Pantovčak želi Iku Šarić, čeličnu lady riječkoga suda na mjestu ministrice pravosuđa?

NAKON što je aktualni ministar pravosuđa Ivan Šimonović najavio da napušta mjesto u hrvatskoj Vladi te odlazi u UN, sve su učestalije spekulacije tko bi ga trebao naslijediti na toj funkciji. Prema prvim navodima koji su se pojavili u medijima, jedan od potencijalnih nasljednika je Dražen Bošnjaković, aktualni državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa. No, čini se da se njegovu imenovanju protive brojni. Prema pisanju Globusa, bivši dekan Pravnoga fakulteta u Zagrebu i predsjednik Ivo Josipović zalažu se da to mjesto zauzme perjanica riječkoga sudstva, sutkinja Ika Šarić.

Protiv Bošnjakovićeva imenovanja je i desna struja HDZ-a predvođena Vladimirom Šeksom koja strahuje da Bošnjakovića ne bi mogli kontrolirati. Ta strana HDZ-a zalaže se za kandidata poput Ane Lovrin koji bi "pratio instrukcije s vrha". Prema tome, čini se da Bošnjakovićevo imenovanje odgovara samo ministru na odlasku, Ivanu Šimonoviću.

Prva sutkinja koja je osudila nekog hrvatskog generala

Čini se da je Predsjednikov stav da Šimonovićev nasljednik svakako treba biti netko iz struke te se, osim Ike Šarić, kao potencijalni kandidati navode i bivši pomoćnik ministra Stjepan Ivanišević, sudac Ranko Marijan i Mario Kos.

Riječka sutkinja Ika Šarić, "čelična lady" riječkoga suda, poznata je po nekima od najstrožih kazni u hrvatskoj sudačkoj praksi. Ika Šarić generala Mirka Norca je osudila na sedam godina zatvora, kirurgu Ognjenu Šimiću je "odrezala" devet godina zatvora, dok je okrutnom ubojici Ivanu Dvorskom osigurala 40 godina iza rešetaka. Upravo u slučaju Norac Ika Šarić se upisala u povijest kao prva sutkinja koja je zbog ratnih zločina osudila nekog hrvatskog generala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.