UHLJEBISTAN

Ovo su saborski zastupnici koji su ove godine spiskali najviše našeg novca

Foto/montaža: Index/Pixsell/Hrvoje Jelavic/Patrik Macek/Grgo Jelavic/Robert Anic/FaH

SABOR je objavio troškove zastupnika od 1. siječnja do 12. srpnja, a ukupno je na ime dnevnica, troškova prijevoza, stanarina, režija, hotelskih troškova i za odvojeni život zastupnika izdvojeno 4.976.408 kuna. Sabor je u tom razdoblju radio točno 70 dana. Ni dva i pol mjeseca. Iz saborske službe za informiranje kažu da je to više od 490 radnih sati od siječnja do polovice srpnja. 

SDP-ov Hajduković uz plaću izvukao i 110 tisuća kuna 

Najrastrošniji saborski zastupnik je SDP-ov Domagoj Hajduković. Njemu je u prvih sedam mjeseci ove godine, uz mjesečnu bruto plaću od 21.525 kuna, isplaćeno dodatnih 110 tisuća kuna za razne troškove. Hajdukoviću je tako isplaćeno 9,7 tisuća za dnevnice, 19 tisuća kuna za troškove prijevoza automobilom, više od 4 tisuće kuna za cestarinu, a za avionske karte malo više od 27 tisuća kuna.

Za troškove boravka u hotelu ovom je osječkom SDP-ovcu isplaćeno više od 22 tisuće kuna. U 2018. godini Hajdukoviću su za troškove isplaćene ukupno 132 tisuće kuna, a ove će godine sasvim sigurno prestići osobni rekord. Hajduković je član pet saborskih odbora, a plaćamo mu i stanarinu, i to u iznosu od gotovo 20 tisuća kuna, 2.618 kuna za režije te naknadu za odvojeni život od 5.308 kuna. 

Drugi najrastrošniji je HDZ-ovac Babić

Drugi na listi po troškovima je HDZ-ov Ante Babić kojem je 19. lipnja 2017. počeo mandat zastupnika kao zamjeniku Andre Krstulovića Opare. Babić je najviše novca izvukao na troškove automobila, čak 38.456 kuna, no, prema službenoj statistici sabora, nije uzimao novac za cestarinu. Babić je član četiri saborska odbora te mu također plaćamo stanarinu i režije i naknadu za odvojeni život. 

HDZ-ova Putica ne voli automobil, a ni javni prijevoz, vozi se samo avionom

Sanji Putici, saborskoj zastupnici HDZ-a iz Dubrovnika, na ime troškova isplaćeno je 97.140 kuna, a od tog iznosa gotovo 47 tisuća kuna odnosi se na avionske karte. S obzirom na to da je sabor na troškove aviona za sto pedeset jednog zastupnika isplatio 476 tisuća, ispada da je samo na Puticu otišlo deset posto od toga iznosa. Putica preferira samo avionski prijevoz jer nije prijavila troškove prijevoza automobilom ili javnim prijevozom. Zastupnici Putici plaćamo i stanarinu u iznosu od 16.527 kuna, 919 kuna za režije te 5.688 kuna za odvojeni život.

I Miro Kovač preferira putovanje avionom

Četvrti na listi je opet HDZ-ov zastupnik iz Zagreba Miro Kovač, i to s 87.567 kuna troškova. I on se vozi avionom te izbjegava automobile i javni prijevoz s obzirom na to da mu je za troškove prijevoza zrakoplovom isplaćeno malo više od 50 tisuća kuna.  

Paneniću isplaćeno gotovo 90 tisuća kuna

Peti na listi najrastrošnijih zastupnika je bivši mostovac, a sada nezavisni zastupnik iz Osijeka i kandidat za predsjednika Tomislav Panenić, kojem je isplaćeno 87.171 kuna, pri čemu je najviše išlo za troškove prijevoza automobilom. Po toj stavci isplaćeno mu je malo više od 43 tisuće kuna, a za cestarine 7.800 kuna. Paneniću se plaća i boravak u Zagrebu pa je za stanarinu izdvojeno 19.425,42 kuna za sedam mjeseci boravka u Zagrebu, 3.579 kuna za režije i 5.870 kuna za odvojen život.

SDP-ovac prima naknadu za odvojeni život, a živi u Zagrebu sa zaposlenicom sabora

Dosadašnji gotovo redovito najrastrošniji zastupnik Saša Đujić smjestio se na šesto mjesto. Naime, ovom SDP-ovcu iz Novog Vinodolskog isplaćeno je 80.800 kuna. Đujić je pedantan pa mu je tako za korištenje javnog prijevoza isplaćeno 200 kuna. No najviše troškova otišlo je na zračni prijevoz, i to gotovo 24 tisuće kuna, na prijevoz automobilom 16 tisuća kuna, a na cestarinu 2.860 kuna. Đujiću plaćamo i stan pa mu je isplaćeno 16.527 za stanarinu, 3.629 kuna na režije, a tu je i naknada za odvojeni život u iznosu od 5.587 kuna. 

Zanimljivo je kako Đujić već godinama živi u izvanbračnoj zajednici, i to sa zaposlenicom sabora s kojom ima i dijete, no svejedno prima naknadu za odvojeni život. No, saborskoj administraciji to nije sporno. 

Neki ne žele uzimati naknadu za odvojeni život

"Po odluci pravo na korištenje naknade za odvojeni život imaju zastupnici čije je prebivalište udaljeno više od 50 km od Zagreba, pri čemu je njihov bračni status potpuno nebitan, već se ovo pravo isključivo veže uz udaljenost mjesta prebivališta zastupnika od Zagreba (odvojenost od mjesta prebivališta, a ne od obitelji)", objasnili su nam iz sabora zanimljiv Đujićev slučaj. 

Podsjetimo kako je stavka za odvojeni život jedna od najspornijih privilegija, uz pravilo 6+6 po kojem dužnosnici mogu šest mjeseci nakon prestanka mandata primati puni iznos plaće, a sljedećih šest pola. Most je najavljivao skidanje stavke "odvojeni život", no nikada to nije proveo u djelo. Za odvojeni život sabor je u prvih sedam mjeseci ove godine isplatio gotovo pola milijuna kuna, odnosno 483 tisuće kuna. Mnogi zastupnici iz principa ne koriste ovu privilegiju.   

Napomenimo na kraju kako je do sada HDZ-ova Dragica Vranješ Roščić iz Makarske uvijek bila pri vrhu najrastrošnijih zastupnika, no sada je tek na sredini tablice, i to s malo više od 56 tisuća kuna. Upitali smo je da nam otkrije tajnu uštede, no nije nam htjela ništa odgovoriti. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.