Ovo su "dokazi" napada na Ruse zbog kojih Putin šalje vojsku u Ukrajinu

Screenshot: Twitter/Oliver Alexander, Eliot Higgins

SINOĆNJE priznanje neovisnosti takozvanih Narodnih Republika Donjeck i Luhansk, koje je potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin, bilo je pomno izrežiran politički igrokaz. Putin je prije toga održao dugo i detaljno izlaganje o svom viđenju ukrajinske neovisnosti kao velike povijesne pogreške i nepravde prema Rusiji, a glavni ruski dužnosnici prije toga su odigrali svoju ulogu iznošenjem niza bombastičnih optužbi na račun Ukrajine i Zapada.

No ključnu ulogu u ovoj dalekosežnoj odluci Moskve, u sklopu koje će na okupirani ukrajinski teritorij biti poslana ruska vojska kao "mirovne snage", imale su dramatične vijesti o navodnim ukrajinskim napadima i sabotažama na taj odmetnuti dio pod kontrolom ruskih separatista. 

>> Putin šalje vojsku u istočnu Ukrajinu

Amerikanci su predvidjeli što će Rusi izvesti kao izgovor

Te su izvještaje objavili ruska vojska i vlada, nekritično prenijeli ruski mediji, a kako vidimo, i neki srpski tabloidi, dok su zapadni analitičari, mediji i državne službe prema njima izrazili nemalu količinu skepse. Ona prije svega proizlazi iz toga što su američke obavještajne službe prethodno upozorile da će Rusija izrežirati lažne napade na separatistički teritorij u Donbasu ili na sam teritorij Rusije i onda to pripisati Ukrajincima kao izliku za invaziju. 

Istu su procjenu iznijele i ukrajinske obavještajne službe, navodeći usto kako imaju saznanja da su ruski separatisti već postavili eksploziv na više lokacija u Donbasu, upravo u svrhu lažiranja napada koje bi pripisali Ukrajincima. 

"Ne znamo točno kako će se stvari odvijati. Ali evo što svijet može očekivati. Prvo, Rusija planira stvoriti izgovor za napad... Ne znamo točno kako. To bi mogao biti izmišljeni takozvani teroristički bombaški napad unutar Rusije. Izmišljeno otkriće masovne grobnice, inscenirani napad dronom na civile ili lažni, a možda čak i pravi napad kemijskim oružjem", upozorio je u četvrtak i američki ministar vanjskih poslova Antony Blinken u govoru pred Vijećem sigurnosti UN-a.

 

Slučajno ili ne, Rusija je uz vijesti o navodnim napadima objavila upravo takve snimke. Podsjetimo, prvo smo u petak imali ruski izvještaj o navodnom napadu ukrajinskih ili poljskih "diverzanata" ili "sabotera" koji su pokušali raznijeti kanalizacijsko postrojenje spremnikom klora pored grada Horlivka u Donbasu i tako izvršiti kemijski napad (jer se klor koristi i kao bojni otrov), ali su ih u tome - opet navodno - spriječili ruski separatistički borci. 

Niz iznimno sumnjivih snimki ukrajinskih napada 

Rusi su objavili snimku oružane borbe za koju tvrde da je snimljena kamerom sa šljema ranjenog ukrajinskog (ili poljskog) diverzanta.

Drugi navodni incident istog dana bila je eksplozija uzrokovana autobombom, kojom je, opet navodno, uništen automobil zapovjednika paravojske takozvane Narodne Republike Donjeck u centru istoimenog grada. On, naravno, nije bio u automobilu.

Iste večeri ruski prorežimski mediji objavili su i vijest, zajedno sa snimkom, da je na plinovodu u Luhansku, drugoj paradržavi u Donbasu pod kontrolom separatista, došlo do velike eksplozije, navodno također podmetnute. 

Sve je skupa bilo popraćeno i demonstrativnim početkom masovne evakuacije civila sa separatističkog teritorija, pod izlikom da ukrajinska vojska priprema veliku ofenzivu za zauzimanje, odnosno oslobađanje Donbasa. I evakuaciju su ruski mediji popratili snimkama ukrcavanja ratne siročadi u autobuse za Rusiju i drugim dramatičnim scenama. 

Zanimljivo, BBC je provjerio skrivene podatke sadržane u datotekama videosnimki evakuacije koje su objavili proruski lideri te otkrio da su snimljene u srijedu, 16. veljače - dva dana prije eskalacije sukoba između ukrajinske vojske i proruskih separatista.

Evakuacija zbog navodne ukrajinske ofenzive koja bi bila suicidalna

To znači da su proruski separatisti planirali izdavanje naredbe o evakuaciji stanovništva u Rusiju najmanje dva dana prije eskalacije sukoba, što sugerira da se radi o varci kako bi se stvorilo opravdanje za napad Rusije na Ukrajinu.

Ukrajinska vlada i vojska odlučno su odbacile tvrdnje da planiraju ofenzivu. "Militanti koje podržava Rusija nastavljaju otežavati situaciju namjernim zavaravanjem populacije privremeno okupiranih teritorija", napisao je ukrajinski general Valerij Žaluznij na Facebooku. "Bilo kakva ofenzivna operacija u Donbasu bi nesumnjivo uzrokovala civilne žrtve, zbog čega se takvi scenariji uopće ne razmatraju", dodao je.

A čak i ako zanemarimo pitanje civilnih žrtava takve ukrajinske akcije, ruska optužba podrazumijeva da se ukrajinska vojska - koja je nekoliko puta slabija i malobrojnija od ruske, uz nemjerljivu rusku nadmoć u zraku, na moru i u balističkim projektilima, o nuklearnom arsenalu da ne govorimo - sprema za ofenzivu u kojoj zna da će ruska vojska intervenirati na strani ruskih separatista, koje ionako aktivno podržava već osam godina, ma koliko to Moskva negirala. 

>> Što to sad Putin izvodi s Ukrajinom? Ono što je Milošević radio Hrvatskoj 1991.

To bi, kako je BBC pisao, bio naprosto čin luđaka - ili samoubilačka misija, možemo slobodno dodati. Povijesna paralela bi bila ta da je hrvatska vojska 1991., u trenutku najveće vojne nadmoći JNA i velikosrpskih paravojnih snaga, išla u oslobođanje okupiranog teritorija takozvane Republike Srpske Krajine, koja po mnogočemu podsjeća na proruske "Narodne Republike" u istočnoj Ukrajini.

Unatoč tome, ruski režim i njegovi saveznici u Donbasu nastavili su s takvom retorikom, a sve je kulminiralo u ponedjeljak. Ruski vojni dužnosnici tako su jučer priopćili da su ruska tajna služba FSB i vojska otkrili i u borbi ubili pet ukrajinskih vojnika koji su navodno u dva oklopna vozila pokušali prijeći granicu i na ruskom teritoriju, u regiji Rostov, izvesti nekakav čin sabotaže. Ukrajinska strana demantirala je i sam pokušaj napada i vijest da je pet njenih vojnika ubijeno. 

"Ukrajinski specijalci" krenuli u napad na Ruse, ali sve su snimali kamerom?

I ovog puta je osvanula snimka koju su Rusi, navodno, dobili iz kamere sa šljema ubijenog ukrajinskog vojnika, iako uopće nije jasno zašto bi ukrajinski specijalci na tajnoj diverzantskoj misiji sve snimali kamerom. 

Uz to je u međuvremenu objavljena i snimka uništenih oklopnih vozila BMP kojima su Ukrajinci navodno ušli u Rusiju. Snimku je među ostalima proanalizirao Aric Toler s vojno-istraživačke stranice Bellingcat, koja se istaknula ranijim analizama ruskih i proruskih napada u Siriji i Ukrajini, uključujući rušenje putničkog aviona na letu MH17 iz Nizozemske za Maleziju ruskim protuzračnim projektilom Buk iznad Donbasa 2014. (pri čemu je ubijeno 298 putnika i članova posade).

Toler je zaključio da se vjerojatno radi o ruskom oklopnom vozilu i da ukrajinska vojska uopće ne koristi taj konkretan tip vozila (BTR-70M).

Ni ovo očito nije bilo dovoljno, pa je FSB objavio i da je njihova promatračnica s ruske strane granica pogođena projektilom iz Ukrajine, opet uz snimku kao navodni dokaz. Sasvim slučajno, u trenutku navodnog ukrajinskog napada u promatračnici nije bilo nikoga, pa nije bilo ni žrtava. 

Na izvanrednoj sjednici ruskog Vijeća sigurnosti najviši ruski dužnosnici ponovili su pred Putinom dramatične optužbe na račun Ukrajine. 

 Šef FSB-a Aleksandar Bortnikov tako je, govoreći o navodnim ukrajinskim napadima na ruski teritorij, ustvrdio da su zarobili ukrajinskog vojnika.

"Ovo je jednostavno potpuno nadrealno", komentirao je na Twitteru dopisnik Financial Timesa iz Moskve Max Seddon.

"To nisu samo ljudi koji govore ruski, to su ruski državljani. To je naš narod. Kad su američki državljani u opasnosti, Amerikanci pokreću specijalne operacije", rekao je pak bivši predsjednik Rusije Dmitri Medvedev.

Britanski istraživač: Ruski obavještajci su se pogoršali, ovo je glupo i lijeno

Eliot Higgins, britanski osnivač Bellingcata, analizirao je prvu snimku navodnog ukrajinskog napada, onog od petka, i objasnio zbog čega je, po svemu sudeći.

Prije svega, sam zvuk sa snimke, odnosno zvuk pucnjave i eksplozija, zapravo je naknadno dodan na video i star je više od desetljeća, utvrdio je Higgins. Snimljen je u travnju 2010., prema istraživačima otvorenog koda, odnosno javno dostupnih izvora, tijekom finske vojne vježbe.

Ukrajinska obavještajna služba vjeruje da je video djelo GRU-a, ruske vojne špijunske agencije, koja je aktivno djelovala u Ukrajini od aneksije Krima 2014. i koja zajedno s ruskim separatistima stoji iza rušenja aviona MH17. Čini se da su tvorci filma naprosto skinuli originalni video finske vojne vježbe s interneta i zalijepili njegov audiozapis na snimku koju su, prema meta-podacima, izrežirali prije dva tjedna i objavili u petak.

"Rusija ima dugu povijest takvih akcija. Nije iznenađujuće. Ono što je iznenađujuće je da nisu bili bolji u tome. Na neki način su se pogoršali. Stvarno je glupo i lijeno", komentirao je Higgins svoja saznanja za Guardian.

Higgins je dodao da je, dok međunarodna publika uglavnom ne vjeruje ovakvim ruskim dezinformacijama, ruska publika mnogo sklonija vjerovati ovakvim propagandnim snimkama - pogotovo starija generacija Rusa, koja je glavni dio publike ruskih televizijskih kanala, koji ovih dana intenzivno promiču antiukrajinsku propagandu popraćenu nevjerojatnim optužbama.

>> Ruska televizija širi sumanutu propagandu protiv Ukrajine, pogledajte

Ruska propaganda o genocidu

Medijski cilj Kremlja je stvoriti izgovor za invaziju, smatra i Higgins. Kao dio ove strategije, ruske televizije tvrde da se u istočnoj Ukrajini odvija velika humanitarna kriza i da su stanovnici ruskih paradržava pod teškim ukrajinskim granatiranjem, iako za to nema dokaza. 

Uz to se veže i optužba da su ukrajinski neuspješni pokušaji protuofenzive na Donbas 2014. ustvari bili "genocid" nad ruskom manjinom, što je i sam Putin nedavno ponovio u nekoliko navrata, povlačeći usporedbu s onim u Srebrenici 1995.

Ruski diplomati poslali su dokument UN-u u kojem se tvrdi da je Ukrajina angažirana u "istrebljivanju civilnog stanovništva" u Donbasu. Kasno u nedjelju navečer rusko veleposlanstvo u Washingtonu poslalo je sličan dokument američkim novinarima.

U borbama u Donbasu 2014. i 2015. obje strane koristile su topništvo na civilnim područjima, zbog čega je došlo do teškog stradanja civilnog stanovništva s obje strane, ali nema dokaza za ikakav masovni program pogubljenja civila na temelju etničke pripadnosti, jezika ili političkih preferencija, navodi Guardian.

Zanimljivo je i da se Margarita Simonjan, glavna urednica prorežimskog Russia Todaya, tjednima otvoreno rugala američkim i europskim dužnosnicima zbog njihovih upozorenja da se Rusija sprema za rat. Ali  prošlog tjedna odjednom je promijenila mišljenje i na ruskoj televiziji ustvrdila: "Rusija ne može ne zaustaviti ovaj rat. Što čekamo?"