Ovo je rasist (18) koji je izveo pokolj u Buffalu. Objavio manifest od 180 stranica

Foto: EPA, Profimedia

TINEJDŽER osumnjičen da je ubio 10 osoba u supermarketu u Buffalu namjerno je birao mjesto gdje se nalazi velika populacija Afroamerikanaca, izvijestile su vlasti. Osumnjičeni 18-godišnjak Payton Gendron vozio je preko 320 kilometara kako bi izveo napad i pucao po ljudima, kaže policija. Napad se istražuje kao čin rasno motiviranog nasilja i ekstremizma. 

Gradonačelnik Buffala Bryon Brown rekao je da je osumnjičeni ciljano stigao u supermarket da ubije što više Afroamerikanaca, prenosi BBC. Ostaje pitanje kako je Gendron uspio u svom naumu kada su ga vlasti imale na radaru zbog prošlogodišnje prijetnje pucnjavom u njegovoj srednjoj školi.

 

Sebe opisao kao fašista i bijelog supremacista

Pojavio se dokument od 180 stranica te se sumnja na to da ga je napisao Gendron. U dokumentu sebe opisuje kao fašista i bijelog supremacista. Guvernerka New Yorka Kathy Hochul rekla je za ABC News da želi doznati što se znalo o mladom ubojici.

Policija je priopćila da je osumnjičeni dan prije pucnjave promatrao područje napada. Njujorška državna odvjetnica Letitia James kazala je da će njezin ured pregledavati na materijale na internetu koje je osumnjičeni objavljivao i gledao. 

"Ovaj zločin počinila je bolesna osoba potaknuta mržnjom", rekla je. Lokalna zajednica zaprepaštena je pucnjavom. Policija je rekla da je 11 Afroamerikanaca među 13 osoba u koje je pucao.

Manifest na internetu

Napadač iz Buffala je pucnjavu prenosio uživo i objavio je na internetu manifest od 180 stranica. U tom dokumentu je opisao svoja ekstremistička uvjerenja koja su puna teorija zavjere. Dokument sadrži hrpu rasističkih i antisemitskih tvrdnji, zajedno s priznanjem da je autor fašist. 

Sudeći prema dokumentu, radikalizacija 18-godišnjaka krenula je na internetu početkom pandemije covida. Tada je krenuo s posjećivanjem ekstremističkih internetskih stranica.

Ovaj napad vjerojatno će ponovo potaknuti raspravu o kontroli oružja u SAD-u. No temeljni problem je radikalizacija mladih na internetu, od kojih neki svoju mržnju pretvore u napade na nevine ljude. 

Napadač je odjeven u vojnu uniformu ušao na parkiralište marketa Tops Friendly u Buffalu te prvo ubio zaštitara, a onda prošetao trgovinom i pucao u druge ljude. Nakon što je uhićen, Gendron je rekao da se ne osjeća krivim za ubojstvo.

"Bilo je kao u noćnoj mori... Ovakvo nešto vidite na televiziji i čujete o tome, ali nikada nisam mislio da ću biti jedan od ljudi po kojima se puca", opisao je svjedok užasan prizor u supermarketu. 

Smatra se da je subotnji napad najgora masovna pucnjava ove godine u SAD-u.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.