Horvat je prvi hrvatski ministar koji je uhićen

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

POLICIJA, DORH i USKOK nikada do sada nisu pokrenuli službenu istragu protiv aktivnih članova vlade, odnosno ministara i potpredsjednika vlade, a kamoli da je policija odvela ikada nekoga od njih dok su još u vladi. To dokazuje da istražitelji imaju vrlo ozbiljne optužbe jer su krenuli na članove vlade Andreja Plenkovića. 

>> RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Najbliže tome bio je bivši ministar turizma Ivan Herak, no on je  uhićen i sproveden u istražni zatvor odmah po završetku posljednje sjednice koju je prije primopredaje vlasti održala vlada Zlatka Mateše.

Valja naglasiti kako smo u prošlosti imali procese protiv bivših članova vlade. Primjerice Damir Polančec, bivši potpredsjednik u vladi Ive Sanadera, službeno je obaviješten da je osumnjičen za malverzacije u Podravki i da se protiv njega provodi istraga, nakon što je dao ostavku.

Protiv Berislava Rončevića, bivšeg ministra obrane, pokrenuta je istraga u vrijeme dok je bio zastupnik, odnosno nakon što je prestao biti ministar. I bivši ministar Petar Čobanković za istragu u slučaju Planinska saznao je nakon što više nije bio u vladi, već je bio zastupnik. 

Kuščević primoran podnijeti ostavku pa je uhićen

Ako gledamo novije slučajeve, treba spomenuti svakako bivšeg ministra Lovru Kuščevića. Naime, protiv njega je krenula istraga nakon što je bio primoran podnijeti ostavku pritisnut aferama. Pretres njegovih nekretnina događao se nakon što mu je sabor, kao zastupniku, skinuo imunitet. 

Žalac isto otišla prije uhićenja

O istrazi protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac dosta se pisalo, no i protiv nje krenula je istraga nakon što je u srpnju 2019. godine izašla iz vlade. Milan Kujundžić također je predmet interesa DORH-a, no i tu su izvidi krenuli nakon što je Kujundžić pritisnut aferama otišao iz vlade.  

Nikad dosad jedan ministar nije uhićen

Policija, USKOK i DORH do sada se nisu usudili pritisnuti aktivne članove vlade iako je u nekim slučajevima Plenkovićevih ministara bilo itekako jasno kako je riječ o nezakonitostima. Bilo je slučajeva da su se otvarale istrage protiv pomoćnika ministara, no potpredsjednici vlade i ministri nikada nisu bili na udaru istražitelja. 

No u slučaju ministra Darka Horvata istražitelji nisu čekali na njegovu ostavku i odlazak s dužnosti u vladi.