Ovo je Nora, prvo dijete koje će dobiti dio novca prikupljenog za Milu

Foto: Obiteljski album

MALENA Nora Kuserbanj bit će prvo dijete koje će dobiti novac iz Zaklade Nore Šitum, na čijem je računu ostalo više od pet milijuna kuna prikupljenih za liječenje Mile Rončević.

Informaciju je potvrdila i Zaklada Nora Šitum na svojoj Facebook stranici.

"Dragi naši, po nalogu nadležnog Gradskog ureda i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, prvih 811.600,00 kn preostalih od akcije za Milu uplaćeno je za prvu prijavljenu humanitarnu akciju za liječenje djeteta pod nazivom "NORIN PRVI KORAK" (za liječenje spastične cerebralne paralize). Nakon ove isplate, na računu Zaklade Nora Šitum preostao je iznos od 4.804.598,63 kn koji će se dalje rasporediti na humanitarne akcije za liječenje djece prijavljene na području cijele Hrvatske. Sretno maloj Nori", piše u objavi na Facebooku. 

Cerebralna paraliza

Nora Kuserbanj ima pet godina i dijagnosticirana joj je spastična cerebralna paraliza. Rođena je tri mjeseca prije termina i provela je dva mjeseca u inkubatoru. Utvrđena joj je stopostotna invalidnost donjih ekstremiteta i od petog mjeseca života ide na vježbe i terapije. Uz to je dvaput tjedno išla na Feldenkrais metodu somatskog učenja i jednom tjedno na plivanje po Halliwick konceptu.

Robotska terapija

Nakon četiri godine svakodnevnih terapija njeni roditelji, Denis Kuserbanj i Martina Bijonda, otkrili su kako u privatnoj Poliklinici Glavić postoji robotska terapija na uređaju Lokomat. Njome bi se Nori pružila mogućnost da sjedne i prohoda bez pomoći drugih, a pregledom je utvrđeno da je Nora kandidatkinja za lokomat i robotsku neurorehabilitaciju.

Međutim, projekcija cijene liječenja bila je vrlo visoka. Tjedna terapija Lokomatom iznosi, kako kaže njen otac, u prosjeku tisuću eura, ovisno o primijenjenoj terapiji. Također, projekcija ovisi o mjesečnoj liječničkoj preporuci, koja korigira cijenu terapije prema potrebi. Jedan ciklus traje minimalno tri mjeseca, a ukupna cijena ciklusa iznosi oko 150 tisuća kuna, ovisno o napretku i korištenim terapijama. Sam broj potrebnih ciklusa nije poznat jer ovisi o rezultatima.

"Na liječenje se ide dok ne dođete do najboljeg rezultata. Koliko imaš novca, toliko voziš. Koliko bude novca, toliko dugo će ići na terapiju", rekao je Norin otac. 

Iako su oboje zaposleni, ovaj iznos za njih je ipak bio previsok. 

Norin prvi korak

Norini roditelji su prošle godine pokrenuli dvije akcije pod imenom "Norin prvi korak" u kojima su nastojali prikupiti sredstva za robotsku neurorehabilitaciju. Uspjeli su prikupiti sredstva za dva ciklusa u trajanju od tri mjeseca. 

17. prosinca 2018. Nora je drugi put krenula na terapiju u zagrebačkoj Poliklinici Glavić. Prvih mjesec dana s njom su radili besplatno.

Svakog dana provodila je sedam sati na fizikalnim terapijama koje su pokazale rezultate. Naime, prije godinu dana nije mogla samostalno sjediti, stajati ni hodati, a danas već može sama sjediti bez pridržavanja. Uz Polikliniku Glavić, ide i na klasičnu terapiju u poliklinici kod prof. dr. sc. Milene Stojčević-Polovine.

Uplaćeno za Noru

Za nastavak terapije Norini roditelji, Martina Bijonda i Denis Kuserbanj, nemaju novca. Odnosno, dosad nisu imali.

Prije tri dana Ministarstvo zdravstva odobrilo je prebacivanje sredstava s računa na kojem se prikupljao novac za Milu Rončević na račun za pomoć maloj Nori. Za njeno daljnje liječenje bit će uplaćeno 811.600 kuna. Taj iznos trebao bi biti dostatan za godinu dana terapije.

Sukladno zakonu o humanitarnoj pomoći, propisano je da se dio neutrošenih sredstava jedne akcije uplaćuje na prvu sljedeću akciju s istom oznakom vrste za liječenje djece. Odnosno, dio viška novca prikupljenog za Milu trebao je biti preusmjeren na prvu sljedeću akciju.

Norin otac je podnio novi zahtjev za humanitarnu akciju početkom travnja. Kaže nam kako uopće nije računao na novac od akcije za Milu. Ipak, dogodilo se da je dio donacija za Milu, uplaćivan na račun Zaklade Nore Šitum, proslijeđen na račun jedne druge, njegove Nore. 

Ganuti otac

Norin tata je ganut. 

"Od Zaklade Nore Šitum za Noru. Ni u snu nisam pomislio da će se ovako nešto dogoditi. Otkud bih mogao znati?" kaže nam. 

"I mi ćemo u našoj akciji, naravno, ako bude viška novca proslijediti na sljedeću akciju", dodaje Denis.

"Dva dana ne mogu spavati"

Ispričao je za Index kako je saznao sretnu vijest.

"Ja sam oduševljen, kad sam dobio rješenje na mail, čitao sam dva puta. Kad sam dizao stambeni kredit, nisam digao toliko novca. Dva dana ne mogu spavati od oduševljenja, nisam to očekivao ni u snu", sretan je otac.

Mila je početkom mjeseca s roditeljima otputovala na liječenje u bolnicu Children’s Hospital of Philadelphia nakon ogromne akcije prikupljanja novca za njeno liječenje kojoj se odazvala cijela Hrvatska.

Prema posljednjim podacima, skupljeno je 5,758.499,25 dolara, odnosno 38,114.540 kuna. Danas je dio tog novca izdvojen za pomoć maloj Nori.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.