Donosimo pozadinu sinoćnjeg sukoba Ivoševića i kerumovca na parkingu u Splitu

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

NA GRADSKOM parkiralištu na Gripama u Splitu, gdje koncesiju ima tvrtka Tončija Omrčena, čovjeka s kandidacijske liste Željka Keruma, sinoć je gradska vlast uklonila stupiće. Time su praktički prepolovili parkirališnu površinu koju je Omrčen imao u zakupu i tako mu onemogućili da naplaćuje šezdesetak od ukupnih 120 parkirališnih mjesta. 

Dogradonačelnik Bojan Ivošević uvjeren je kako ima sve papire koji mu takvu odluku omogućuju, no potkoncesionar Omrčen se s tim ne slaže. 

Iza uvreda i povišenih tonova kriju se pogreške u ugovoru koji je sastavila gradska firma 

Obojica su sinoć iznosila svoju stranu priče, toliko da se nisu libili povisiti ton jedan na drugog, a povremeno su se u svađu uključivali ravnatelj i djelatnik Javne ustanove Športski objekti (JUŠO) kojoj je parking dodijeljen na upravljanje i koja ga već više od dva desetljeća daje u potkoncesiju Kerumovu partneru.

Uz prisutnost tri policijska vozila, djelatnika komunalnog redarstva i cestarske tvrtke, u 21 sat počelo je oslikavanje pješačkog prijelaza na mjestu gdje su bili stupići. 

U ugovoru iz 2019. godine (koji je na svom Facebook profilu objavio gradski vijećnik stranke Pametno Jakov Prkić) vidljivo je da Omrčen ima pravo korištenja 1679,83 metra kvadratna uz Osječku ulicu, a zakupnina iznosi 0.53 eura po metru kvadratnom, što ukupno mjesečno iznosi 890,30 eura, što bi bilo oko 6675 kuna mjesečno. 

Omrčenu je ugovor produžen dan nakon izbora, što je potaklo Puljkove da pročešljaju taj posao 

Taj ugovor vrijedi do kraja ove godine, no, kako Omrčen ne bi ostao bez parkirališta idućih pet godina (na koliko se ugovori raspisuju), Javna ustanova mu je odmah nakon što je HDZ-HGS izgubio izbore produžila ugovor na još pet godina. 

To je izazvalo revolt nove vlasti. Dogradonačelnik Ivošević potrudio se potražiti rupe u ugovoru.

"Utvrdili smo da je stvarna površina parkirališta koje zakupoprimac koristi sve ove godine znatno veća nego što je definirano ugovorom, čime je počinjena šteta JUŠO-u. Također, utvrđeno je da su 602 četvorna metra navedene površine dio nerazvrstanih cesta, u Vukovarskoj i Osječkoj ulici, što nikako ne može biti dano u najam kao poslovni prostor, već se na navedenim česticama može obavljati isključivo uslužna komunalna djelatnost, definirana člankom 24. Zakona o komunalnom gospodarstvu", rekao je danas Ivošević. 

U ugovoru piše da koncesionar dobiva frekventni parking kraj sportskog centra za oko 6500 kuna mjesečno

 

Smatra da JUŠO i tvrtka koncesionara krše zakone. 

Gradonačelnik Ivica Puljak najavio je da će pokrenuti hitan postupak utvrđivanja odgovornosti ravnatelja Javne ustanove Športski objekti (JUŠO) Tomislava Borozana. 

Ravnatelj prozvane gradske tvrtke smatra da je deložacija bila protuzakonita i vidi to kao "pritisak s pozicije vlasti" 

Borozan je sinoć prisustvovao uklanjaju stupića i tamo nam je iznio svoje viđenje problema: 

"Gradonačelnik Puljak je imenovao svoje Upravno vijeće u Javnu ustanovu (JUŠO) i mi već 90 dana raspravljamo o ovom parkingu. Nakon svih naših obrazloženja odjednom se događa ovo što sad vidite. Dogradonačelnik dolazi i na silu pokušava, bez iti jednog pravnog argumenta, temeljem nekih spoznaja koje samo on ima, napraviti ovo što sad radi. Ako Grad želi mijenjat nešto, neka pokrene proceduru, ali dovesti ovdje građevinsku tvrtku da ruši i da na silu radi - to može samo rezultirati štetom za Grad", rekao je Borozan. Na pitanje kako komentira to da se radovi odvijaju u 21 sat odgovara da je razlog to što je "zamjenik takav karakter".

"Večerašnja akcija nije u skladu sa zakonom, to je pritisak s pozicije vlasti. Ako se ne može naći rješenje, onda se ide pravnim putem, a ne ovako", zaključio je ravnatelj JUŠO-a.

Ivošević kaže da je napravljena višemilijunska šteta Gradu pogreškama u ugovoru  

Nakon toga smo razgovarali s dogradonačelnikom Ivoševićem koji tvrdi da je JUŠO dao parking u bescjenje i tako oštetio i sebe i Grad Split. 

"Istražujući ovaj ugovor, potpisan na sramotan način dan nakon izbora između tvrtke My way i JUŠO-a, saznali smo da je višemilijunska šteta napravljena Gradu tako da se u bescjenje dao ovaj parking. Ustanovili smo što je JUŠO-u dano na upravljanje i da je zapravo pola ovog parkinga dio nerazvrstane ceste koja nije pod upravljanjem JUŠO-a, što znači da JUŠO nije mogao sklopiti ugovor s poduzetnikom. Uz to smo naišli na to da je u ugovoru 'greškom' znatno smanjena kvadratura parkinga, čime se pogodovalo poduzetniku. Parkiralište je najprije u ugovoru imalo 1400 metara, pa 1600 metara, a u naravi je veliko skoro 3000 metara kvadratnih. Tako je potkoncesionar plaćao pedeset posto onoga koliko je morao plaćati", pojašnjavao je Ivošević sinoć za Index, a koncesionar Omrčen mu je dobacivao: "Doša si ka kurva po noći."

Dan nakon obračuna na Gripama i Omrčen je konciznije iznio svoju stranu priče. 

Koncesionar kaže da on ništa nije kriv, da nije uređivao parking i da je takav dobio na javnom natječaju

"Oni su izgovorili toliko laži da sam ih ja zapisao da ne bih zaboravio. Po ugovoru imam 120 parkirališnih mjesta, sad mi je oduzeto šezdesetak, ali to će vrlo brzo odvjetnički tim i pravo i pravda vratiti u stanje kakvo treba biti jer ja sam uredan koncesionar i sinoć sam izložen torturi od strane policije. Oni su trebali zaštititi moj posjed. Ja sam ih jučer zvao četiri puta kad sam saznao da će biti neka intervencija, zvao sam ih kad sam vidio Bojana i ekipu da ovuda njuškaju i gledaju po mobitelu", rekao je Omrčen, dodajući da on ima dokumentaciju, ali da ta dokumentacija nikoga ne zanima. 

"Ja koristim ono što sam po javnom natječaju dobio i moja je ponuda bila najbolja. Ja sam to dobio, ovako kako sad izgleda. Pa nisan ja prekraja ode nešto po svojoj volji. A u slučaju da jesam, pa di su te njihove službe, što nisu to provjerile i rekle 'koristite ono što nije vaše', drage volje bih otišao. Druga stvar, spominje se cijena kvadrata, pa nije ovo Marmontova ulica da cijena kvarata bude 20.000 eura", dodao je koncesionar.

Omrčen i Ivošević uspjeli su se složiti da je krivac za velik dio problema upravo gradska tvrtka

Na pitanje vidi li ovo kao politički obračun oštro se ogradio.

"Kakve veze Kerum ima s ovim, još će ispast da je on potpisao ugovor? Moj je ugovor od 2003. godine, ja ne znam kako se ovo može povezivati s njim. Opet ću reći, parking je ovako izgledao kad sam ja došao, prihvatio sam ga takav kakav sam dobio na natječaju, niti sam ja išta crtao niti obilježavao, ništa. Kažu da je sporno to što se meni produžio ugovor dan nakon izbora, a Ivoševićevu ocu se ugovor o najmu gradskog stana produžio nakon što je on postao dogradonačelnik, pa što ćemo s tim?" upitao je Omrčen. 

Jedino oko čega su se Omrčen i Ivošević uspjeli složiti jest da je krivac za velik dio problema - Javna ustanova Športski objekti. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.