PARLAMENTARNI IZBORI

Ovo je prvih pet poteza koje će povući HDZ osvoji li vlast

Foto: Davorin Višnjić/Pixsell

OD STRANAKA i koalicija koje imaju šanse ući u sabor tražili smo da napišu kojih bi prvih pet konkretnih poteza povukle osvoje li vlast ili budu u prilici sudjelovati u njoj. Molbu smo poslali koaliciji Restart, HDZ-u, Domovinskom pokretu Miroslava Škore, Mostu, Zeleno-lijevoj koaliciji, koaliciji Pametnog, Fokusa i Stranke s imenom i prezimenom te Živom zidu kao posljednjem u nizu onih koji će po relevantnim anketama nakon 5. srpnja sudjelovati u kreiranju nove parlamentarne većine. Od svih smo tražili da svoje prve poteze obrazlože. Domovinski pokret Miroslava Škore jedini nije odgovorio.

Objavljujemo ih redom kojim su odgovarali

Njihove odgovore donosimo bez ikakve novinarske i uredničke intervencije, osim međunaslova, a objavljujemo ih redom kako su nam pristizali. HDZ je peti odgovorio na našu molbu.

Obećanja HDZ-a

1. Donošenje sveobuhvatnog zakonskog okvira za obnovu Zagreba, kojeg smo pripremili nakon javnog savjetovanja, te donošenja interventnih mjera za smještaj sugrađana i popravak hitnih oštećenja.

2. Nakon što smo proteklih mjeseci - uz borbu za zdravlje naših sugrađana - pomogli više od 100.000 poslodavaca i 600.000 radnika s 5,6 milijardi kuna, nastavit ćemo čuvati radna mjesta novim mjerama, uz poticanje investicijskog ciklusa i ubrzano korištenje EU fondova. Pritom ćemo se na europskoj razini snažno zalagati da Hrvatska u idućih 7 godina ima na raspolaganju više od 21 milijardu eura iz novog Višegodišnjeg financijskog okvira i Instrumenta za oporavak EU za prevladavanje krize izazvane pandemijom Covid-19. U srpnju očekujemo ulazak RH  u Europski tečajni mehanizam II.

3. Nastavit ćemo raditi na postizanju ekonomske suverenosti Hrvatske koja uključuje samodostatnost u proizvodnji hrane i energije, a prvi korak u tom smjeru bit će usvajanje nove dugoročne strategije za razvoj poljoprivrede, kao i poticanje izvoza.

4. Nastavit ćemo porezno i administrativno rasterećivati građane i gospodarstvo radi daljnjeg stvaranja poticajnog i konkurentnog poslovnog i investicijskog okruženja. 

5. Regulirat ćemo rad trgovina nedjeljom kako bi radnici u trgovinama mogli provoditi vrijeme s obitelji i biti adekvatno plaćeni za svoj rad.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.