PARLAMENTARNI IZBORI

Ovo je prvih pet poteza koje će povući Živi zid osvoji li vlast

Foto: FaH

OD STRANAKA i koalicija koje imaju šanse ući u sabor tražili smo da napišu kojih bi prvih pet konkretnih poteza povukle osvoje li vlast ili budu u prilici sudjelovati u njoj. Molbu smo poslali koaliciji Restart, HDZ-u, Domovinskom pokretu Miroslava Škore, Mostu, zeleno-lijevoj koaliciji, koaliciji Pametnog, Fokusa i Stranke s imenom i prezimenom te  Živom zidu kao posljednjem u nizu onih koji će po relevantnim anketama nakon 5. srpnja sudjelovati u kreiranju nove parlamentarne većine. Od svih smo tražili da svoje prve poteze obrazlože. Domovinski pokret Miroslava Škore jedini nije odgovorio.

Objavljujemo ih redom kojim su odgovarali

Njihove odgovore donosimo bez ikakve novinarske i uredničke intervencije, osim međunaslova, a objavljujemo ih redom kako su nam pristizali. Živi zid je treći odgovorio na našu molbu.

Obećanja Živog zida

Poznato je da je Živi zid u protekle četiri godine u saborsku proceduru predao preko 30 zakonskih prijedloga za koje znamo da bi promijenili i preporodili Hrvatsku.

1. Ispitivanje porijekla imovine i oduzimanje nezakonito stečene imovine

Živi zid je napisao Zakon o ispitivanju porijekla imovine, ali su ga i vladajuća i oporbene stranke ignorirale. Politika i javni sektor glavni su generator korupcije i zato se ovaj zakon odnosi na dužnosnike, političare, inspektore, suce, državne odvjetnike i direktore u trgovačkim društvima u kojima je država vlasnik ili ima utjecaj. Nitko neće vjerovati u državu u kojoj direktori recimo pošte nakon par godina steknu imovinu u milijunima eura, a da ih nitko ne pita odakle im ta ista imovina. To ćemo promijeniti. Ne samo da će ovaj zakon oduzeti imovinu svima koju su je do sada nezakonito stekli, nego će djelovati i preventivno jer nikome neće pasti na pamet da ide u politiku da krade jer će biti pod strogim provjerama.

2. Novi Ovršni zakon koji štiti građane, a ne banke

Živi zid je napisao novi Ovršni zakon s 377 članaka po slovenskom modelu. Iz njega se eliminiraju posrednici poput FINA-e i javnih bilježnika, odvjetnika, značajno se smanjuju troškovi samog postupka, uvodi se e-ovrha gdje građanin pomoću OIB-a može u svakom trenu provjeriti postojanje svojih ovršnih postupaka i u kojoj su fazi. Izmijenili bi i to da se prvo otplaćuje glavnica, a ne kamata, štiti se jedina nekretnina, a ovrha nad nekretninom se ne može pokrenuti za dug manji od 60.000 kn. Također, od ovrhe bi bile izuzete božićnice, uskrsnice, regresi, alimentacije, dječji doplatci i poticaji za poljoprivrednike. Ovrhe se vraćaju na sudove, a ukidaju se agencije za naplatu potraživanja.
Jedino nizom mjera koje smo uredili našim zakonom može se dokinuti dužničko ropstvo stotina tisuća naših sugrađana i razbiti ovršna mafija, a građani postati slobodni – moći će prodisati i raditi.

3. Pokretanje domaće poljoprivredne proizvodnje

Donijeli bismo Poljoprivrednu strategiju. Korona kriza pokazala je da je za opstanak nacije nužno biti prehrambeno samodostatan. Ono što hrvatski proizvođač treba je sigurnost otkupa i opstanka. Izgradnjom otkupnih centara u središtima poljoprivrednih županija te sigurnim otkupom domaćih proizvoda želimo pokrenuti poljoprivredu. Legalizacijom sadnje konoplje, za što smo također predali prijedlog zakona, želimo vratiti mlade ljude na selo. Pokretanjem agroturizma koji u Hrvatskoj nerazvijen, po uzoru na Austriju i Italiju, produžili bi turističku sezonu te sinonim za hrvatski turizam više ne bi bio samo Jadran. Za razvoj poljoprivrede i agroturizma trebamo specijaliziranu Agrobanku koja će izrazito povoljno financirati projekte.

4. Ukidanje parafiskalnih nameta

Parafiskalni nameti su skriveno oporezivanje poduzetništva. Nameti moraju biti ukinuti, a članstva u raznim organizacijama dobrovoljna, a ne obvezna. Članstvo u HGK, nameti za Hrvatske vode i Hrvatske šume, spomenička rente i dr. su parazitiranje države na leđima poduzetništva i građana.
Jedan od ciljeva je i pojednostavljenje knjigovodstva. Kompleksan sustav poreza i nameta stvorio je i potrebu za velikom administracijom koja ga provodi pa tako danas imamo računovođe koji imaju za određenu tvrtku nekoliko dana posla tjedno, dok bi to u razvijenim zemljama bilo svega nekoliko sati tjedno. Ukidanje besmislenih nameta poput obavezne članarine u HGK, HOK-u, pretplate HRT-u, turističkoj zajednici, redefiniranje ZAMP-a i niz drugih imamo u svom programu od samog početka.

5. Pokretanje Imunološkog zavoda

Imunološki zavod je ključna institucija za sigurnost i razvoj Hrvatske. Naša platforma Dosta pljačke okupila je ljude, kao što je Inicijativa Naša krv za naše zdravlje ili dr. Srećko Sladoljev i poduprla projekt koji može bez kune državnog ulaganja već za 6 mjeseci do godinu dana pokrenuti proizvodnju krvnih pripravaka u Hrvatskoj, a to je tek početak. Imunološkom zavodu može se i mora vratiti stara slava, a pravci daljnjeg razvoja nakon krvnih pripravaka su protuotrovi, bakterijska i virusna cjepiva, interferon te medicinska konoplja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.