Pakrački branitelji optuženi za ratni zločin u pritvoru štrajkaju glađu

TROJICA nepravomoćno osuđenih branitelja već peti dan štrajkaju glađu jer im nakon 27 mjeseci u pritvoru nije počelo ponovljeno suđenje.

Trojica bivših vojnih policajaca nepravomoćno su osuđena za ratni zločin nad srpskim civilima 1991. godine. U pritvoru su već 27 mjeseci, a Vrhovni sud im je prije tri mjeseca ukinuo presude i slučaj vratio na ponovljeno suđenje. Suđenje nije počelo, a branitelji su i dalje u pritvoru. Željko Tutić, Tomica Poleto i Antun Ivezić smatraju da predugo čekaju novo suđenje.

Oni i još trojica pakračkih branitelja koji nisu u pritvoru, Damir Kufner, Davor Šimić i Pavao Vancaš, optuženi su da su iz sela Kipa i Klise u studenome i prosincu 1991. u obrani širega pakračkog područja od napada paravojnih srpskih postrojba i JNA odvodili srpske civile u improvizirani zatvor radi ispitivanja, gdje su bili fizički i psihički zlostavljani. Od njih 24 šestero je preživjelo mučenje.

Gladovanjem žele upozoriti na sporost pravosuđa

Na štrajk glađu, kako je danas rekao umirovljeni brigadir i voditelj Koordinacije udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško-slavonske županije Krešimir Pavelić, hrvatski su se branitelji odlučili kako bi javnosti skrenuli pozornost na sporost i nepravilnosti pravosuđa. Upozorava da su dugotrajnim pritvorom i obitelji branitelja dovedene na rub egzistencije.

"Taj pritvor prelazi trećinu kazne koja je prvotno izrečena pojedinim osuđenicima. Oni su ponovno u statusu osumnjičenika, a njima se taj dugotrajni pritvor produžuje. Oni očekuju suđenje koje neće biti unedogled i ako im se dokaže krivnja, ići će na izdržavanje kazne, ali ipak ne mogu biti toliko dugo u pritvoru", rekao je Pavelić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.