Richard Nixon je jednom mrtav pijan naredio bacanje nuklearne bombe na S. Koreju, ovo je priča o tome

Foto: WIkipedia

POSLJEDNJIH dana, otkako je Trump počeo obnašati dužnost predsjednika SAD-a, mnogi govore kako je opasno da on ima šifre od nuklearnog oružja. Govore to i stručnjaci i laici, neki u šali, a neki ozbiljno, ali svakako će biti zanimljivo vidjeti koji će biti prvi Trumpovi vanjskopolitički potezi.

Mnogi stručnjaci smatraju da bi upravo Sjeverna Koreja mogla biti prvo veće Trumpovo vanjskopolitičko iskušenje. Tijekom 2016. godine, najzatvorenija država na svijetu više je puta demonstrirala moć i dizala paniku u svijetu testiranjem svojih nuklearnih bojnih glava. Pretpostavlja se da bi upravo jednim takvim testiranjem, režim King Jon Una mogao testirati i novu administraciju američkog predsjednika.

Sjeverna Koreja još je od pedesetih godina 20. stoljeća problem za svakog američkog predsjednika, a stvari su najdalje otišle šezdesetih godina kad je pijani Nixon čak u jednom trenu naredio bacanje nuklearne bombe na ovu komunističku zemlju.

U travnju 1969. godine Nixon i njegova administracija taman su se uhodavali, a njegova vanjska politika još je bila nepoznanica. Vojska Sjeverne Koreje oborila je američki špijunski avion EC-121 nedaleko obala Japana. Nixon je bio bijesan, podsjeća nas ovih dana na ovu priču Business Insider.

Stvar spasio Henry Kissinger

Zapravo, cijela priča će još desetljećima ostati nepoznanica. Tek je 2010. godine bivši pilot Bruce Charles, koji je krajem šezdesetih bio stacioniran u američkoj bazi u Južnoj Koreji, ispričao kako je uvijek morao biti spreman za naređenje da ispusti nuklearnu bombu na Sjevernu Koreju.


Jednom je prilikom dobio naređenje da bude spreman to i učiniti, a njegov je avion uzletio. No, u zadnji čas naredba je povučena i on se vratio u bazu.

Nixon se, naime, bijesan zbog rušenja špijunskog aviona potpuno napio. Godinama kasnije ispričao je to i George Carver, CIA-in specijalist za Vijetnam. On se prisjetio kako je Nixon potpuno poludio zbog rušenja aviona i nije znao kako će reagirati. Zato je nazvao Združeni stožer i naredio im da aktiviraju planove za nuklearni napad te da mu predlože mete.

No, nakon predsjednika, vojsku je nazvao i Henry Kissinger, tadašnji predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost i rekao im da pričekaju dok se Nixon ne otrijezni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.