Ovo je naslovnica današnjih novina na Islandu

Foto: Morgunbradid., Index

Više kuća izgorjelo je u islandskom gradiću Grindaviku nakon što su se u blizini otvorile dvije vulkanske pukotine.

Vulkan na poluotoku Reykjanesu eruptirao je u ranim jutarnjim satima u nedjelju. Potom se otvorila pukotina u neposrednoj blizini Grindavika, iz koje je lava počela teći prema gradu. Cijelo je stanovništvo evakuirano.

Svojevrsne zidine izgrađene nakon erupcije u prosincu djelomično su zadržale lavu, ali neke su probijene.

Glavna cesta koja vodi u grad i dalje je odsječena zbog lave.

Premijerka: Crni dan

Obraćajući se naciji u prijenosu uživo u nedjelju navečer, islandski predsjednik Gudni Johannesson pozvao je ljude da "budu zajedno i imaju suosjećanja za one koji ne mogu biti u svojim domovima". Rekao je da se nada da će se situacija smiriti, ali da se "svašta može dogoditi", prenijela je novinska agencija AFP.

Premijerka Katrín Jakobsdottir sinoć je rekla da su misli nacije uz ljude Grindavika te da je ovo crni dan za Grindavik i cijeli Island. Rekla je da će se pogođenim žiteljima tog islandskog gradića osigurati zamjenski stanovi. 

Islandski meteorološki ured (IMO) rekao je da su barijere probijene na nekim mjestima, što je omogućilo lavi da dođe do grada, koja je zatim zapalila kuće i zgrade. Prizori su djelovali nadrealno.

Prema najnovijim informacijama, čini se da je lava prestala izbijati iz pukotine. 

Pogledajte fotografiju današnjih novina Morgunbradid. Naslov glasi: "Crni dan", uz nevjerojatnu fotografiju lave koja pali kuće u Grindaviku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.