Ovog savjetnika u Zagrebu plaćamo 18.000 kuna. Hoda po medijima i pljuje Tomaševića

Foto: Boris Ščitar/Pixsell

U POVODU prve godišnjice gradonačelničkog mandata Tomislava Tomaševića u Zagrebu u medijima se pojavio bandićevac Ivica Lovrić i proglasio novu zagrebačku vlast nesposobnom.

Bivši pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje Lovrić požalio se i na to da ga Tomašević ne sluša.

>> Bivši Bandićev pročelnik: Ja sam profesionalac, ali Tomašević me ne sluša

Lovrić se žali što Tomašević ne sluša njegove savjete

"Ja sam profesionalac iz bivše vlasti, a novi gradonačelnik ne uvažava nikakve savjete koje mu dajem. Pisanim sam mu se putem obraćao, ali on očito ima druge prioritete, a moglo mu je jako koristiti. Ja sam od Nove godine počeo javno iznositi stavove, ali gradonačelnik niti to ne uvažava", rekao je Lovrić na N1.

"Situacija u Zagrebu je sve samo ne vedra i optimistična. Koliko znam, gradonačelnik je u godinu dana uspio postaviti samo troje pročelnika ureda. Dakle, nisu sposobni niti provesti natječaj. Apsurdno je da u godinu dana niste sposobni provesti 16 natječaja. Pretpostavljam da se radi o manjku uvjeta među kandidatima", nastavio je Lovrić.

Lovrić već nekoliko mjeseci javno istupa protiv gradonačelnika Tomaševića, kojemu je formalno savjetnik, što je definitivno neuobičajena situacija. Naime, nakon što je Lovrić maknut s čela Ureda za obrazovanje i sport, po važećim zakonima nije mogao dobiti otkaz, već je postao savjetnik gradonačelnika, za što i dalje prima lijepu plaću daleko iznad hrvatskog prosjeka.

Savjetnik gradonačelnika koji stalno pljuje gradonačelnika u medijima

Besmisleni zakonodavni okvir i Lovrićeva besramnost su se u ovom kontekstu izvrsno spojili pa sada imamo situaciju u kojoj čovjek koji je po tituli savjetnik gradonačelnika vodi u javnosti kampanju protiv tog istog gradonačelnika i politike koju provodi. 

Lovrić trenutnu situaciju koristi preko svake mjere pristojnosti. Umjesto da se pokrije ušima, šuti i broji kune koje dobiva za to da sjedi u kancelariji i ne radi ništa, on se svako malo pojavljuje u medijima, hvali Bandića i napada Tomaševića.

U veljači je tako na HRT-u ustvrdio da se "mnogo transparentnije zapošljavalo za vrijeme Bandića". Riječ je o prijesnoj laži koju kao takvu mogu prepoznati svi Zagrepčani.

Vjeran Bandiću

Lovrić je i dalje vjeran pokojnom Bandiću, višestrukom USKOK-ovom optuženiku, pa je čak ustvrdio da mediji ne bi trebali kritički pisati o bivšem gradonačelniku Zagreba.

>> Lovrić napao medije zbog Bandića: Pisati tako o pokojniku je u demokracijama kažnjivo

"Pisati o pokojniku na ovakav način u normalnim je demokracijama zakonski zabranjeno i kažnjivo. Imali ste situaciju uvrede pokojne ministrice u Austriji i sud je sankcionirao medij koji je to radio. Vidjet ćemo što će se dogoditi, to je nedopustivo u normalnoj demokraciji", lupetao je Lovrić prošle godine pred lokalne izbore.

Tko je, dakle, Ivica Lovrić? Nedvojbeno je bio jedan od najbližih suradnika bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Bandića.

Lovrić je inženjer prometa i bio je ravnatelj Željezničke tehničke škole. 2009. je iznenađujuće postavljen na čelo tadašnjeg Ureda za obrazovanje i sport. Kasnije dobiva i kulturu kao dio tog ureda, a s vremenom onda gubi i sport i kulturu, ali cijelo vrijeme ostaje na ovaj ili onaj način na poziciji pročelnika ili vršitelja dužnosti pročelnika. Bandić je, naime, kroz godine poništavao natječaje i izigravao pravila da bi Lovrića držao na toj funkciji.

I sam je bio USKOK-ov optuženik, no u međuvremenu je pravomoćno oslobođen optužbe za nezakonito zapošljavanje djelatnika KK Cibona u Ustanovi za upravljanje sportskim objektima Zagrebačkog holdinga.

Lovrićev zet dobio veliki gradski prostor za smiješnu cijenu, a ni to onda nije plaćao

Kao i mnogi drugi Bandićevi intimusi, Lovrić je znao zbrinuti svoju obitelj. Lovrićev zet Domagoj Pralas je tako od Grada Zagreba dobio 373.39 četvornih metara za hostel i to po smiješnoj cijeni od 30 kuna po četvornom metru. No, kako su mediji objavili, nije ni to plaćao.

>> Zet Bandićevog pročelnika prostor za hostel dobio za 30 kuna po m2, nije plaćao ni to

Nakon izbora na kojima je u Zagrebu vlast izgubila Stranka rada i solidarnosti Bandić Milan 365, Lovrić za razliku od drugih Bandićevih kadrova nije napustio gradsku upravu. Vratio se na mjesto savjetnika gradonačelnika, na kojem je bio formalno zaposlen dok je bio vršitelj dužnosti pročelnika. 

Povezao se sa Željkom Markić

S te pozicije se onda priključio kampanji roditelja odgojitelja koji prosvjeduju protiv ukidanja te problematične mjere, a koje sada predvodi Željka Markić iz udruge U ime obitelji. Tako je Lovrić proteklih mjeseci postao čest gost na portalu spomenute udruge Narod.hr, na kojemu ga se stalno pita da napada Tomaševića i njegove poteze, što rado i obilato čini.

Sve ovo ne znači da je gradonačelnik Tomašević netko koga se ne smije kritizirati. Dapače, utemeljena kritika je poželjna. Problem s Lovrićem je što on kao dugogodišnji Bandićev suradnik, koji je aktivno sudjelovao u uništavanju Zagreba, nema ni trunke vjerodostojnosti da kritizira novu gradsku vlast. Stoga je prilično mučno gledati kako zloupotrebljava svoju poziciju savjetnika gradonačelnika da napada tog istog gradonačelnika.

Uostalom, ako je sve što Tomašević radi tako loše, zašto mu je Lovrić i dalje savjetnik? Pa zato da bi i dalje mogao ne raditi ništa i za to primati plaću od 18 tisuća kuna. Lovrić tako trenutno ima valjda najbesmislenije radno mjesto u Gradu Zagrebu, ali ga zasad ne namjerava napustiti, jer ga zakon štiti od otkaza.