Oni nisu NATO, nego NAFO, virtualna vojska koja brutalno trola Rusiju na Twitteru

Ilustracija: Twitter/Ukrajinsko ministarstvo obrane

RUSKI dužnosnici i propagandisti često tvrde da ne ratuju s Ukrajinom, već s čitavim NATO-om, iako se vojne snage nijedne zemlje članice tog saveza ne bore u Ukrajini. Međutim, izgleda da protiv Rusije ratuje jedan drugi savez, ali ne na bojištu, već na internetu. A njihovo oružje nisu dronovi ni haubice, već memovi i trolanje. 

Njihovo ime je NAFO -  North Atlantic Fellas Organization ili, slobodno prevedeno, Sjevernoatlantska organizacija momaka.

Riječ je, naravno, o potpuno neformalnoj organizaciji duhovitog imena, spontanom virtualnom pokretu koji povezuje podrška Ukrajini u borbi protiv ruske agresije. Protiv ratnohuškačke propagande koja opravdava tu agresiju, negira ruske ratne zločine i promiče narativ o ruskoj nepobjedivosti, NAFO se bori ismijavanjem.

Ustvari, NAFO "vojska" ima svoj signal za akciju. Kad netko od njih naiđe na tvit dužnosnika ili apologeta ruskog režima koji promiče rusku propagandu, iskoristi hešteg #Article5 (aluzija na članak 5 NATO-ove povelje koji obavezuje na kolektivnu obranu članica) kako bi bombardirali taj profil podrškom Ukrajini, piše Politico.

Institut za strateški dijalog je analizirao njihove aktivnosti i procijenio da se broj objava povezanih s NAFO-om povećao od nekoliko dnevno u svibnju na oko 5000 dnevno sada. Njihov doprinos u informacijskom ratu protiv Rusije prepoznalo je i ukrajinsko ministarstvo obrane i zahvalilo im u tvitu 28. kolovoza. 

Ukrajina im zahvalila na "borbi protiv kremaljske propagande i trolova"

“Obično izražavamo zahvalnost našim međunarodnim partnerima na sigurnosnoj pomoći. Ali danas želimo pozdraviti jedinstveni entitet - North Atlantic Fellas Organization. Hvala vam na žestokoj borbi protiv kremaljske propagande i trolova. Pozdravljamo vas, momci!” stoji u objavi popraćenoj memom, odnosno duhovitom ilustracijom psa obučenog u uniformu ukrajinske vojske, koji izgleda zadovoljno dok iza njega lete rakete iz višestrukog raketnog sustava HIMARS. 

Ovo napredno američko oružje je, podsjetimo, pristiglo u Ukrajinu u kritičnom trenutku rata, krajem lipnja, i otada odigralo više nego značajnu ulogu na fronti - i duboko iza nje, gdje Ukrajinci gađaju i sustavno uništavaju ruska skladišta streljiva, stožere, logistička čvorišta i druge vojne ciljeve. 

Crtani psić sa slike, pasmine shiba inu, postao je maskota NAFO-a, pokupljen iz starijeg mema zvanog "doge" (iskrivljena verzija engleske riječi dog), koji je popularizirao Elon Musk svojom podrškom kriptovaluti dogecoin. A tvorac imena i mema NAFO je navodno anonimni tviteraš koji objavljuje pod nadimkom @Kama_Kamilia.

NAFO psić i sveti Javelin

Njegov mem, koji je počeo objavljivati krajem svibnja, ubrzo je postao viralan. Kombinacija privlačnog imena, razigranih slika i satirične oštrice pružila je kolektivni identitet proukrajinskim aktivistima na društvenim mrežama od Twittera do Discorda, od kojih su neki i stvarni vojnici u ratu, piše Economist

No mem ima i drugu svrhu osim trolanja Rusije -  prikupljanje donacija za Ukrajinu i njene snage. Ustvari, tvorac NAFO-a prvo je počeo crtati personalizirane avatare shiba inua, ili "momke", za one koji su donirali Gruzijskoj legiji, skupini gruzijskih vojnih dobroovoljaca u Ukrajini. 

Taj je pothvat zapeo za oko Christianu Borysu, kanadskom novinaru koji živi u Kijevu i osnivaču Saint Javelina, proukrajinske organizacije za prikupljanje donacija koja je također zasnovana na memu - ilustraciji Djevice Marije koja drži protutenkovski projektil Javelin, još jedno američko oružje koje se proslavilo u ovom ratu i uništilo nebrojene ruske tenkove i oklopnjake. 

Borys je čak poklonio majice sa slikom “svetog Javelina” ukrajinskom ministru obrane predsjedniku Oleksiju Reznikovu i predsjedniku Volodimiru Zelenskom. Saint Javelin je dosad prikupio više od 1.5 milijuna dolara humanitarne i vojne pomoći, a sada surađuje s Kamom Kamiliom i njegovim NAFO-om.

"Ruski propagandisti sad ispadaju apsurdno i smiješno"

Jedna od poznatijih “žrtava” akcija NAFO-a je Mihail Uljanov, visoki ruski diplomat u Beču. Kad je Uljanov optužio Ukrajince za granatiranje civila u lipnju, NAFO mu je brzo odgovorio.

Na smisleno pitanje profila Ukraine Memes for NATO Teens kako to Rusija štiti civile u Donbasu invazijom koja ubija daleko veći broj civila, Uljanov je dao apsurdan odgovor: “ti si izgovorio ovu besmislicu, ne ja”, a taj je odgovor brzo postao svojevrsni lajtmotiv pokreta. Na web stranici Saint Javelin sada se prodaju majice i šalice s tim izrazom. Uljanov je na tjedan dana čak prestao tvitati nakon nemilosrdnog ismijavanja NAFO-a.

U NAFO "vojsci" sudjeluju i novinari, vojni analitičari, ali i političari poput bivšeg finskog predsjednika Toomasa Hendrika Ilvesa, američkog kongresnika Adama Kinzingera ili samog Reznikova, koji je dobio svoj počasni pseći avatar i nakratko ga stavio na profilnu sliku.

“To je omelo ruske propagandiste koji sad ispadaju apsurdni i smiješni. Pogurali smo ovaj pokret i učinili ga viralnim tako što smo se svi zajedno udružili i pružili zabavnu i inkluzivnu priliku običnim ljudima da se pridruže”, komentirao je Oz Katerji, britansko-libanonski novinar, za Sydney Morning Herald.

"Pušenje na nedozvoljenim mjestima opasno"

Još jedan popularni mem koji NAFO naveliko koristi je citat jednog od ruskih vojnih blogera koji se nakon razornog raketnog udara na zračnu bazu Saki na Krimu 9. kolovoza bijesno pitao “što radi protuzračna obrana".

A nakon što je rusko ministarstvo obrane pokušalo uvjeriti javnost da su eksplozije u Sakiju uzrokovane "kršenjem pravila o sigurnosti od požara", NAFO i same ukrajinske vlasti počele su ih ismijavati porukama da je "pušenje na nedozvoljenim mjestima opasno". 

 

“Oni učinkovito sprečavaju Rusiju da slobodno vodi informacijski rat kao što je to prije činila”, kaže o NAFO-u Peter W. Singer, autor knjige o korištenju društvenih medija u ratu LikeWar.

"Postoji veliki broj ljudi koji samo želi dobivati svoje informacije u memovima i to je zapravo praznina koju mi ​​popunjavamo. Ljude je prestalo biti previše briga za Ukrajinu, a mi smo ih uspjeli zadržati angažiranima jer smo bili smiješni”, kaže pak Borys za Economist. 

U svakom slučaju, NAFO je postao duhovita i mnogo učinkovitija alternativa službenom, često suhoparnom suzbijanju ruskih dezinformacija koje su preplavile društvene mreže od početka invazije. A kao što se u Ukrajini muči i ne uspijeva pobijediti daleko slabiju vojsku, Rusija se sad na internetu muči u borbi s vojskom crtanih psića.