak od proslavljene disertacije Vice Mihanovića nazvane "Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.