Ovo je Željko, osoba s invaliditetom. Obitelj prima novac da brine o njemu

DRUŠTVENIM mrežama i medijima posljednjih su se dana proširile fotografije Željka V., 43-godišnjaka s invaliditetom iz Belog Manastira koji spava na ulici.

Kako doznaje Telegram, obitelj 43-godišnjaka od države prima novac da se o njemu skrbi. Unatoč tome, Željko spava na ulici. Osobe iz bliskog obiteljskog kruga za Telegram tvrde kako su u više navrata nadležnim institucijama prijavljivali da se Željkovi majka i očuh, iako su mu zakonski skrbnici i za to su plaćeni, o njemu uopće ne brinu. Rođaci tvrde i kako ga uža obitelj tjera da prosi na cesti i donosi im novac.

"Željko V. i njegova obitelj dugogodišnji su korisnici područnog ureda Beli Manastir i ostvaruju sve novčane naknade, za koje ispunjavaju zakonom propisane uvjete", kazali su iz Središnje službe Hrvatskog zavoda za socijalni rad i tako potvrdili da Željkova obitelj prima naknadu. Rođaci kažu da se radi o iznosu od oko 460 eura. 

"Željko je moj posinak i sa mnom je otkad je imao tri mjeseca, dakle 43 godine. Uvijek je bio dobar. Nije istina da ga tučemo, a od kuće bježi zato što mu ne dajem cigarete i alkohol, što mu vani neki daju", kazao je za Glas Slavonije Željkov očuh. Tvrdi kako su nekoliko puta zvali policiju prijavljujući njegov nestanak te kako ga je policija uspijevala pronaći i vratiti kući, ali to više ne žele činiti.

Sugovornici Telegrama tvrde da su u više navrata od nadležnih institucija tražili da reagiraju, ali nisu dobili nikakve odgovore.

Gradonačelnik: Upozoravao sam

Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob  kaže da se u više navrata obraćao Područnom uredu za socijalni rad. Iz policije kažu kako su i oni postupali u Željkovom slučaju i da su o svemu obavijestili Područni ured te dodaju da će provesti kriminalističko istraživanje.

Rob je u nekoliko navrata upozoravao Centar na Željkov slučaj.

"Više sam puta informiran od građana Belog Manastira o njegovom ponašanju i boravku na javnim površinama grada, zbog čega se Grad Beli Manastir u više navrata obratio Centru za socijalnu pomoć sa zahtjevom za postupanje, točnije pet puta u posljednjih tri godine", rekao je Rob, prenosi Baranja.info.

"Gradonačelnik je obavijestio Centar za socijalnu skrb o slučaju istoga i to 4. lipnja 2020., 07.rujna 2021., 14. veljače 2022., 30. rujna 2022. te 16.listopada 2023. kojima je zatraženo da se Željku osigura adekvatna skrb te poduzimanje mjera iz nadležnosti Centra za socijalnu skrb, u svrhu zaštite interesa istoga građanina kao i zaštite njegovog zdravlja i sigurnosti.

Također, uz posljednji dopis dostavljena je i fotografija Željka kako leži prekriven na benzinskoj crpki u Belom Manastiru. Centar za socijalnu skrb 2021. godine obavijestio je Grad Beli Manastir da je pokrenut postupak smještaja istoga građanina u ustanovu socijalne skrbi, ali da je zbog preopterećenosti smještajnih kapaciteta i dugotrajnih lista čekanja isto nemoguće odmah realizirati, no da na istome kontinuirano rade", objavio je gradonačelnik.

Smjestit će ga u ustanovu

Nakon posljednjega dopisa Grada Belog Manastira, u listopadu 2023. godine obavijestili su da će građanin biti upućen na liječenje i nakon toga u ustanovu socijalne skrbi, zaključuje gradonačelnik.

Iz Središnje službe Hrvatskog zavoda za socijalni rad kažu da je Hrvatski zavod za socijalni rad, Županijska služba Osječko-baranjske županije, saznanja o Željku zaprimio 18. i 19. listopada, a o njegovoj situaciji obavijestili su ih Grad Beli Manastir te jedan građanin. Ističu i kako Županijska služba Osječko-baranjske županije nije zaprimila "prijave o nasilju na štetu korisnika".

Dodaju kako je ocijenjeno da bi za 43-godišnjaka bilo najbolje da je smješten u adekvatnu ustanovu socijalne skrbi te da su za to dobili suglasnost obitelji i Željka, javlja Telegram. Nakon što su se fotografije proširile društvenim mrežama, Željko je smješten u bolnicu u Popovaču, ali je u međuvremenu izašao iz nje.

Glas Slavonije piše kako je Željku nedavno dodijeljena nova skrbnica (djelatnica HZSR-a) te kako je ranije bilo pokušaja da ga se smjesti u ustanovu, ali socijalni radnici nisu mogli ishoditi suglasnost obitelji. Tek nedavno obitelj je na sve pristala.