Ovoj općini je Bandić počasni građanin. Po stanovniku su 8 puta zaduženiji od Zagreba

PETRI RADIĆ, novoj, nezavisnoj načelnici Općine Podgora trebalo je oko mjesec dana da pobroji dug nastao pod vlašću prijašnjeg načelnika, Ante Miličića. Malim mjestom na Makarskoj rivijeri vladao je deset godina. 

Petrin kalkulator izbacio je impresivnu brojku - općina na Makarskoj rivijeri, koja ima nešto malo više od 2000 stanovnika, poznata po turizmu, u minusu je 31.230.388,30 kuna. Odnosno, dva i pol godišnja proračuna. 

Gledano po broju stanovnika, Općina Podgora duguje osam puta više nego Grad Zagreb

Usporedbe radi, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević naslijedio je dug od pokojnog Milana Bandića koji iznosi 1.59 milijardi kuna, što bi bilo oko 1970 kuna po stanovniku, dok je u Podgori dug po stanovniku 15.615 kuna, dakle skoro osam puta veći nego u Zagrebu. 

Načelnica je o tome informirala javnost putem Facebooka:

Pozvala na minutu šutnje za proračun

"Analizom zatečenoga financijskog stanja zadnjih mjesec dana došli smo do sljedećih rezultata: - 31.230.388,30 Kn, odnosno obveze u visini 2,6 općinska proračuna! Detaljni pregled po stavkama nalazi se na službenim stranicama Općine Podgora u posljednjoj objavi (link u nastavku). Situacija je lošija od očekivane, ali to ćemo prihvatiti samo kao još veći izazov.

Tužni smo jer ćemo dosta projekata morati staviti na čekanje dok Općina ne postane likvidna, ali ne sumnjamo u konačan uspjeh i postavljanje naše Općine na mjesto koje po svemu zaslužuje. U tome ćemo trebati nesebičnu pomoć i razumijevanje svih Vas. Sada minutom šutnje odajmo počast našem proračunu...", pozvala je načelnica. 

Dogradonačelnik Splita, Bojan Ivošević, napisao joj je u komentarima da nakon ovog mandata može raditi kao stečajna upraviteljica.

Petra Radić je, podsjetimo, prije koji dan dospjela u većinu hrvatskih i dio regionalnih medija nakon odluke da se s plaže uklone ručnici kojima gosti "rezerviraju" mjesto, a načelnica je to usporedila sa situacijom u uvali Vruja, gdje bespravni graditelj već 20 godina okupira čitavo područje bez da mu institucije išta sruše. 

>FOTO Mlada načelnica uklonila ručnike kojima ljudi rezerviraju plažu

Dug ostavio načelnik koji je govorio da su mladi odselili u Norvešku čuvati ovce jer ih je ovdje bilo stid

A tko je Ante Miličić, načelnik za čijih je mandata nastao impozantan dug? 

U njegovo se vrijeme plaža u Podgori nasipala zemljanim iskopima, o čemu se naveliko pisalo. Radilo se o stotinama kamiona zemlje i mljevenog kamena, pa je i Građevinska inspekcija izašla na teren i ispisala kaznu. Miličić je nastavio nasipavati i nakon što su mu zabranili. Sad je šteta takva da se ekosustav desetljećima neće oporaviti. 

Bandića proglasio prvim ikad počasnim građaninom Podgore

Miličić je zanimljiv i po prijateljstvu s Milanom Bandićem, kojeg je proglasio prvim počasnim građaninom Podgore. Nije poznato da su ikoga drugoga proglasili počasnim građaninom.

Pokojnog zagrebačkog gradonačelnika u Podgori se dalo često vidjeti, kad god je bilo prilike, stao bi se javiti prijateljima, među kojima je bio i lokalni građevinski poduzetnik.

>Darovao vozilo i hodočastio: Milan Bandić proglašen prvim počasnim građaninom Podgore

Baš prije koji mjesec, također u mandatu Ante Miličića, ustanovilo se da je s rive u Podgori nestalo ukrasno sidro teško više tona, a onda se sidro s istim serijskim brojem pojavilo u dvoru poznatog lokalnog građevinskog poduzetnika (istog ovog koji je poznavao Bandića), no Miličić je tvrdio za medije da o tome ne zna ništa. 

Ukradeno sidro s rive, a slično se pojavilo u dvoru Bandićevog i načelnikova prijatelja

>Misterij iz Podgore: S rive je nestalo sidro, a slično je u dvorištu poduzetnika

No, možda najpotresnije je bilo kad je Miličić svojevremeno, komentirajući mlade koji su odselili iz Podgore, kazao da su "otišli u Norvešku čuvati ovce jer ih je ovdje bilo stid". Mladi su mu na to odgovorili da su odselili upravo zbog njega i njemu sličnih. A to su mu i pokazali na zadnjim lokalnim izborima.