Ovo su taoci koje je večeras oslobodio Hamas

Foto: Privatna arhiva

Večeras je još 11 talaca stiglo u Izrael nakon što ih je Hamas 52 dana držao zatočenima u Gazi. Među taocima koje su hamasovci večeras predali Crvenom križu u sklopu dogovora o primirju devetero je djece, a preostalih dvoje su žene. 

Ovo je četvrta skupina talaca koja će biti oslobođena otkad je počelo primirje u petak. Dosad je oslobođeno 58 talaca. Zauzvrat, iz zatvora je pušteno 117 Palestinaca. Zbog novog puštanja taoca primirje bi trebalo biti produženo za još dva dana.

A evo tko je među večeras puštenim taocima.

Trgodišnje blizanke Emma i Yuli i njihova majka

Među 11 puštenih talaca su Sharon Aloni Cunio i njezine trogodišnje kćeri blizanke Emma i Yuli. Vjeruje se da su Sharonin suprug David i njegov brat Ariel još uvijek zarobljeni.

Obitelj je oteta u napadu 7. listopada, kada su se sklonili u sigurnu sobu. Hamas je tada zapalio kuću, a obitelj je zarobljena dok su pokušavali pobjeći od plamena. Otete su zajedno sa Sharoninom sestrom Daniele Aloni i njezinom kćeri - obje su puštene u petak.

U priopćenju Foruma talaca i nestalih obitelji, sastavljenog od obitelji talaca, kaže se da su blizanke Emma i Yuli ljubavi Sharonina života. 

Emma je "otvoreno i nevjerojatno dijete, puno ljubavi. Prava djevojka iz kibuca koja više voli kamione i mehaničke alate nego lutke", dok je njezina sestra Yuli "bila sramežljiva, a u tjednima prije otmice postala je otvorenija i nasmijanija svojoj okolini".

Sharon je upoznala svog supruga Davida dok je radila u odnosima s javnošću za film u kojem je on glumio. "Njih dvoje su se zaljubili i od tada su zajedno", rekli su iz Foruma talaca.

Braća od 13 i 16 godina

Među oslobođenima su i braća Or i Yagil Yaacov. Oteti su 7. listopada zajedno sa svojim ocem Yairom Yaakovom i njegovim partnerom Meiravom Talom, a obojica su još uvijek u pritvoru.

Or ima 16 godina dok je Yagil napunio 13 dok je bio u zatočeništvu.

Majka djece Ranana razgovarala je s njima telefonom kada je Hamas stigao i čula kako njen najmlađi sin plače: "Nemojte me uzeti, premlad sam!"

Liat Bell Sommer, glasnogovornica Foruma za taoce i nestale obitelji, opisala je 16-godišnjeg Ora kao "delikatnu i osjetljivu dušu, usklađenu s tuđim osjećajima, pristojnu, tihu i introvertiranu". Dodala je da Yagil voli "biti u centru pažnje i uvijek je okružen svojim prijateljima".

Majka i kćeri

Pušteni su i Karina Engel-Bart (52) te njene kćeri Mika Engel (18) i Yufal Engel (11). Njihov otac Ronen Engel (55), koji je također otet, ostaje u Gazi. Svi su zajedno oteti iz kuće u Nir Ozu.

Glasnogovornik Foruma za taoce i nestale obitelji opisao je Yuvala, koji je poznat kao "Yuvi", kao "energično klupko smijeha". Starija sestra Mika opisana je kao "voljena gdje god se pojavi".

"Ona voli životinje i prima terapiju za PTSP koji je dobila zbog bombardiranja koje je proživjela kad je bila dijete", rekla je skupina obitelji talaca. 

Karina se nedavno oporavila od raka dojke nakon dvije godine liječenja i operacija. "Nažalost, ona i njezina obitelj upravo su se vraćali rutini kad su ih oteli."

Brat i sestra

Hamas je večeras oslobodio i brata i sestru, Erez Kalderon (12) i Sahar Kalderon (16). Njih je Hamas odveo iz kibuca Nir Oz zajedno s njihovim ocem Oferom Kalderonom, 53. Oca Hamas nije oslobodio.

Video koji se pojavio na društvenim mrežama pokazao je kako Ereza naoružani napadači odvode prema Gazi, rekao je prošlog mjeseca za BBC njihov rođak Ido Dan.

Sahar je opisana kao "ljubazna i šarmantna" i "vrlo bliska svojoj baki Carmeli Dan", koja je ubijena tijekom napada 7. listopada. Skupina obitelji taoca opisuje Ereza kao osobu koja ima "čudesan smisao za humor, vrlo ciničan, poput stand-up komičara. "Ne možete ga prevariti - on čita između redaka i sve hvata", kažu iz grupe koja okuplja obitelji talaca. 

Kada djeca stignu u Izrael, očekuje se da će ih dočekati njihova majka Hadas Kalderon, koja je pobjegla neozlijeđena tijekom napada i zalagala se za njihov povratak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.