Ovo su uhljebi poznati po žderanju i lokanju na naš račun

Foto: Marko Lukunic_Patrik Macek_Dino Stanin/PIXSELL i Hina

ŽIVOT bez župana nalik je na život bez slijepog crijeva. Ako ga nemate, sve je normalno. Kad ga imate, može zaboljeti. Stjepan Kožić, inače samozatajni zagrebački župan, postao je policiji zanimljiv nakon što se otkrilo da je spiskao 5250 kuna na zaposlene u bolnici Merkur prije Božića 2019. godine. Kožić je tamo bio operiran, a iz bolnice je izašao 8. siječnja prošle godine. Istoga dana nastao je račun u zaprešićkom restoranu Trajber, koji je Županiji prijavljen kao trošak reprezentacije.

Izvor blizak istrazi potvrdio je Indexu da je navedeni iznos potrošen na 13 butelja vina i 18 litara drugih pića, a sve to nije konzumirano u restoranu, nego je isporučeno u bolnicu Merkur.

Župan našim novcem častio doktore pa izmislio da je to trošak ručka s ministricom

Kožićev slučaj potaknuo nas je na širenje teme prema dojmljivijim slučajevima korištenja reprezentacije u osobne svrhe. I dok zagrebački župan, prema ovome što znamo, nije jeo ni pio, nego častio, ne tako davna povijest pamti lokalne šerife koji su vjerojatno bili galantni prema drugima, ali i prema sebi.

Nenadmašni Vinko Zulim u Segetu u jednom danu potrošio 6952 kune po restoranima

Priča o punjenju organizma jestvinama i pićima na račun budžeta nezamisliva je bez podsjećanja na slučaj Vinka Zulima, dugogodišnjeg načelnika Općine Seget. U svijetu trošenja novca za reprezentaciju on je isto što i Messi u nogometu - neupitan, nedodirljiv, jedan i jedini.

Kao što smo otkrili u studenom 2019. godine, taj dragi čovjek je 2018. godine na reprezentaciju potrošio 171.142,19 kuna. Dnevno je, vjerojatno uz pomoć suradnika, znao progutati hrane i pića u vrijednosti od nekoliko tisuća kuna.

Recimo, 13. ožujka Općina Seget trebala bi slaviti kao Dan punog trbuha ili Dan sitog načelnika, jer je tog datuma 2018. godine, prema službenim općinskim podacima, do kojih smo došli nakon višemjesečnog truda, Zulim u herojskom srazu s ugostiteljskom ponudom potrošio 6952 kune. Ako mislite da to svatko može, pokušajte. Ne u Parizu ili Londonu, nego u predsezonskom Segetu.

Spomenutu svotu Zulim je nabio na dva računa u njegovim, kako se može razabrati iz popisa troškova, omiljenim restoranima - Frankieju i Barba Bori. 

U restoranu Frankie ostavio je 2273 općinske kune, a kod Barba Bore impresivnih 4679 kuna. Ne znamo što je poslužilo kao povod tako visokim iznosima, no Zulim je, prema službenoj biografiji dostupnoj na internetu, rođen 8. ožujka, što znači da mu je rođendan bio svega pet dana prije nego što je po ugostiteljskim objektima demonstrirao zavidan apetit na račun poreznih obveznika.

U istom mjesecu, točnije 19. ožujka, u segetskom restoranu Angerona potrošio je fantastičnih 5309 kuna. Najveći pojedinačni račun od 5973 kune imao je 4. siječnja u postnovogodišnjem zanosu u restoranu Frankie. 

Uhljeb u jednom danu spiskao 7000 kn na žderanje. Imamo brojke za cijelu godinu

A 22. ožujka 2018. godine dva je puta navratio kod Barba Bore i oba puta bio široke ruke - jednom je potrošio 3187 kuna, drugi put 2845 kuna. Sve skupa 6032 kune. Načelnikov primjer slijedili su i općinski vijećnici, u 2018. godini na reprezentaciju su spiskali 124.562 kune.

Bivšeg načelnika Škabrnje gonio USKOK jer je skoro 300 tisuća općinskih kuna trošio i po restoranima

Iz HDZ-a nam stiže i Nediljko Bubnjar, sad već bivši načelnik Općine Škabrnja. Prošle godine USKOK ga je optužio za trošenje najmanje 289.380 općinskih kuna u osobne svrhe. Prema navodima USKOK-a, Bubnjar je, kao prvi čovjek jedne od siromašnijih hrvatskih općina, proračunski novac koristio u trgovinama sportske odjeće i obuće, specijaliziranim trgovinama kožne galanterije, trgovinama za najam vozila, naplatnim postajama te drugim prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu, ali i u ugostiteljskim objektima. A u 2019. godini USKOK ga je optužio da je Škabrnju oštetio za više od 700 tisuća kuna, ali taj novac nije trošen na hranu i piće, nego, navodno, na pripremu projekata, pa ga izostavljamo iz ovog podsjetnika.

Tko je HDZ-ov načelnik kojeg se tereti da je milijun kuna iz općine spiskao na sebe?

Općinu Jasenica zapamtili smo po dugom i neobičnom sporu s Milanom Minjom Anićem, vlasnikom restorana Anita u Zatonu Obrovačkom. Prema Anićevim riječima, HDZ-ov načelnik Martin Baričević ostao mu je dužan 185 tisuća kuna zbog neplaćenih računa. Odnosno, gostioničar je tvrdio da su se načelnik i suradnici od 2006. do 2010. godine besplatno hranili i napajali u njegovu objektu.


Foto/montaža: Index/Pixsell/Dino Stanin.

HDZ-ovac je, prema napisima u medijima, Aniću dugovao i 7500 kuna troškova za karmine nakon sprovoda načelnikova brata, koji su, također, išli na račun općine. 

Baričević je, pak, izjavio da je na Anićeve optužbe reagirao tužbom te izjavom da ništa od navedenog nije točno. Mediji su informirali da je Ustavni sud ukinuo presude u Baričevićevu korist.

Gazda restorana se žali da su mu HDZ-ovci požderali desetke tisuća kuna janjetine. I nisu platili.

HDZ-ovac Davor Miličević godinama je vodio Županju. To je činio na radost vlasnika mjesne mesnice As, u kojoj je, prema objavljenim informacijama, godišnje znao kupiti čak 600 kilograma kulena. U 2019. godini Miličević je na slavonski kulen, kulenove seke i kobasice u mesnici As potrošio 120.691,14 kuna javnog novca. Govorkalo se čak i da je njezin prikriveni vlasnik, što je demantirao.

U Općini Kolan pod vodstvom HDZ-ovca na reprezentaciju otišlo 425 tisuća kuna

Konačno, u Općini Kolan, a ona je na Pagu, pod vodstvom Marina Pernjaka, iz HDZ-a, dakako, 2018. godine na reprezentaciju je ulupano 425.267 kuna. 

Od 170 stavki za reprezentaciju, najviše ih je, čak 43, nastalo u paškom Lorencu. Riječ je, kako nas informira internet, "o trgovačkom centru koji se sastoji od supermarketa s vlastitom pekarnicom i mesnicom, prodavaonicom širokog asortimana, od odjeće do bijele tehnike, kafića, punionica autoplina te centralnog skladišta za veleprodaju hrane i pića".

Općinske su vođe 2018. godine u Lorencu ukupno potrošili 173.442,53 proračunske kune.

Na podužem popisu objekata u kojima su kolanski vladari na općinski račun konzumirali što se konzumirati dalo nalaze se ugostiteljski obrt Kalun, Sikovice, bistro Pri zvoncu u Zagrebu, konoba Vinko, ugostiteljski obrt Joso, OPG Franjo Zubović, restoran Tamaris, ugostiteljska djelatnost Antonio, Hadrian d.o.o. (kamp i hotel u Novalji), restoran Na katine... A 2200 kuna iz reprezentacije otišlo je Društvu paških čipkarica.

Tu su, nadalje, ugostiteljski obrt Stara kužina, tvrtka Send, koja se bavi ugostiteljstvom, konoba Nono, autotaksi Boom, ugostiteljski obrt Madrial, Vina Ivančić, ugostiteljski obrt Didov san, konoba Tarsa, crikvenički restoran Dida, pa Žuvela d.o.o., nekoliko osobnih imena, opatijski Grand Hotel Adriatic, restoran Nogometnog kluba Trnje te poznati zagrebački Okrugljak. Račun knjižen 17. srpnja 2018. godine svjedoči da je tamo netko pojeo i popio 1025 kuna Općine Kolan.

Općina od 800 ljudi spiskala 425 tisuća kuna u godinu dana. Častili su ministre

Dobar tek, dragi birači.